Ga naar de inhoud

Als Bashir Abdi zondag een medaille pakt in Londen, schenkt hij ze weg: dit is waarom

Bashir Abdi

Morgen staat Bashir Abdi aan de start van de marathon van Londen. In een sterk deelnemersveld doet hij naar goede gewoonte toch weer een gooi naar eremetaal. Maar deze keer met een extra missie: als Abdi een medaille pakt, zal hij ze meteen wegschenken.

De tegenstand in Londen is ook na het afhaken van Mo Farah niet van de poes. Zo tekenen de Ethiopiërs Kenenisa Bekele, Birhanu Legese en titelverdediger Sisay Lemma allemaal present. 

 

Toch wil Bashir Abdi koste wat het kost een medaille binnenhalen. Naast zijn sportieve ambities is er zondag namelijk nog een extra drijfveer. 

 

De olympische medaillewinnaar wil een opvallend statement maken door zijn medaille weg te schenken aan de inclusieve omnisportclub Boezjeern uit Eeklo.

 

Dat is een sociaal-sportieve organisatie die sportkansen geeft aan mensen die in een reguliere sportclub minder tot hun recht komen.

Sisay Lemma, winnaar van de London Marathon 2022

Sociaal-sportieve praktijken voor een inclusievere sport

 

Met deze actie vraagt Abdi aandacht voor sociaal-sportieve praktijken. Dat zijn organisaties die sport toegankelijker en dus inclusiever willen maken voor al wie drempels ondervindt in de sport of in de samenleving.  Dat kan zowel op fysiek, psychisch, sociaal als financieel vlak zijn.

 

Volgens de marathonloper schenkt de sportwereld te weinig aandacht aan deze initiatieven. “Ook onzichtbare prestaties verdienen zichtbaarheid", zegt Abdi.

 

"Topatleten staan dankzij hun sportieve prestaties vaak in de schijnwerpers, maar sociaal-sportieve initiatieven maken maatschappelijk echt het verschil. Daarom zet ik graag zo'n organisatie in de kijker met deze actie."

Ook onzichtbare prestaties verdienen zichtbaarheid. Daarom zet ik graag zo’n organisatie in de kijker."

Bashir Abdi

De keuze voor Boezjeern lag voor Abdi voor de hand: "Het maakt net als Sportaround, waarvan ik oprichter ben, deel uit van het Sociaal Sportief Platform dat ijvert voor een inclusieve sportwereld, die rekening houdt met alle sporters."

 

"Het is ook een hele leuke club, die een waaier van sporttakken aanbiedt: badminton, volleybal, tafeltennis... Door samen te sporten kweken de leden zelfvertrouwen en maken ze vrienden voor het leven."

 

Omwille van protocollaire redenen mag Abdi zijn eventuele medaille niet weigeren tijdens de podiumceremonie in Londen. 

 

Toch zal hij in interviews achteraf duidelijk maken wat zijn bedoeling is: "Het is een symbolische actie, maar ze verdient alle aandacht. Ik wil alle andere atleten ook oproepen om hun medailles aan een sociaal-sportieve praktijk te schenken.”

Boezjeern uit Eeklo, een inclusieve omnisportclub voor volwassenen:

Ook andere sporters ondersteunen de actie

Bashir Abdi is niet de enige topsporter die zijn medaille wegschenkt. Zo kozen basketbalspeelsters Ann Wauters en Hatty Belobi Nawezhi kozen voor de Molenbeek Rebels, een club voor meisjes die opgroeien in kwetsbare situaties.

Frederik Van Lierde en Kimberly Buys schenken hun medailles weg aan BOAS , de "Belgian Organisation for Adapted Swimming" uit Kortrijk.

 

Ze geven daarmee samen een krachtig signaal dat sporten inclusief en voor iedereen toegankelijk moet zijn. 

 

Het initiatief kwam tot stand met de medewerking van Demos en Sport Vlaanderen