Ga naar de inhoud

Waar ligt grens voor jonge Belgische achtervolgingsploeg? "Er zit nog veel progressie op"

Vlnr: Noah Vandenbranden, Gianluca Pollefliet, Tuur Dens en Thibaut Bernard

De piepjonge Belgen van de achtervolgingsploeg hebben woensdag op de 1e dag van het WK baanwielrennen het Belgische record aan flarden gereden. Met een gemiddelde leeftijd van amper 20 jaar oogt de toekomst mooi voor het Belgische kwartet. "De progressie van de voorbije 6 maanden is ongelooflijk", klinkt het.

Het kwartet Noah Vandenbranden, Gianluca Pollefliet, Tuur Dens en Thibaut Bernard legde de 4 kilometer gisteren af in 3'52"480. Daarmee waren de piepjonge Belgen bijna 3 seconden sneller dan hun toptijd die ze eerder dit jaar reden op het EK voor beloften.

 

"Het is ongelooflijk. Ik denk dat ik nog nooit in mijn leven zo snel gereden heb", reageerde Thibaut Bernard, met zijn 19 lentes de jongste van het Belgische kwartet.

 

"We hebben een perfecte koers gereden. Ik besef nog niet wat het betekent om bij de beste 8 van de wereld te horen. Dat is echt zot."

Het is echt zot om bij de beste 8 van de wereld te horen.

Thibaut Bernard

Het gevoel op de fiets was meteen goed, vertelde Tuur Dens na afloop. "We kregen de rondetijden ook direct mee. Die waren op voorhand afgesproken en we hebben ons daar perfect aan kunnen houden", aldus Dens (22).

 

Onder de nieuwe bondscoach, de Nieuw-Zeelander Tim Carswell, gaat het in rasse schreden vooruit met de Belgische achtervolgingsploeg. "Samen met Tim hebben we hard gewerkt. We willen hier tonen dat wij dit ook kunnen", vertelt de 20-jarige Gianluca Pollefliet.

 

"Onze voorbereiding was ook perfect. We zijn zo vroeg mogelijk naar hier gekomen, zodat we nog konden wennen en dat piste en ook nog tijd hadden voor een dagje rust. Dat heeft geloond."

"Er zit nog veel progressie op"

Met een gemiddelde leeftijd van nauwelijks 20 jaar oogt de toekomst mooi voor de Belgen. "Ik denk dat er nog veel rek op zit", meent Noah Vandenbranden. "Tuur is met zijn 22 de oudste, Gianluca en ik zijn 20 en Thibaut is nog maar 19."

 

"We zijn hier de jongste ploeg aan de start. Een jaar geleden waren we nog 10 seconden trager. Nu trainen we 6 maanden met Tim Carswell en hebben we al deze progressie gemaakt. Dat is ongelooflijk."

 

"We rijden ook nog met redelijke oude fietsen. Ook daar zit er dus nog veel progressie op. Wat we hier al neergezet hebben, is mooier dan op het EK voor beloften. Het is een mooie stap richting toekomst."

We zijn zo vaak samen en zien zoveel samen af, dat schept onvermijdelijk een band.

Tuur Dens

Hoe goed is de cohesie tussen de vier, op en naast de wielerbaan? "We zien elkaar zo vaak op een jaar, we zijn zoveel samen onderweg en we zien zoveel samen af, dat schept onvermijdelijk een band", legt Tuur Dens uit.

 

"Kijk naar Thibaut. Hij is er pas dit jaar bijgekomen en toen sprak hij nog niet zo goed Nederlands. Ook op dat vlak merk je zoveel vooruitgang. We zetten samen stappen, als coureurs en als vrienden."

 

Waar ligt de toekomst van het kwartet? "We zijn echt nog jong en we hebben nu nog de mogelijkheid om vol voor de piste te gaan", vindt Pollefliet. "De komende jaren zullen we zien hoe ver we kunnen geraken. Stel dat we de Olympische Spelen halen en progressie blijven maken, is er daarna nog tijd om het te proberen op de weg of voort te bouwen op de piste."