Ga naar de inhoud

Meteen moeilijkste klus voor Belgian Cats, maar hoe klaar is Team USA al bij WK-start?

De Amerikaanse vrouwen gaan voor hun 4e wereldtitel op rij.

De Belgian Cats krijgen in hun eerste WK-match meteen de allerzwaarste tegenstander voor de kiezen: titelverdediger en olympisch kampioen Amerika. Het sterrenensemble lijkt onverslaanbaar als het voltallig is, maar dat is tegen België wellicht niet het geval. En dus mag er misschien wel gedroomd worden van een stunt.

De nummer 1 van de wereld

De absolute nummer 1 van de wereld: dat is Team USA. De Amerikaanse vrouwen steken er met kop en schouders bovenuit op de FIBA-ranking en zijn ook op de grote afspraken al een poosje ongenaakbaar.
 
In totaal telt de VS 10 wereldtitels bij de vrouwen. Het land won 8 van de laatste 11 WK's, alleen de Sovjet-Unie (1979), Brazilië (1994) en Australië (2006) konden hun voet er eens tussenzetten.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Indrukwekkend sterrenensemble

In vergelijking met het team dat vorige zomer goud behaalde op de Olympische Spelen zijn onder meer oudgedienden Sue Bird en Diana Taurasi - twee van de allergrootste namen in het vrouwenbasketbal - er niet meer bij op dit WK.

 

Ook centerspeelster Brittney Griner zit om bekende reden niet in de selectie: zij is al enkele maanden opgesloten in een Russische cel voor vermeende drugssmokkel.

 

Heeft de VS dan aan ervaring ingeboet? Ongetwijfeld. Is er nog voldoende talent over om opnieuw een gooi te doen naar goud? Absoluut!

 

Met Jewell Loyd, Kelsey Plum, Breanna Stewart en A'ja Wilson zijn er toch nog steeds 4 speelsters bij die 4 jaar geleden ook op het parket stonden toen de VS zijn 10 wereldtitel pakte. Stewart was er ook al bij in 2014 en jaagt dit toernooi op haar 3e WK-goud.

 

De selectie bestaat uit speelsters die allemaal aan de slag zijn in de WNBA. Julie Allemand en Emma Meesseman komen met forward Kahleah Copper ook een ploegmaat van bij Chicago tegen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

WNBA-finale speelt Team USA parten

De weelde bij de Amerikaanse vrouwen is zo groot dat het team op papier onverslaanbaar lijkt. Maar België treft Team USA al meteen in zijn 1e wedstrijd en wie weet liggen daar wel mogelijkheden voor de Belgian Cats.

 

De Amerikanen starten traditioneel wat stroever en de machine komt meestal pas op toerental naarmate het toernooi vordert.

 

Bovendien waren 5 van de 12 speelsters nog tot begin deze week aan de slag in de WNBA-finale. Kelsey Plum, Chelsea Gray en MVP A'ja Wilson van Las Vegas draafden dinsdag nog op in de kampioenenparade van de Aces en zullen de match tegen België sowieso missen.

 

Ook Alyssa Thomas en Brionna Jones, 2 speelsters van verliezend WNBA-finalist Connecticut, zijn pas woensdagochtend in Sydney gearriveerd en het is nog maar de vraag in hoeverre zij na een vermoeiende trip al speelklaar zullen zijn.

 

De kans is dus reëel dat de Amerikanen tegen België over slechts 7 speelsters zullen beschikken. Het valt bovendien ook af te wachten hoe snel de VS de juiste cohesie te pakken heeft na een relatief kort trainingskamp.

 

Het zijn allemaal kleine factoren die mogelijk kansen bieden voor de Belgian Cats, maar ook de 7 speelsters die wel paraat staan, zijn stuk voor stuk kleppers en een Belgische overwinning zou nog altijd een stunt zijn.

 

Sowieso kan België spelen zonder druk, in de wetenschap dat het tegen dit sterrenteam niks te verliezen heeft. Winnen zou mooi meegenomen zijn, maar wat volgt na de USA is veel belangrijker voor de Cats.

belgian cats op wk basketbal
kwartfinales
België Australië 69-86
China Frankrijk 85-71
Puerto Rico Canada 60-79
Verenigde Staten Servië 88-55
programma groep a
22/09 Verenigde Staten België 87-72
23/09 België Zuid-Korea 84-61
24/09 Puerto Rico België 65-68
26/09 België Bosnië 85-55
27/09 China België 81-55
stand in groep a
    M W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 5 5 0 +231 10
2. China 5 4 1 +157 9
3. België 5 3 2 +15 8
4. Puerto Rico 5 2 3 -59 7
5. Zuid-Korea 5 1 4 -148 6
6. Bosnië en Herzegovina 5 0 5 -196 5

De top 4 stoot door naar de kwartfinales.