Ga naar de inhoud

De krachtige boodschap achter de sobere WK-shirts van Denemarken: "Dit is een protest tegen Qatar"

 wo 28 september 2022 16:28
De sobere Deense WK-shirts.

De Deense WK-shirts blinken uit in soberheid. Zeker met de truitjes van bijvoorbeeld de Rode Duivels is het contrast in de details groot. Fabrikant Hummel onthult nu de achterliggende boodschap: "Wij willen niet zichtbaar zijn tijdens een toernooi dat duizenden mensen het leven heeft gekost."

Het is een signaal dat kan tellen. Denemarken en kledingsponsor Hummel kiezen voor een shirt met een niet te misverstane boodschap voor het WK in Qatar.

 

Op het sobere rode thuisshirt is, net zoals bij het witte uit-exemplaar, geen enkel detail zichtbaar.

 

"We willen een dubbele boodschap uitsturen", klinkt het bij Hummel. "De shirts zijn niet alleen geïnspireerd op de shirts van het succesvolle EK van 1992, maar zijn ook een protest tegen Qatar en de mensenrechtensituatie daar."

 

"Daarom hebben we alle details, inclusief de logo's en onze iconische punthaken, afgezwakt. We willen niet zichtbaar zijn tijdens een toernooi dat aan duizenden mensen het leven heeft gekost. We steunen onze nationale ploeg, maar dat is niet hetzelfde als het gastland goedkeuren. We willen een statement maken."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij het gitzwarte derde shirt gaat Hummel nog een stap verder: "Zwart is de kleur van de rouw. Perfect voor dit WK in Qatar. We willen een statement maken over de mensenrechten in Qatar en de behandeling van de arbeiders die de WK-stadions gebouwd hebben."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

The Guardian onthulde begin 2021 dat er in Qatar al minimaal 6.500 gastarbeiders - het aantal ligt wellicht nog veel hoger - overleden zijn sinds de toewijzing van het WK 11 jaar eerder. Velen onder hen konden gelinkt worden aan de bouw van de WK-voorzieningen. 

Gerelateerd: