Ga naar de inhoud

The Times: "Oekraïne wil samen met Spanje en Portugal het WK voetbal 2030 organiseren"

 di 4 oktober 2022 13:18
" "
De Oekraïense president Zelenski heeft de vraag gesteld aan Spanje en Portugal.

Morgen zal op een persconferentie op het UEFA-hoofdkwartier in Nyon bekendgemaakt worden dat Oekraïne zich aansluit bij de gezamenlijke kandidatuur voor de organisatie van het WK voetbal 2030 van Spanje en Portugal. Dat schrijft de Britse kwaliteitskrant The Times en bevestigen Spaanse en Portugese media.

Spanje en Portugal stelden zich eerder al samen kandidaat en zijn naar verluidt akkoord gegaan met de wens van de Oekraïense president Volodimir Zelenski om zich bij het bid te voegen.

Het is de bedoeling dat Oekraïne een van de WK-groepen gaat organiseren.

De 3 landen willen met het idee om samen het WK te organiseren "bijdragen aan de hoop en vrede wereldwijd", zo klinkt het.

Natuurlijk zullen er veiligheidsgaranties nodig zijn, maar de verwachting is dat in 2030 de Russische invasie al een tijd achter de rug zal zijn en het land in volle heropbouw.

Tegenhanger voor Saudi-Arabië/Egypte/Griekenland?

Dit jaar wordt het WK voetbal in Qatar gespeeld en over vier jaar zijn de Verenigde Staten, Canada en Mexico de gastlanden.

Een Zuid-Amerikaanse entente, bestaande uit Argentinië, Paraguay, Uruguay en Chili, toonde eerder ook al interesse om het WK voetbal van 2030 te organiseren, 100 jaar na de eerste editie in Uruguay.

Ook in onder meer Marokko, Egypte, Saudi-Arabië en Israël is er belangstelling.

Saudi-Arabië zou proberen om Egypte en Griekenland te verleiden, zodat het de steun geniet van de Europese, Aziatische en Afrikaanse confederatie. Maar dan zou dat weer een WK in de winter zijn, zoals dit jaar. En daar zijn de Europese Liga's tegen.

De UEFA zou graag een exclusief Europese Wereldbeker hebben in 2030, dat Oekraïne zich aansluit bij het Iberische schiereiland wordt beschouwd als een krachtige upgrade om de 211 FIFA-lidstaten te overtuigen.