Ga naar de inhoud

Rusland gaat niet in de trommel voor de kwalificaties van het EK voetbal in 2024

Rusland, gesanctioneerd vanwege de invasie van Oekraïne, gaat niet de trommel in bij de loting voor de kwalificaties voor het Europees kampioenschap voetbal in 2024. Dat heeft de Russische voetbalbond (RFS) aangekondigd.

"De Russische nationale ploeg zal niet deelnemen aan de loting voor de kwalificaties voor het Europees kampioenschap van 2024, die op 9 oktober in Frankfurt wordt gehouden", meldt de Russische federatie in een persbericht. 

 

"De reden hiervoor is het besluit van de Europese voetbalbond (UEFA) in februari om de deelname van Russische nationale teams en clubs aan de competities van de organisatie - tot nader order - op te schorten."

 

In juli bevestigde het Internationaal Sporttribunaal (TAS) de internationale uitsluiting van Russische voetbalteams. Het verwierp de beroepszaken van de RFS en vier Russische clubs tegen de beslissing van de UEFA. Ook de Wereldvoetbalbond (FIFA) schorste de Russische nationale ploeg na de inval in Oekraïne.

 

Vorige week vroeg Duitsland, organisator van het EK 2024, om ook Wit-Rusland uit te sluiten van de kwalificaties vanwege de steun van het land aan Rusland in de oorlog. In tegenstelling tot andere sportfederaties schorste de UEFA Wit-Rusland niet na de Russische invasie van Oekraïne.