Ga naar de inhoud

In de voetsporen van Anderlecht en KAA Gent: Club Brugge derde Belgische club die doorstoot

Anderlecht en KAA Gent hebben een opvolger. Club Brugge is de derde Belgische club die overwintert in de Champions League. Hoe slaagden de voorgangers van blauw-zwart daar toen ook alweer in?

De droomcampagne van Anderlecht in 2000

Het waren andere tijden, maar dat maakte de prestatie niet minder straf. In 2000 stootte Anderlecht als eerste Belgische club ooit door in de Champions League - een format waarvan het mee aan de doopvont stond.

 

De zeges behoren vele jaren later nog steeds tot het collectieve voetbalgeheugen, die tegen Manchester United voorop.

 

Wat velen misschien niet meer weten: paars-wit begon dramatisch aan de campagne met een 5-1-pandoering op Old Trafford. Het herpakte zich vervolgens met een 1-0-zege tegen PSV dankzij een late goal van Didier Dheedene. Al slonken de kansen weer fel na een 4-0-verlies in Dinamo Kiev.

 

De ploeg van trainer Aimé Anthuenis zorgde in de terugronde evenwel voor een geweldige ommekeer.

 

Dynamo Kiev verloor met 4-2 in het Astridpark, ook het grote Manchester United werd met 2-1 geklopt. Twee goals van Tomasz Radzinski zorgden toen voor het delirium.

En op de slotspeeldag zorgde Souleymane Youla er met een doelpunt in de allerlaatste minuut voor een 2-3-zege. Anderlecht kroonde zich zo zelfs tot groepswinnaar.

1. Anderlecht 12 punten  
2. Manchester United 10 punten  
3. PSV Eindhoven 9 punten  
4. Dinamo Kiev 4 punten  

Speeldag 1 - Manchester United - Anderlecht: 5-1

Speeldag 2 - Anderlecht - PSV: 1-0
Speeldag 3 - Dinamo Kiev - Anderlecht: 4-0

Speeldag 4 - Anderlecht - Dinamo Kiev: 4-2

Speeldag 5 - Anderlecht - Manchester United: 2-1

Speeldag 6 - PSV - Anderlecht: 2-3

Gentse feesten in de winter van 2015

Na Anderlecht was het bijzonder lang wachten op een nieuw Belgische sprookje in de Champions League. Plekjes voor latere rondes op het kampioenenbal leken louter nog gereserveerd voor (rijkere) ploegen uit de grote competities.

 

Tot KAA Gent in 2015 een onverhoopt vervolg breide aan de eerste landstitel.

 

Het hechte collectief van Hein Vanhaezebrouck veroverde onder impuls van sterkhouders Matz Sels, Sven Kums, Danijel Milicevic en Laurent Depoitre de harten van België en Europa.

 

Nochtans waren de Buffalo's - net als Anderlecht - pover gestart aan de campagne: na de heenronde stond de teller op amper 1 punt. In de terugwedstrijden zou KAA Gent met het nodige stuntwerk de scheve situatie nog helemaal omkeren.

 

Thuis klopte het Valencia dankzij een penaltygoal van Sven Kums. In Lyon kopte Kalifa Coulibaly de landskampioen naar de zevende hemel in minuut 95. En op de slotspeeldag zou Gent ook nog het reeds geplaatste Zenit over de knie leggen. Danijel Milicevic zorgde voor de winnende treffer.

 

Wie neemt die rol straks op zich bij Club?

1. Zenit 15 punten  
2. KAA Gent 10 punten  
3. Valencia 6 punten  
4. Olympique Lyon 4 punten  

Speeldag 1 - KAA Gent - Lyon: 1-1

Speeldag 2 - Zenit - KAA Gent: 2-1
Speeldag 3 - Valencia - KAA Gent: 2-1

Speeldag 4 - KAA Gent - Valencia: 1-0

Speeldag 5 - Lyon - KAA Gent: 1-2

Speeldag 6 - KAA Gent - Zenit: 2-1