Ga naar de inhoud

WK-finale bekend: VS vernedert Canada, China nekt gastland nipt

 vr 30 september 2022 13:56
" "
De Verenigde Staten zijn topfavoriet en drievoudig titelverdediger.

De gezondheidswandeling van de Amerikaanse basketbalvrouwen in Australië gaat rustig voort. In de halve finale tegen Canada boekte het - alweer - een recordzege: 83-43. Dan was het bakken spannender tussen het gastland en China, China won met 59-61. De finale is morgen.

De VS is de topfavoriet en gaat voor een 4e titel op een rij. Ze wonnen al hun duels met sprekend gemak. Omdat Canada het dan ook nog eens liet afweten, was de score zo hoog.

Omdat het zo vlot ging, kon coach Cheryl Reeve de speeltijd van haar toptrio goed managen met het oog op de finale: Breanna Stewart was de topschutter met 17 punten, A'ja Wilson had 15 punten en 12 rebounds en Alyssa Thomas 10 punten.

De VS maakte het verschil in het 1e (27-7) en 3e (22-8) kwart, bij de rust stond er 45-21 op het bord. Canada miste zijn eerste 9 schoten. Het scoorde in het eerste kwart maar aan 8 procent tweepuntpogingen. De VS daarentegen zat aan 75 procent tweepuntpogingen en 100 procent driepunters.

De VS pakte 53 rebounds in de match, Canada 37. Nooit eerder haalde een team in de halve finale van een WK maar 43 punten. De 40 punten verschil zijn ook al een record voor een match in dit stadium.

Australië mist WK-droom met 2 punten

Zo groot het verschil tussen VS en Canada, zo klein dat tussen China en Australië. Bij de rust was het 36-30 voor China, dat vooral in het tweede kwart uitpakte (23-13)

Na de rust kwam Australië, dat in de kwartfinales België naar huis stuurde, sterk opzetten. Pas in de slotseconden konden de Chinese vrouwen de wedstrijd in een definitieve plooi leggen.

Xu Han was de uitblinker met 19 punten en 11 rebounds. Ook Liwei Yang (18 ptn) deed haar duit in het zakje. Voor Australië volstonden de 12 punten en 10 rebounds van Stephanie Talbot niet.

De Chinese vrouwen, die in de groepsfase met 81-55 wonnen van de Cats, staan voor de tweede keer in hun geschiedenis in de WK-finale. De vorige keer was in 1994, toen ze verloren van Brazilië.