Ga naar de inhoud

Nieuwe wind onder Kompany valt in de smaak: "De fans schrokken wel van wat hij aan de doelman vroeg"

De stijl(breuk) van Vincent Kompany bij Burnley lijkt aan te slaan.

Vincent Kompany moest voor een nieuwe wind zorgen bij Burnley en houdt vier maanden na zijn aanstelling woord. "Kompany heeft een duidelijke visie en zal daar niet meteen van afstappen", vertelt Burnley-watcher Dan Black van The Burnley Express. Een verslag over een telefoongesprek dat vertrouwd in de oren klonk.

Na 13 speeldagen doet Burnley FC het goed in de Championship, het tweede niveau in Engeland. Met 22 punten op de teller staat de ploeg van Vincent Kompany op twee punten van de koppositie, die gedeeld wordt door Sheffield United, Norwich en QPR.

 

De eerste en enige nederlaag van het seizoen van Burnley dateert al van twee maanden geleden op 12 augustus op Watford (1-0).

 

Niet alleen de resultaten zijn hoopgevend, ook de aanpak van Vince The Prince slaat aan op Turf Moor. 

 

Bij zijn aanstelling waren er nochtans vraagtekens. Zou Kompany's voorliefde voor verzorgd voetbal en jeugdige spelers aanslaan in de fysiek zware Championship?

 

"Burnley speelt dominant voetbal en heeft vaak 60 of 70 procent balbezit tijdens zijn matchen", zegt Dan Black van The Burnley Express. "De nadruk ligt op snelle balcirculatie en samenspel. De stijlbreuk die was aangekondigd, is er dus echt gekomen."

 

"Dat Kompany dat zo snel voor elkaar kreeg, heeft ook te maken met de vele transfers die hij zelf mocht aanbrengen."

 

Burnley deed 16 inkomende transfers in de zomer, onder wie oude bekenden als Josh Cullen, Manuel Benson, Vitinho, Anass Zaroury en Samuel Bastien.

Burnley had eigenlijk veel meer punten kunnen hebben.

Dan Black - Burnley Express

Drie keer zege laten liggen na minuut 85

Loopt alles perfect na vier maanden Vincent Kompany? Neen, alles kan beter. Zeker als je een perfectionist zoals Kompany bent. 

 

Burnley staat op twee punten van de leidersplaats met "slechts" 5 zeges op 13 wedstrijden, nog niet de helft. Drie keer werd gewonnen met een goal verschil.

 

"Efficiëntie voor doel en op het einde van wedstrijden alles beter gesloten houden, zijn de werkpunten", zegt Dan Black. "Burnley had eigenlijk veel meer punten kunnen hebben."

 

Een tegengoal na de 85e minuut kostte Burnley al drie keer de zege dit seizoen. Met zes punten meer was Vincent Kompany op dit moment de trainer van de trotse leider geweest.

 

"Tot het begin van het WK zijn er nog negen wedstrijden, waaronder matchen tegen leiders Sheffield United en Norwich."

 

"Vincent Kompany heeft gezegd dat hij vóór die rustperiode begint zeker in de top zes wil staan. Dat moet de basis zijn om geduldig zijn visie verder in de groep te slijpen."

Op het moment dat het WK begint, wil Kompany met Burnley zeker in de top zes staan.

Dan Black - Burnley Express

Vertrouwd discours

Het valt op tijdens het hele gesprek met Dan Black. Veel van wat hij vertelt over de eerste maanden van Vincent Kompany, klinkt vertrouwd in de oren uit de periode van Kompany bij Anderlecht.

 

Een bloemlezing: 

 

"In het begin schrokken de fans van Burnley wel erg van de manier waarop Kompany van zijn doelman vraagt om de opbouw te verzorgen. De doelman moet daarbij de risico's niet schuwen en dat zorgde in het begin vaak voor zenuwachtigheid."

 

"Kompany heeft een duidelijke visie en zal daar niet meteen van afstappen, denk ik. Hij wil het echt op zijn manier doen."

 

"Kompany vraagt geduld. Trust the process en het zal wel goed komen."

 

Als we de reporter van The Burnley Express erop wijzen dat "trust the process" een gimmick werd in de periode van Kompany bij Anderlecht, nuanceert de Brit. "Op die manier heeft hij het maar één keer gezegd voor zover ik me goed herinner, maar hij vraagt wel nadrukkelijk tijd en geduld."

 

Na vier maanden is iedereen bij Burnley er in ieder geval van overtuigd dat Vincent Kompany die tijd verdiend heeft.