Ga naar de inhoud

Carl Berteele over Belgian Cats: "Zie voorlopig weinig verschil tussen Mestdagh en Demory"

De Belgian Cats zijn gestrand in de kwartfinales van het WK.

Met een plek in de kwartfinales van het WK hebben de Belgian Cats bevestigd dat ze bij de top 8 van de wereld horen, maar een halvefinaleplaats zat er nooit in. Hoe blikt Sporza-journalist Carl Berteele terug op het toernooi van de Cats en hoe moeten we het eerste grote toernooi van de nieuwe bondscoach beoordelen?

Zonder Emma Meesseman bleek België in de kwartfinales niet bestand tegen een sterk Australië. Hoe groot was het gemis van Meesseman?

 

"Ik wil niet alles afwentelen op de blessure van Meesseman, maar om een vergelijking te maken: de Rode Duivels zonder Thibaut Courtois of Kevin De Bruyne, dat scheelt ook een slok op de borrel. De Belgian Cats zonder Meesseman, dat scheelt een hele fles", meent Carl Berteele.

 

"Meesseman is het bindmiddel van de ploeg, zonder haar is de chemistry weg. Op dit WK was ze niet top, maar ze maakte wel nog altijd haar punten, plukte rebounds en vooral: ze deed de rest beter spelen."

 

"In het hoofd van de andere speelsters zal die blessure ook wel meegespeeld hebben: "Wat zonder Emma?" Daar zullen ze als ploeg nog aan moeten werken, want je kunt niet elke keer verliezen als Meesseman er niet bij is."

 

Berteele benadrukt wel dat verliezen in de kwartfinales geen mislukking was. "De landen in de halve finales zijn de nummers 1, 2, 3 en 4 van de wereld. De logica is dus gerespecteerd. België is de nummer 5 en hinkt daar tegenaan. Alleen de stap naar de medailles moet nog gezet worden", stelt Berteele vast.

De landen in de halve finales zijn de nummers 1, 2, 3 en 4 van de wereld. De logica is dus gerespecteerd.

Carl Berteele

"Zie voorlopig weinig verschil tussen Mestdagh en Demory"

Na de ontgoocheling van de Olympische Spelen moest Philip Mestdagh plaatsmaken voor de Fransman Valéry Demory, van wie verwacht werd dat hij de Belgian Cats nog naar een hoger niveau zou tillen. Heeft hij die verwachtingen tot nog toe al kunnen inlossen?

 

"Je zit natuurlijk met een generatiewissel", schetst Carl Berteele de situatie. "Zes speelsters hadden nog nooit op een WK gespeeld. Dan is het zoeken en automatismen kweken. Wanneer de basisspeelsters op de bank zaten, zag je dat het op het parket bij momenten onwennig en slordig was."

 

"Dat zijn allemaal elementjes waaraan nog gewerkt moet worden. Die moeilijke minuten tijdens wedstrijden, die moeten eruit en dat is het werk van de bondscoach. Zonder Emma Meesseman was het natuurlijk ook niet makkelijk om oplossingen te creëren."

 

"Ik denk dat Philip Mestdagh het op dit WK even goed zou hebben gedaan. Ik zie voorlopig geen verschil met Demory. Zonder Meesseman zijn er ook geen andere speelsters opgestaan. Die hebben we niet. Daar zal dus ook nog aan gewerkt moeten worden."

Bondscoach Demory spreekt zijn speelsters toe.

belgian cats op wk basketbal
kwartfinales
België Australië 69-86
China Frankrijk 85-71
Puerto Rico Canada 60-79
Verenigde Staten Servië 88-55
programma groep a
22/09 Verenigde Staten België 87-72
23/09 België Zuid-Korea 84-61
24/09 Puerto Rico België 65-68
26/09 België Bosnië 85-55
27/09 China België 81-55
stand in groep a
    M W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 5 5 0 +231 10
2. China 5 4 1 +157 9
3. België 5 3 2 +15 8
4. Puerto Rico 5 2 3 -59 7
5. Zuid-Korea 5 1 4 -148 6
6. Bosnië en Herzegovina 5 0 5 -196 5

De top 4 stoot door naar de kwartfinales.