Ga naar de inhoud

Mathias Vosté: "Dit is een beetje de doodsteek voor het Belgische schaatsen"

Mathias Vosté moet zijn seizoen nu zelf bekostigen.

Mathias Vosté is komend seizoen een van de schaatsers die geen financiële ondersteuning meer krijgt van de federatie. "Maar ik ben er nog niet klaar mee. Ik wil bewijzen dat ik het wél kan."

Mathias Vosté is de snelste Belg in het langebaanschaatsen, met onder meer de nationale records op de 500 en 1.000 meter achter zijn naam. Maar op de Spelen in Peking zakte Vosté door het ijs. "En daar word ik nu op afgerekend."

 

"De voorbije jaren kreeg ik telkens een persoonlijk budget waarmee ik een heel jaar kon bekostigen. Dat is nu allemaal stopgezet."

 

"Ik was voorbereid op ietsje minder na mijn kwakkeljaar, maar het was slikken toen ik hoorde dat ik helemaal niets meer krijg."

 

Vosté kreeg hiervoor 2 redenen. "Ik zou mentaal niet sterk genoeg zijn voor de topsport, omdat ik op de Spelen een zwaar moment had. Ik blokkeerde, terwijl het op de trainingen wel goed ging."

 

"Ook zou ik genoeg kansen gehad hebben en zou ik mij niet getoond hebben toen het erom ging. Dan hebben ze wel niet naar de Wereldbekers gekeken, waar ik 2 keer net naast het podium viel."

Ik zou mentaal niet sterk genoeg zijn voor de topsport, omdat ik blokkeerde tijdens de Olympische Spelen.

Mathias Vosté

"Ik ben er nog niet klaar mee"

De 28-jarige Vosté is niet van plan om er zelf nu ook de stekker uit te trekken. "Liefst wil ik nog 4 jaar voort, want ik ben er nog niet klaar mee. Ik wil bewijzen dat ik het wél kan."

 

Dat betekent dat Vosté zelf aan zijn (spaar)centjes moet zitten. "In plaats van een ideaal scenario met alle Wereldbekers wordt het nu plan B. Heerenveen schaats ik sowieso, want dat is een thuiswedstrijd."

 

"Daarna ga ik ook nog naar Calgary, waar 2 Wereldbekers na elkaar op het programma staan. Dat wordt het duurste moment van het jaar, maar daar worden wel de snelste tijden gereden. Daar moet ik zijn om mijn WK-plaats af te dwingen."

 

Vosté probeert "om niet té negatief te zijn". Toch trekt hij ook een zware conclusie. "Bij de mannen ben ik na Bart Swings de nummer 2, Sandrine Tas is de enige vrouw. Door de financiering van Sandrine en mij af te nemen, geef je een beetje de doodsteek aan het Belgische schaatsen."