Ga naar de inhoud

WK baanwielrennen: achtervolgingsploeg verbetert BR niet nóg eens, De Clercq 13e in scratch

Het Belgische kwartet van de ploegenachtervolging.

De wielerbaan van Saint-Quentin-en-Yvelines in Frankrijk vormt deze week het decor voor het WK. Op de 1e dag blonken vooral de Belgische achtervolgers uit, die het nationale record met zo'n 3 seconden scherper stelden. Katrijn De Clercq vertegenwoordigde België in de scratch, maar speelde geen hoofdrol.

wk baanwielrennen - 12 oktober
22:20
Australische mannen onttronen Nederland als wereldkampioen in de Team Sprint
22:14
Wissel van de wacht bij de mannen

De Nederlanders zijn van hun troon gestoten op de teamsprint bij de mannen. Australië is de nieuwe wereldkampioen, na een spannende clash met het oranje gevaar in de finale. 41"600 was uiteindelijk de winnende tijd. Het brons was een prooi voor de Britten.

22:06
Duitse vrouwen pakken de titel in de Team Sprint, met een wereldrecord
22:05
Teamsprint vrouwen: goud voor Duitsland met wereldrecord

Het Duitse trio heeft geen tegenstand geduld op de teamsprint. Tot 2 keer verbeterden de Duitse vrouwen het wereldrecord op weg naar het goud. Groot-Brittannië (zilver) en China (brons) mogen mee op het podium.

21:39
Belgen verbeteren zich niet

De Belgische achtervolgingsploeg heeft het ook in de eerste ronde uitstekend gedaan, al moesten het jonge kwartet (Dens, Vandenbranden, Pollefliet en Bernard) hun snelle start ietwat bekopen in het tweede deel. Ze konden uiteindelijk wel net uit de greep van de Deense viceolympische kampioen blijven, die de Belgen net niet dubbelden. Eindtijd: 3'53"242.

21:38
Er zit veel muziek in deze jonge Belgische achtervolgingsploeg.
Renaat Schotte (Sporza)
21:18
Finale teamsprint: Australië vs. Nederland

Het Nederlandse superteam zal zijn tenen mogen uitkuisen in de finale van de teamsprint, want de Australiërs bewezen op dit WK over misschien wel een minstens zo goed trio te beschikken. Tot 2 keer toe zetten ze een snellere tijd neer dan de olympische kampioenen. Dat belooft voor de finale.

21:03
Duitse vrouwen breken wereldrecord in de Team Sprint
20:40
Fidanza is wereldkampioene op de scratch, De Clercq wordt 13e
20:30
De Clercq 13e, Fidanza verlengt titel

Sparen, sparen, sparen: dat was de rode draad in de scratch bij de vrouwen. Ronde na ronde reden de vrouwen treintje op de piste van Saint-Quentin-en-Yvelines. Op iets meer dan 5 ronden van het einde werd het tempo dan toch opgetrokken, als voorbereiding op de sprint.

In dat geweld werd Katrijn De Clercq wat weggeblazen. Uiteindelijk verlengde de Italiaanse Martina Fidanza haar titel. De Nederlandse Van der Duin was andermaal tweede. Katrijn De Clercq werd 13e.

17:24
17:23
17:00
Belgische achtervolgingsploeg knalt naar Belgisch record in de kwalificaties op het WK
16:43
Verpulvering Belgisch record

De Belgische achtervolgingsploeg heeft een knalprestatie geleverd in de kwalificaties. Het kwartet Noah Vandenbranden, Gianluca Pollefliet, Tuur Dens en Thibaut Bernard legde de 4 kilometer af in 3'52"480. Dat is bijna 3 seconden sneller dan de toptijd die ze eerder dit jaar reden op het EK U23.

Dankzij die tijd kon het Belgische kwartet zich ook in de top 8 plaatsen. Die top 8 plaatst zich voor de eerste ronde, België neemt het daarin op tegen Nieuw-Zeeland, dat de 5e tijd reed in de kwalificaties.

16:42
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
09:51
Hoe laat komen de Belgen in actie?

De kwalificaties in de ploegenachtervolging bij de mannen gaan van start vanaf 15.18 uur. De Belgische mannen komen als 7e in actie.

De scratch bij de vrouwen, met Katrijn De Clercq, staat op het programma om 19.56 uur.

09:46
Hoe werkt de ploegenachtervolging?