Ga naar de inhoud

De dramatische cijfers van Mazzu bij Anderlecht: geklopt op eigen "specialiteiten" door voorgangers

Alle cijfers kleuren rood. Na tien competitiewedstrijden prijkt er een buis op het rapport van Felice Mazzu. Amper twee trainers deden de voorbije 30 jaar nog slechter. En opvallend: de voorgangers van Mazzu kloppen hem op zijn eigen "specialiteiten".

13 op 30.

 

Dat is de dramatische balans van Felice Mazzu bij Anderlecht na tien competitiematchen. Alleen Arie Haan (ontslagen na 6 speeldagen) en Kompany-rechterhand Simon Davies (9 punten in '19/'20) begonnen de voorbije dertig jaar nog slechter aan een seizoen.

Mazzu moet hopen dat hij in tegenstelling tot zijn collega's straks wel de interne evaluatie overleeft.

 

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Alleen spreken de cijfers niet in het voordeel van Mazzu. Zijn winstpercentage (40%) ligt momenteel lager dan dat van voorgangers Kompany (44%) en Vercauteren (48%).

  Felice Mazzu Vincent Kompany Frank Vercauteren
Wedstrijden 10 78 21
Winstpercentage 40% 44% 48%

Ook qua attractiviteit is paars-wit er niet op vooruit gegaan. Zo ligt het aantal (expected) goals lager en vallen er minder combinaties te noteren in het Lotto Park. Anderzijds is het ook niet zo dat Anderlecht minder doelpunten incasseert.

  Felice Mazzu Vincent Kompany Frank Vercauteren
Goals 1,6 1,7 2,0
Expected Goals 1,4 1,8 1,7
Passes 465,9 525,2 474,6
Goals uit opgebouwde aanvallen 0,1 0,1 0,4
Goals tegen 1,1 1,1 1,0

Nog opvallender: Kompany en Vercauteren verslaan Mazzu eveneens op zijn eigen terrein. De Italo-Belg boekte bij Union zijn grootste successen dankzij een hoge pressing en messcherpe counters, maar ook op die vlakken ging Anderlecht achteruit.

 

Een interessante parameter om dat aan te tonen, is het aantal (goals na) high turnovers. Dat is het aantal keer dat een ploeg een aanval opzet door de bal binnen de 40 meter van het vijandelijke doel te veroveren. Dat gemiddelde ligt bij Mazzu lager dan onder Kompany en Vercauteren.

 

Ook counters zijn geen wapen van dit Anderlecht. Paars-wit kon in de competitie nog maar één keer scoren vanuit een tegenaanval - Benito Raman tegen STVV.

  Felice Mazzu Vincent Kompany Frank Vercauteren
High turnovers 6,3 8,2 6,5
Goals na high turnovers 40% 44% 48%
Snelle uitbraken 0,3 0,4 0,3
Goals na snelle uitbraken 0,1 0,1 0,1

Aan Mazzu om zijn cijfers snel weer wat groener te kleuren. Want met zo'n rapport kan je niet naar huis blijven komen. Toch?