Ga naar de inhoud

Zeno Debast kijkt zijn ogen uit als Duivelse debutant: "Niveau van De Bruyne is indrukwekkend"

Even (letterlijk) met zijn hoofd in de wolken, maar nu toch vooral met zijn voeten op de grond. Zeno Debast kreeg deze week in het vliegtuig te horen dat hij voor het eerst in de selectie van de Rode Duivels zat. De 18-jarige verdediger van Anderlecht vertelde vandaag op de persconferentie over zijn intrede in de groep. "Ik ben vooral blij dat ze me hier nog geen scampi noemen", klonk het ontspannen.

Het voelde als een eerste schooldag voor Zeno Debast. De verdediger van Anderlecht begon gisteren in Tubeke aan zijn eerste trainingskamp als A-speler van de Rode Duivels.

 

“Het was een speciaal moment om hier aan te komen. Het is echt een droom die in vervulling gaat. Ik werd door iedereen vriendelijk ontvangen en de bondscoach stelde me meteen op mijn gemak, en vertelde dat ik hier veel kon bijleren en vooral plezier moest maken."

 

De 18-jarige verdediger kijkt zijn ogen alvast uit in Tubeke. “Het gaat er hier nog professioneler aan toe. Er is meer tijd en iedereen kan zijn eigen planning volgen. Je voelt ook dat alle spelers weten waar ze mee bezig zijn." 

 

"Ik leer hier met mijn ogen. Zo ben ik enorm onder de indruk van het niveau van Kevin De Bruyne. Én gelukkig noemen ze mij hier nog geen scampi (zijn bijnaam)", grapte Debast op het persmoment.

Ook het moment van de selectie-aankondiging zal Debast niet snel vergeten.

 

"We zaten na de Conference League met Anderlecht in het vliegtuig. Iedereen was naar de persconferentie aan het kijken. Gelukkig dat het vliegtuig nog maar net aan het opstijgen was. Ik had daarom nog juist genoeg verbinding om mijn naam te horen."

 

"Dat was een speciaal moment voor mij. Er was ook veel blijdschap bij mijn ploegmakkers. Toch had ik eigenlijk niet verwacht dat ik er nu al bij zou zijn."

Vincent Kompany heeft me enorm geholpen bij mijn omscholing tot verdediger

Zeno Debast

Debast is dan ook zeer dankbaar voor de steun die hij door de jaren heen ontvangen heeft. 

 

"Ik heb dit succes vooral aan mijn familie en vriendin te danken. Daarnaast moet ik mezelf ook gelukkig prijzen dat ik - bij mijn omscholing tot verdediger - de hulp heb gekregen van toppers zoals Vincent Kompany en Craig Bellamy."

 

Debast werd de laatste tijd zelfs vergeleken met zijn mentor Kompany. 

 

"Het is een eer om vergeleken te worden met een voorbeeld van mij, maar ik blijf daar zeer rustig onder. Voetjes op de grond. Ik heb nog niks bewezen. Het is nu aan mij om dat wél te doen."