Ga naar de inhoud

Julian "geen 100 %" Alaphilippe: "Volgende week ben ik sowieso gelukkig"

Julian Alaphilippe na zijn wereldtitel vorig jaar.

Na Imola en Leuven toch nog Wollongong? Julian Alaphilippe (30) verdedigt zondag zijn regenboogtrui, maar de Fransman beschouwt zichzelf na een geamputeerde voorbereiding niet als topfavoriet. Maar dat is lang geen nadeel: "Ik voel geen enkele druk."

"Ca va."

 

Het antwoord op de belangrijkste vraag - hoe het nu met hem gaat na zijn val en opgave in de Vuelta op 31 augustus - was kort en bondig.

 

"Ik sta hier met veel motivatie en ik ben vooral ontspannen", vulde Julian Alaphilippe meteen aan. "Ik verkeer niet in de beste conditie, zoveel is zeker."

 

"Bij mijn vorige koers raakte ik geblesseerd. Nog maar eens, bijna de blessure te veel. Ik ben geen 100 procent, maar ik ben ook niet waardeloos. Alleen heb ik nu dus geen garanties."

Ik zou graag alles van de voorbije twee jaar nog eens willen meemaken. En ik denk dat ik nog meer tevreden zal zijn als een van mijn ploegmaats wint.

Julian Alaphilippe

Wil dat dan zeggen dat Alaphilippe niet de Franse kopman is? "Ik ben niet de enige leider. Daar heb ik geen probleem mee."

 

"Andere kopmannen hebben beter gepresteerd en dit parcours ligt ook hen. Ik ben bereid om alles te geven voor mijn ploegmaats."

 

Alaphilippe ervaart naar eigen zeggen geen druk: "Helemaal niet zelfs. In Imola (2020) was er druk, vorig jaar was ik bereid om te verliezen. Ik had geen druk in Leuven en nu voel ik nog minder druk (lacht)."

 

"Natuurlijk zijn we hier voor een resultaat. Ik zou graag alles van de voorbije twee jaar nog eens willen meemaken. En ik denk dat ik nog meer tevreden zal zijn als een van mijn ploegmaats wint."

De gemengde gevoelens na 2 jaren in de regenboogtrui

Vorig jaar sprak Julian Alaphilippe aan de vooravond van het WK in Leuven na een jaartje in de regenboogtrui al over de druk van de wereldkampioen. Die stelling gaat hij ook nu niet uit de weg.

 

"Ik heb de jongste tijd wat gemengde gevoelens", schetste hij. "Enerzijds denk ik: gelukkig draag ik volgend jaar die trui niet meer en kan ik - bij manier van spreken - weer een normale renner worden."

 

"Maar anderzijds is deze trui een droom. Dit is zo groots, maar het is ook veeleisend. Maar wat er ook gebeurt: een derde wereldtitel of niet, volgende week zal ik sowieso zeer gelukkig zijn."

programma en uitslagen WK wielrennen 2022
zondag 18 september tijdrit vrouwen elite 34,2 km 1.35 u - 4.30 u Ellen van Dijk (Ned) verslag
  tijdrit mannen elite 34,2 km 5.40 u - 9.00 u Tobias Foss (Noo) verslag
maandag 19 september tijdrit mannen beloften 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Søren Wærenskjold (Noo) verslag
dinsdag 20 september tijdrit vrouwen junioren 14,1 km 1.30 u - 3.00 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  tijdrit mannen junioren 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Joshua Tarling (GBr) verslag
woensdag 21 september gemengde aflossing 28,2 km 6.20 u - 9.00 u Zwitserland verslag
vrijdag 23 september wegrit mannen junioren 135,6 km 0.30 u - 4.00 u Emil Herzog (Dui) verslag
  wegrit mannen beloften 169,8 km 5.00 u - 9.15 u Jevgeni Fedorov (Kaz) verslag
zaterdag 24 september wegrit vrouwen junioren 67,2 km 0.00 u - 1.55 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  wegrit vrouwen elite 164,3 km 3.55 u - 9.00 u Annemiek van Vleuten (Ned) verslag
zondag 25 september wegrit mannen elite 266,9 km 2.00 u - 8.50 u Remco Evenepoel verslag