Ga naar de inhoud

Bashir Abdi klopt legende Bekele in Londen, maar Kipruto en Gebresilase zijn nog wat sneller

 zo 2 oktober 2022 12:52

Bashir Abdi is er niet in geslaagd als eerste Europeaan sinds 2000 de marathon van Londen op zijn erelijst te zetten. Abdi liep mee met de toppers tot op zo'n 5 kilometer van de finish, maar daarna moest hij eerst Amos Kipruto en vervolgens ook Leul Gebresilase laten gaan.

De marathon van Londen kon zoals gewoonlijk rekenen op een sterrencast, al moest lokale favoriet Mo Farah op de valreep wel afhaken met een heupblessure.

Zo moest Bashir Abdi het onder meer opnemen tegen levende legende Kenenisa Bekele, die grossiert in de olympische en wereldtitels. Maar de inmiddels 40-jarige Bekele moest in de finale als een van de eerste grote namen afhaken.

Het was de 30-jarige Amos Kipruto, de bronzen medaille van het WK in 2019, die met de 40e kilometerpaal in zicht de beslissende versnelling plaatste. Alle anderen moesten passen. Het is de grootste zege uit zijn carrière.

In de achtergrond sloeg Abdi de handen in elkaar met Leul Gebresilase. Een 2e plaats was het hoogst haalbare, maar de Ethiopiër had een iets betere eindsprint. Door het lastige parcours en de niet al te perfecte weersomstandigheden vielen de tijden ietwat tegen.

 

Brons dus voor Abdi, die zijn medaille wel meteen zal wegschenken. Dat had hij op voorhand aangekondigd. Abdi geeft ze aan de inclusieve sportclub Boezjeern  (Eeklo), want "onzichtbare prestaties verdienen ook aandacht".

Bij de vrouwen werd titelverdedigster Joyciline Jepkosgei verrassend verslagen door de Ethiopische Yalemzerf Yehualaw.

Uitslag marathon Londen

Mannen:

1. Amos Kipruto (Ken) - 2u04'39"
2. Leul Gebresilase (Eth) - 2u05'12"
3. Bashir Abdi - 2u05'19"
4. Kinde Atanaw (Eth) - 2u05'27"
5. Kenenisa Bekele (Eth) - 2u5'53"


Vrouwen:

1. Yalemzerf Yehualaw (Eth) - 2u17'25"
2. Joyciline Jepkosgei (Ken) - 2u18'07"
3. Alemu Megertu (Eth) - 2u18'32"

Ook Keniaanse zege in Brussel

Ook in Brussel stond vandaag een marathon op het programma en die werd ook gewonnen door een Keniaan. Dominic Mibei was in zware, regenachtige omstandigheden de snelste, in 2u14'13".

Mibei's landgenoot Philip Koech was iets meer dan een minuut trager. François Clais was op de 3e plaats de eerste Belg, in 2u40'10".

Bij de vrouwen kreeg de wedstrijd een razend spannende ontknoping. Veerle D'Haese en Tahnee Daman kwamen tegelijkertijd over de streep na 3u10'16".

 

Een fotofinish kon geen uitsluitsel brengen, dus werden D'Haese en Daman beide tot winnares uitgeroepen. Claire Hermange werd derde.

Gerelateerd: