Ga naar de inhoud

"De valpartij van Annemiek van Vleuten kan een zegen zijn voor Nederland in de wegrit"

Een Nederlands en Italiaans blok voor de wereldtitel.

Zaterdagochtend staat de wegrit voor de vrouwen op het WK-programma, waar er nota bene twee wereldtitels worden verdeeld. Eentje bij de elite vrouwen en eentje bij de beloften vrouwen. Ruben Van Gucht en Ine Beyen blikken vooruit. "Zal de teamsfeer bij de Nederlandse vrouwen deze keer wel optimaal zijn?"

De dominantie van Annemiek van Vleuten (39) staat op barsten. De Nederlandse was - hoe kan het ook anders - topfavoriete, maar de veelvraat kwam woensdag zwaar ten val. Ze is volledig gekneusd en heeft "een stabiel breukje in haar elleboog" opgelopen. En toch zal ze (normaal gezien) starten.  

 

“Tot voor de mixed team relay dachten we aan Annemiek van Vleuten als topkandidate”, zegt commentator Ine Beyen. “Welke impact haar valpartij gehad heeft, zullen we pas zaterdag zien. Ik vrees dat het sowieso niet goed is.”

 

Dat pechverhaal verandert het tactische plaatje aanzienlijk. Een patat van Van Vleuten op Mount Keira in de aanlooplus was voorspelbaar, maar dat plan is nu wellicht rijp voor de schroothoop. Biedt dat perspectieven voor haar landgenotes?

 

“Voor mij is er nu maar één favoriete”, zegt Ruben Van Gucht overtuigd. “Marianne Vos.” 

 

“Ik denk dat het een zegen kan zijn voor Nederland dat Van Vleuten een valpartij heeft meegemaakt", vertelt Van Gucht verder. 

 

"Als ze op halve kracht aan de start zal komen, zal de rolverdeling duidelijker worden. Vos als kopvrouw en Vollering als schaduwkopvrouw.”

 

“Het Italiaanse en Nederlandse blok zijn twee ploegen die de koers in handen moeten nemen”, vult Beyen aan. 

 

"Of de teamsfeer bij de Nederlanders deze keer wel optimaal zal zijn, is nog een grote vraag." Die twijfel leeft na de fiasco's in Tokio en Leuven. 

Voor mij is er nu maar één favoriet, Marianne Vos

Ruben Van Gucht

"Slotfase is op het lijf geschreven van Elisa Longo Borghini"

Maar er is meer dan Oranje alleen.

 

“Uiteraard mogen we Italië niet vergeten met Elisa Longo Borghini Zij hebben de sterkste ploeg”, verduidelijkt Van Gucht. “En Elisa Balsamo?”, vraagt Beyen zich luidop af. 

 

“Het parcours is lastiger dan in Leuven en ik denk dat Balsamo net niet genoeg een
klimster is om te overleven", vervolledigt Van Gucht. "Dan denk ik dat Longo Borghini snel de rol als kopvrouw kan overnemen.”

 

“We hebben Longo Borghini in de mixed team relay fantastisch sterk bezig gezien”, zegt Beyen. “Na het laatste klimmetje is het nog maar 8 kilometer tot de streep, dat is iets wat perfect op haar lijf geschreven is.”

 

"Het is een parcours waar een klein groepje zal overleven en dan kom je snel uit bij Grace Brown en Marlen Reusser, die een lastig parcours aankunnen”, zegt Van Gucht. “Brown wordt tweede in Luik-Bastenaken-Luik en heeft al de Brabantse Pijl gewonnen."

Elisa Longo Borghini.

“Weet niet goed waar Kopecky zal stranden”

Bij de Belgische selectie is het uitkijken naar één vrouw, Lotte Kopecky. De winnares van de Ronde van Vlaanderen en de Strade Bianche is dit voorjaar uitgegroeid tot een wereldtopper in het eendagswerk. 


“Ik weet niet goed waar Kopecky zal stranden”, zegt Ruben Van Gucht vertwijfeld. 

Ine Beyen: “Qua intrinsieke kwaliteiten zal ze het parcours wel aankunnen, alleen heb ik de laatste maanden niet de Lotte Kopecky gezien van in het voorjaar.”

 

“Ze heeft veel gereden met de Giro Donne, Tour, EK piste én Vuelta", zegt Van Gucht.  

 

"Vos is veel selectiever geweest. Ze heeft de Vuelta niet gereden en heeft haar specifiek op hoogte voorbereid en heeft gefocust op het WK. Dat heeft Kopecky niet gedaan.”

Lotte Kopecky.

"Gewoon aanhangen als sprintster is genoeg"

De vrouwen beloften rijden de wegrit samen met de vrouwen elite. Maar na afloop worden de 3 beste beloften op een apart WK-podium gezet. 

 

“Je zou in eerste instantie denken aan Shirin van Anrooij, maar ze was in de tijdrit

iets minder en dan kijken we al snel naar de Belgen met Julie De Wilde”, zegt Ine Beyen.

 

“Het verschil in tactiek bij de beloften is dat ze zelf niet de koers moeten maken, gewoon aanhaken is genoeg en als sprintster ben je dan in het voordeel", vult Ruben Van Gucht aan. "En Julie De Wilde is de beste sprintster bij de beloften.”

 

“Dan is het de vraag of Van Anrooij aan de bak zal moeten voor Nederland”, vraagt Beyen zich af. “De kans is groter dat Van Anrooij dat wel zal moeten doen, terwijl Julie dat nooit zal moeten doen.”

 

“Vergeet Vittoria Guazzini niet", zegt Van Gucht vol enthousiasme. "Ze rijdt een fenomenaal WK tijdrijden (waar ze de titel nam), die zou ik ook niet uit het oog verliezen." 

 

"En er zullen er altijd opduiken uit het niets. Maar Julie De Wilde is een grote kanshebster. Ze rijdt al een fantastisch seizoen en heeft nog 3 jaar beloftejaren voor zich."

 

"Het zal een zeer boeiende wedstrijd worden”, besluit Van Gucht.

programma en uitslagen WK wielrennen 2022
zondag 18 september tijdrit vrouwen elite 34,2 km 1.35 u - 4.30 u Ellen van Dijk (Ned) verslag
  tijdrit mannen elite 34,2 km 5.40 u - 9.00 u Tobias Foss (Noo) verslag
maandag 19 september tijdrit mannen beloften 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Søren Wærenskjold (Noo) verslag
dinsdag 20 september tijdrit vrouwen junioren 14,1 km 1.30 u - 3.00 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  tijdrit mannen junioren 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Joshua Tarling (GBr) verslag
woensdag 21 september gemengde aflossing 28,2 km 6.20 u - 9.00 u Zwitserland verslag
vrijdag 23 september wegrit mannen junioren 135,6 km 0.30 u - 4.00 u Emil Herzog (Dui) verslag
  wegrit mannen beloften 169,8 km 5.00 u - 9.15 u Jevgeni Fedorov (Kaz) verslag
zaterdag 24 september wegrit vrouwen junioren 67,2 km 0.00 u - 1.55 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  wegrit vrouwen elite 164,3 km 3.55 u - 9.00 u Annemiek van Vleuten (Ned) verslag
zondag 25 september wegrit mannen elite 266,9 km 2.00 u - 8.50 u Remco Evenepoel verslag