Ga naar de inhoud

Nu Flames weer WK missen, dringt evaluatie zich op: "Is Serneels nog de juiste man voor deze groep?"

 vr 7 oktober 2022 06:33
Serneels is ex-speler van Lierse  en Westerlo op het hoogste niveau.
Ives Serneels coacht de Red Flames sinds 2011.

Een WK-droom ligt opnieuw aan diggelen. Tegen Portugal konden de Red Flames geen vuist maken, een pijnlijke nederlaag in de barrages was het gevolg. "De Belgen waren simpelweg niet op de afspraak", oordeelt commentator Hermien Vanbeveren, die vraagtekens zet bij bondscoach Ives Serneels.

"Voor mij was dit de slechtste wedstrijd met inzet in een lange tijd", opent Hermien Vanbeveren haar analyse. "Het is geleden van de 4-0 tegen een sterk Noorwegen dat de Flames zo een pijnlijke nederlaag leden. Dit Portugal is toch niet van hetzelfde kaliber."

 

"Ik zag veel te weinig de wil om de match te winnen, wat heel vreemd is in aanloop naar je eerste WK. Ze waren simpelweg niet op de afspraak. Het was te laks, met een schijn van hoop op verlengingen en strafschoppen in plaats van een zege."

 

"Bij Portugal was de wil om te winnen er veel duidelijker. Je kan op verplaatsing zo'n do-or-die-match wel verliezen, maar de manier waarop is een groot minpunt."

De bond moet het vrouwenvoetbal levendig houden, met gerichte acties.

Hermien Vanbeveren

"Nu valt alles rond de Flames weer stil", waarschuwt onze commentator. "Het wordt moeilijk om het enthousiasme vast te houden en meisjes aan het voetballen te krijgen."

"Laat ons hopen dat de deelname aan het EK grotere gevolgen heeft dan het missen van het WK. Dat denk ik ook wel. Maar het is heel wat aandacht dat je misloopt. Het zal nu aan de bond zijn om het vrouwenvoetbal levendig te houden, met hier en daar gerichte acties."

Vraagtekens bij bondscoach Serneels

Gerichte ingrepen, dus ook een nieuwe bondscoach? "Ives Serneels is al heel lang bondscoach - meer dan 10 jaar - en heeft heel veel verdiensten. Twee EK's op een rij, met een kwartfinale is zeker het doel bereikt, maar misschien mag je nu meer groei verwachten van die ploeg."


"Ik denk dat hij tegen zijn plafond zit met deze groep. Misschien moet de bond - met Roberto Martinez als evaluator - eens bekijken of een andere bondscoach meer uit deze ploeg kan halen."


"Is Serneels nog de juiste man om deze groep naar een WK te loodsen? En heeft hij dat gevoel zelf nog? Dat zijn vragen die de bond nu moet beantwoorden."


"Ik zou de koers van de Flames alleszins zeker niet bijsturen", meent onze commentator. "Want dan zet je een stap achteruit. Dat kan nooit de bedoeling zijn."

 

"Er moet een goede transitie komen tussen jongere en oudere speelsters. Het volgende EK halen, wordt nu ook een must. Dat zijn ze aan hun stand verplicht."

Ik zou de koers van de Flames zeker niet bijsturen, want dan zet je een stap achteruit. Maar de bond moet eens bekijken of een andere coach meer uit deze ploeg kan halen

Commentator Hermien Vanbeveren
Gerelateerd: