Ga naar de inhoud

Eddy Merckx over de wereldtitel van Remco Evenepoel: "Ja, dit is Merckxiaans"

Merckx en Evenepoel samen op de Kristallen Fiets: "Wat Remco doet, is heel straf."

Eddy Merckx heeft zijn hart kunnen ophalen tijdens het WK. De knalprestatie van Remco Evenepoel in Australië doet ook de beste wielrenner aller tijden naar de superlatieven grijpen. "Het is uitzonderlijk wat Remco dit jaar gepresteerd heeft."

Eddy Merckx zat vanochtend op het puntje van zijn stoel. De 77-jarige Kannibaal supporterde thuis voor Remco Evenepoel, die met groot machtsvertoon de wereldtitel bemachtigde.

 

"Ik ben vanochtend vroeger opgestaan om het WK op tv te kunnen bekijken, want ik hoopte natuurlijk dat een Belg zou winnen", zei Merckx vanmiddag op Radio 1.

 

"Toen de groep met Remco Evenepoel weg was, kon je er vanuit gaan dat Remco de beste van die groep was en dat het hem zou lukken om de wedstrijd te winnen. Je zag hem de koers controleren. Je wist dat hij zou versnellen en alleen zou aankomen."

 

"Wat ik ervan vind? Het is heel straf. Hij maakt gebruik van zijn goeie Vuelta-conditie. Als je goed uit een rittenkoers komt en naar een WK moet, dan heb je ontegensprekelijk een voordeel. Remco heeft het vorige week al goed gedaan in de tijdrit en had dan nog een week om verder te herstellen voor de wegrit." 

Met de regenboogtrui zal er nu nóg meer op Remco afkomen. Er zal nog meer druk op hem liggen, maar ik denk dat hij de trui eer zal aandoen. 

Eddy Merckx

Merckx won op zijn 22e voor het eerst het WK, net als Evenepoel. De vergelijking ligt voor de hand.


"Ik weet wat het betekent om op zo'n jonge leeftijd wereldkampioen te worden. Dat is een droom die in vervulling gaat. Of ik dan aan mijn tijd terugdenk? Neen, ik denk niet meer aan mijn tijd (lacht). Je kunt trouwens geen generaties vergelijken. Wat Remco nu doet, is prachtig om te zien."

 

"Ik zou deze prestatie Merckxiaans willen noemen, ja. Als je in één jaar Luik-Bastenaken-Luik, San Sebastian, de Vuelta én het WK wint, dan is die term terecht. Er zijn er weinigen die Remco dit hebben voorgedaan. Wat Remco dit jaar gepresteerd heeft, is zeer uitzonderlijk."


"Met de regenboogtrui zal er nu nóg meer op Remco afkomen. Er zal nog meer druk op hem liggen, maar ik denk dat hij de trui eer zal aandoen. Hij is goed gewapend en heeft ook een sterke ploeg rond zich."


Sporza-analist Jan Bakelants vindt dat Evenepoel in 2023 de Tour de France moet rijden, "want Remco is daar 100% klaar voor". Wat vindt Eddy Merckx? 

 

"Dat moet Remco zelf beslissen. Ik kan hem geen raad geven. Hij heeft mensen genoeg rond zich die hem advies kunnen geven. Als Remco volgend jaar naar de Tour gaat, zullen we volgend jaar voor hem supporteren. Is het later, dan is het later. In elk geval: proficiat aan Remco voor deze wereldtitel!"