Ga naar de inhoud

Houden Red Flames in Portugal WK-droom gaaf? "Op EK was er ook druk van te moeten winnen"

Staat het vizier van Ella Van Kerkhoven weer op scherp?

Twee zeges en de Red Flames zijn zo goed als zeker van het WK in Australië en Nieuw-Zeeland volgend jaar. Donderdag staat het eerste cruciale duel tegen Portugal op het programma. "We hebben op het EK ook in de situatie gezeten dat we moesten winnen", blijft Ella Van Kerkhoven rustig.

De Red Flames bereiden zich in Tubeke voor op het duel in en tegen Portugal. Woensdag pas reizen de Belgische voetbalvrouwen af naar Portugal.

 

"We bereiden ons voor zoals we gewoonlijk doen", zegt bondscoach Ives Serneels. "We kennen de infrastructuur hier met de oefenvelden en het hotel. We weten niet onder welke omstandigheden we daar zouden moeten trainen. We hebben niets veranderd."

 

Portugal is net als België een land waar het nationale vrouwenteam de voorbije jaren grote stappen vooruit heeft gezet in de ontwikkeling. "We hebben nog al voor uitdagingen gestaan", blijft Serneels rustig.

 

"Op het EK moesten we ook winnen tegen Italië. We hebben dus al ervaring met zulke wedstrijden. Ik hoop dat we die ervaring meenemen. Onze groep is in elk geval nog gegroeid na het EK, ook in de breedte. Dat is een extra kwaliteit."

 

"Donderdag krijgen we zeker kansen, die we moeten grijpen. Maar er zullen ook moeilijke momenten volgen en dan zullen we er als team moeten staan. Het team hangt hecht aan elkaar en gaat door elkaar voor het vuur."

We weten waar we Portugal pijn kunnen doen.

Ives Serneels

Ives Serneels heeft Portugal minutieus bestudeerd. "We weten waar we hen pijn kunnen doen. We hebben als team kwaliteiten die we kunnen uitspelen", zegt de bondscoach.

 

Alleen winnen telt, want bij een nederlaag spat de WK-droom onherroepelijk uit elkaar. "Ik heb de groep duidelijk gemaakt dat we zulke wedstrijden in het verleden al hebben gespeeld. Voor ons groeiproces zou het WK een fantastische ervaring zijn."

 

Slaagt het team van Serneels erin Portugal uit te schakelen, dan wacht thuis (op 11 oktober) een duel met IJsland in de tweede ronde. Slechts 2 van de 3 winnaars uit die 2e ronde zijn zeker van het WK. De "pineut", op basis van de ranking van de tweedes na de groepsfase, moet nog in februari een intercontinentaal play-offtoernooi spelen.

 

"Ik vind het heel knap dat we de ambitie hebben uitgesproken dat we absoluut op het WK willen staan", adus Serneels. "Maar er is nog geen woord over IJsland gerept, we moeten eerst de kwaliteiten van Portugal respecteren."

Wullaert: "Ervan overtuigd dat we kunnen winnen"

Ella Van Kerhoven lijkt na drie goals in de Belgische competitie alvast klaar voor de uitdaging. "Hopelijk staat mijn vizier ook in Portugal op scherp", zegt de aanvalster van Leuven.

 

"Ook op het EK hebben we in situaties gezeten waarbij we moesten winnen. We weten allemaal goed genoeg wat er aan vasthangt."

 

"Portugal is een vinnige ploeg. Ze zijn niet te onderschatten. Ze hebben het op het EK goed gedaan, ze verloren maar nipt van Nederland met 3-2. Maar wij zijn ook een goede ploeg, dus we gaan ervan uit dat we ze kunnen pakken."

Wij zijn ook een goede ploeg, dus we gaan ervan uit dat we Portugal kunnen pakken.

Ella Van Kerkhoven

Na een eerste zege én goal bij Fortuna Sittard heeft ook Tessa Wullaert vertrouwen voor de interlandbreak. "Ik sta hier met een goed gevoel", vertelt de Red Flame.

 

"Ik verwacht dat we donderdag klaar zijn voor Portugal. We zien het als een kans om naar het WK te gaan. In 2019 kregen we die kans al eens en draaide het niet in ons voordeel uit. Ik ben ervan overtuigd dat we nu wel kunnen winnen."