Ga naar de inhoud

Toma Nikiforov verliest de kamp om het brons op het WK judo

De Azeri Zelim Kotsojev hield Toma Nikiforov van het brons.

Toma Nikiforov is er in de klasse tot 100 kilogram niet in geslaagd de Belgische oogst op het WK judo op 2 medailles te brengen. Nikiforov vocht zich een weg naar de kamp om het brons, maar daarin was een Azeri te sterk.

Belgen op dag 6
Toma Nikiforov -100 kg verliest kamp om brons
Sophie Berger -78 kg out in 2e ronde
wk judo
14:51
Geen medaille voor Nikiforov

Toma Nikiforov heeft niet voor de tweede keer in zijn carrière een medaille kunnen meenemen op een WK. Tegen de 5 jaar jongere Azeri Zelim Kotsojev lag hij voortdurend onder, liep twee bestraffingen én uiteindelijk ook een waza-ari op. Dat kon Nikiforov in de resterende tijd niet meer goedmaken.

Zo sluit België het WK judo af met 1 medaille, de zilveren plak voor Matthias Casse.

11:26
Nikiforov werpt zich naar kamp om brons

Toma Nikiforov moest al snel weer in actie komen. Tegen de Canadees Shady Elnahas liet hij het niet lang duren. De nummer 8 vloerde de nummer 4 met o soto gari, een beenworp, na 39 seconden. De Canadees viel vol op zijn rug: ippon.

Nikiforov moet nog 1 keer vechten vanmiddag tegen de verliezer van een halve finale. De inzet: brons. Voor Nikiforov, die de voorbije seizoenen geplaagd werd door meerdere operaties, zou dat zijn 2e WK-brons zijn na zijn medaille van Astana 2015.

Nikiforov is de Europese kampioen van 2018 en 2021.

11:06
Korrel klopt Nikiforov met ippon

Toma Nikiforov moest de wet van de sterkste ondergaan in de kwartfinale tegen de Nederlander Michael Korrel. De nummer 8 van de wereld gaf nooit de indruk de nummer 2 te kunnen kloppen. Na een zoekende openingsminuut pakte de Europese kampioen uit met een schouderworp, goed voor een waza-ari.

Onze landgenoot moest jagen op punten, maar Korrel liet geen opening toe. Na bijna 3 minuten kregen de twee allebei een bestraffing. Korrel vond het daarop welletjes en pakte uit met beenveeg. De jury gaf hem eerst al een tweede waza-ari, maar die werd weggewuifd.

Tien seconden later gooide Korrel Nikiforov nog eens op de grond. Nu was het wel duidelijk: 2e waza-ari en ippon.

Korrel gaat naar de halve finales, Nikiforov naar de herkansingen. Hij kan vanmiddag nog brons halen. Dan moet hij 2 keer winnen, te beginnen tegen de Canadees Shady Elnahas, de nummer 4 van de wereld.

10:37
Nikiforov met offerworp naar kwartfinale

Toma Nikiforov blijft in de running voor de medailles. Onze landgenoot maakte in de derde ronde komaf met de Hongaar Zsombor Veg: de nummer 8 van de wereld vloerde de nummer 24 met waza-ari door een offerworp.

In de kwartfinale krijgen we een duel der lage landen tussen Nikiforov en de Nederlander Michael Korrel. Korrel is de nummer 2 van de wereld.

Wie wint, mag naar de halve finales. Wie verliest, mag naar de herkansingen.

10:25
Berger gaat eruit in 1e kamp

Voor Sophie Berger is het eerste ook het laatste duel geworden. Onze nummer 69 van de wereld was net als haar Italiaanse opponente Giorgia Stangherlin vrij in de eerste ronde. In de tweede ronde scoorde Stangherlin in de 3e minuut van de kamp op korte tijd 2 waza-ari's na elkaar. Na 2'47" was de kamp voorbij.

09:21
Nikiforov maakt achterstand goed in eerste kamp

Tom Nikiforov was vrij in de eerste ronde. In de tweede ronde keek de nummer 8 van de wereld de nummer 48 in de ogen, de Rus Dzafar Kostojev, die voor de Verenigde Arabische Emiraten uitkomt. Kostojev kwam een waza-ari voor, Nikiforov kreeg ook een waarschuwing.

Maar met twee waza-ari's, waarvan de tweede op 41 seconden van het einde van de reguliere tijd van 4 minuten, verzekerde Nikiforov zich van de derde ronde. Twee keer waza-ari betekent ippon.

In de halve finale van groep D neemt onze landgenoot het op tegen de Hongaar Zsombor Veg, de nummer 24 van de wereld.