Ga naar de inhoud

Arema-voorzitter biedt excuses aan en wil volledige verantwoordelijkheid nemen

 ma 3 oktober 2022 07:44
Er kwamen liefst 125 supporters om het leven, onder wie 17 kinderen.
Een wake bij het ministerie van Jeugd en Sport in Jakarta, daags nadat de derby tussen Arema en Persebaya ontaard was.

Indonesië en de rest van de voetbalwereld is nog in schok na wat er gisteren gebeurd is in Oost-Java, waar minstens 125 supporters de dood vonden in een van de grootste stadiondrama's uit de geschiedenis.

Het liep zaterdag volledig fout bij de derby tussen Arema FC en Persebaya in de stad Malang. Nadat de bezoekers met 2-3 gewonnen hadden, bestormden ontevreden fans van de thuisploeg Arema het veld. De politie reageerde met traangas, waarop er paniek en chaos uitbrak. De meeste doden werden vertrappeld of stikten.

Onder de doden zijn 32 kinderen, met de leeftijd tussen 3 en 17 jaar. Er zijn ook honderden gewonden, waarvan een deel nog in levensgevaar.

Daags na de feiten verontschuldigde voetbalclub Arema zich bij de slachtoffers bij monde van voorzitter Gilang Widya Pramana: "Ik neem de volledige verantwoordelijkheid van wat gebeurd is op mij."

"Ik bied mijn diepste verontschuldigingen aan aan de slachtoffers, hun families, de Indonesiërs én Liga 1", huilde hij op tv.

Veel vragen, onafhankelijk onderzoek, smartgeld

Er worden heel wat vragen gesteld over het stadiondrama. Zo werden er 42.000 tickets verkocht voor een stadion met 38.000 zitjes. Wereldbond FIFA heeft de Indonesische bond een rapport gevraagd, volgens het FIFA-protocol mag er geen traangas gebruikt worden bij wedstrijden.

Er is een onafhankelijk team aangesteld om de gebeurtenissen te onderzoeken en de verantwoordelijken voor het drama te vinden, maakte veiligheidsminister Mahfud MD op een persconferentie bekend.

's Lands president Joko Widodo heeft de families van de 125 slachtoffers elk 50 miljoen roepies (3.200 dollar) smartgeld beloofd, vertelde de minister nog. Ze zullen binnen de 3 dagen krijgen.  

Gerelateerd: