Ga naar de inhoud

Rel gaat voort: wereldkampioen schaken Magnus Carlsen geeft op na één zet

De Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen heeft het niet met de Amerikaan Hans Niemann.

Opnieuw ophef in de internationale schaakwereld. De rel, die enkele weken geleden begon, tussen Magnus Carlsen en de Amerikaanse wonderboy Hans Niemann heeft een nieuwe wending gekregen toen de wereldkampioen maandag in een online partijtje al na één zet opgaf.

Een partij van 13 seconden

De online partij werd gespeeld in de Meltwater Champions Chess Tour. Niemann opende de partij met een pion waarop Carlsen een zet deed met zijn paard, opgaf en de internetverbinding afsloot zonder hiervoor verder een verklaring te geven.

 

Dit vreemde voorval is uiteraard een uitloper van de rel die enkele weken geleden tussen de twee schakers begon. Carlsen verloor toen van Niemann, trok zich terug uit het toernooi en insinueerde onrechtstreeks dat Niemann valsspeelde.

 

Ondanks het feit dat er geen bewijs was van vals spel, stapte Carlsen op. De jonge Amerikaan heeft sowieso geen al te beste reputatie in de schaakwereld, omdat hij op jonge leeftijd al werd betrapt op valsspelen tijdens online partijen.

 

Het gedrag van Carlsen doet langs de andere kant ook wel wenkbrauwen fronsen. De Noor is al wereldkampioen sinds 2013 en gaf eerder dit jaar aan dat hij volgend jaar zijn wereldtitel niet zou verdedigen wegens een gebrek aan motivatie.

 

Wordt waarschijnlijk nog vervolgd.

Bekijk hier de partij van 13 seconden

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.