Ga naar de inhoud

Belgian Cats zijn uit op revanche tegen het Bosnië van "de vrouwelijke Kevin Durant"

Jonquel Jones is de absolute topper van Bosnië.

Winst tegen Bosnië en de Belgian Cats mogen naar de kwartfinales van het WK: zo simpel is het op papier. In de praktijk kan het wel eens lastiger worden, want Bosnië is een gewond dier na 3 nederlagen op een rij en beschikt bovendien over een van de allerbeste speelsters ter wereld.

De nummer 26 van de wereld

Na een dagje rust nemen de Belgian Cats het in de nacht van zondag op maandag (Belgische tijd) op tegen Bosnië en Herzegovina, de nummer 26 van de wereld.

Bosnië werd vorig jaar knap 5e op het EK en dwong daarmee een ticket af voor de WK-kwalificaties. Die draaiden uit op een veredeld oefentoernooi. Na het forfait van Wit-Rusland was Bosnië zonder te spelen al zeker van zijn WK-ticket. Het toernooi werd wel nog gespeeld: Bosnië verloor er van Canada en won van Japan.

"De Kevin Durant van het vrouwenbasketbal"

Bosnië is een land in opmars in het vrouwenbasketbal en dat heeft het vooral te danken aan één speelster: Jonquel Jones. De 28-jarige WNBA-topper werd geboren in de Bahama's en kreeg enkele jaren geleden een Bosnisch paspoort cadeau.

 

Jonquel Jones is een van de allerbeste speelsters op de planeet en dat heeft ze onder meer vorig jaar nog getoond tegen de Belgian Cats. In de voorrondes van het EK maakte ze toen liefst 44 punten en plukte ze 22 rebounds.

 

"Ze is een beetje de Kevin Durant van het vrouwenbasketbal", zei voormalig Belgian Cat Sofie Hendrickx onlangs nog in onze podcast De Tribune. "Een speelster van 1,98m die speelt als een spelverdeelster. Ze kan driven, heeft snelheid en finesse en beschikt over een goed shot. Ze is bijna onstopbaar."

 

Bosnië staat of valt met Jonquel Jones, maar ook Matea Tavic is een speelster om in de gaten te houden. De 30-jarige shooting guard vindt doorgaans vlot de weg naar de ring en heeft niet veel ruimte nodig om te kunnen aanleggen van achter de driepuntlijn.

Bosnië met de rug tegen de muur

De vrouwelijke Kevin Durant en een vlot scorende shooting guard dus. Helaas voor Bosnië is er een maar: het team heeft op dit toernooi nog niet zijn niveau van de voorbije jaren gehaald en verloor zijn 3 matchen tot nog toe.

 

Na nederlagen tegen Puerto Rico, China en Zuid-Korea staan Jonquel Jones en co met de rug tegen de muur. Bij verlies tegen de Belgian Cats is het over en uit op dit WK en zelfs bij winst worden de kwartfinales nog moeilijk, met nog een laatste match tegen het oppermachtige Amerika voor de boeg.

 

Jones heeft op dit toernooi ook nog niet kunnen schitteren zoals ze dat vorig jaar wel deed op het EK. De sterspeelster van de Bosniërs stond vorige week nog in de WNBA-finale met Connecticut en leek in de eerste 3 matchen te kampen met de naweeën van een lang en slopend seizoen.

 

Toch is België maar beter op zijn hoede voor Bosnië. Het dagje rust zal ook Jonquel Jones en haar ploegmaats goed doen en bovendien kunnen de Bosniërs zich optrekken aan het feit dat ze hun laatste 2 matchen tegen de Cats gewonnen hebben.

 

België heeft dus nog een eitje te pellen met Bosnië. Na de krappe zege tegen Puerto Rico werd in het Belgische kamp dan ook gesproken over revanche. Als de Cats winnen, is het beoogde ticket voor de kwartfinales een feit. Daarvoor zullen ze dus  wel eerst moeten afrekenen met de vrouwelijke KD.

belgian cats op wk basketbal
kwartfinales
België Australië 69-86
China Frankrijk 85-71
Puerto Rico Canada 60-79
Verenigde Staten Servië 88-55
programma groep a
22/09 Verenigde Staten België 87-72
23/09 België Zuid-Korea 84-61
24/09 Puerto Rico België 65-68
26/09 België Bosnië 85-55
27/09 China België 81-55
stand in groep a
    M W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 5 5 0 +231 10
2. China 5 4 1 +157 9
3. België 5 3 2 +15 8
4. Puerto Rico 5 2 3 -59 7
5. Zuid-Korea 5 1 4 -148 6
6. Bosnië en Herzegovina 5 0 5 -196 5

De top 4 stoot door naar de kwartfinales.