Ga naar de inhoud

Belgisch topduo is wereldkampioen roeien bij beloften, maar mogen ze wel samen doorgaan?

Tristan Vandenbussche (links) en Aaron Andries in Oostende.

De toekomst oogt mooi voor het Belgische roeien. Met dank aan twee beloften: Tristan Vandenbussche (21) en Aaron Andries (19). Het duo pakte deze zomer goud op het WK en het EK. Maar zelfs die resultaten zijn geen garantie op een vervolg. “Want we hebben officieel nog niet gehoord of we mogen doorgaan", vertellen ze.

Italië, eind juli: op het WK voor beloften in Varese maken Tristan Vandenbussche en Aaron Andries hun favorietenrol waar door goud te pakken bij de dubbeltwee. 

 

Voor het eerst ooit pakt een Belgische boot de wereldtitel bij de beloften in een olympische klasse. Ruim een maand later doet het duo dat voor eigen publiek nog eens over in Hazewinkel op het EK voor beloften – het verschil met de nummer twee is zowaar nog groter.

 

Bruggeling Vandenbussche en Gentenaar Andries behaalden al een handvol podiumplaatsen op EK’s en WK’s bij de junioren. In de skiff dan, een éénmansboot dus. Dan lijkt het niet onlogisch om die twee samen te zetten in een dubbeltwee. Maar van wie kwam dat idee?

 

“Elk seizoen start met selectiewedstrijden en bij de beloften was ik eerste en Aaron tweede", vertelt Vandenbussche. "Ik wou het dan toch eens proberen in de dubbeltwee en die boot liep meteen goed. Zo wonnen we ook een wedstrijd tegen senioren. Dan hebben we beslist dat we dit seizoen met die dubbeltwee gingen verder doen.”

 

En dat was een goeie beslissing. “De zomer was beter dan we ooit hadden kunnen verwachten, zeker omdat we nog nooit samen geroeid hadden”, zegt Vandenbussche.

De zomer was beter dan we ooit hadden kunnen verwachten, zeker omdat we nog nooit samen geroeid hadden

In de winter weer apart?

“Er is sowieso een goeie klik en voor mijn part mag dat niet verbroken worden. Ik wil liefst verder met Tristan, misschien zelfs met de Olympische Spelen in Parijs in het achterhoofd. Als het toegelaten wordt”, aldus Andries.

 

Je zou denken dat dat na zo’n zomer een certitude is, dat de federatie vol inzet op deze dubbeltwee. Maar dat blijkt nog een vraagteken. “Elk seizoen wordt dat weer herbekeken", gaat Andries verder. "Zo traint iedereen in de winter meestal apart. Moesten wij nu in de winter met twee kunnen doortrainen, dan denk ik dat we zeker in België “unbeatable” blijven."

 

“Het zou handig zijn als er hierover op tijd beslist wordt, zodat we in de winter samen kunnen trainen in plaats van te moeten wachten tot volgend jaar. Maar wij hebben officieel nog niet gehoord dat we mogen doorgaan als duo.”

 

En dan is er nog het project van de dubbelvier, die Vandenbussche er ook wel bij zouden willen. “Er wordt nogal aan mijn mouw getrokken ja, maar ik ben daar heel open in: dat wil ik niet. En het zit nu goed, het zou dom zijn van mezelf of van Aaron om nu te veranderen.”

 

(Lees verder onder de post.)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nooit met elkaar gesproken

Dat het goed zou gaan, was vooraf niet evident. De twee hadden nog nooit met elkaar gesproken – Andries is twee jaar jonger dan Vandenbussche. Maar er was dus een klik, in de boot en ook daarnaast. 

 

“We hebben wel dezelfde humor. En we zijn allebei behoorlijk nerveus, maar ik nog een stuk meer dan Tristan.”

 

Die laatste probeert dat op te vangen door de aandacht wat af te leiden. “De wereldbeker in Belgrado wordt naast een naaktstrand geroeid, dat was daar ideaal voor”, lacht Vandenbussche.

 

Vandenbussche was als tiener trouwens een prima tennisser – hij speelde nog vaak samen en tegen Charles De Ketelaere – maar door een elleboogblessure belandde hij bij het roeien. Andries probeerde eerst heel wat sporten uit, maar vond uiteindelijk wat hij zocht in het roeien.

 

De sfeer rond de wedstrijden en ook de rust op het water, het in de natuur zijn, allebei noemen ze dat als troeven van hun sport. “En ook de eerlijkheid van het roeien: los van blessures, wat je erin steekt komt er voor negentig procent terug uit”, zegt Andries.

Body en techniek

Het feit dat Andries (19 jaar) twee jaar jonger is, zie je ook wel: Vandenbussche (21) is een pak gespierder – hij weegt ook tien kilogram meer. 

 

“Momenteel vullen we elkaar wel aan: ik meer de techniek, Tristan meer de power. Daarin kunnen we nog naar elkaar toegroeien. Het kan dus alleen maar (nog) beter, ik denk wel dat we nog veel progressie gaan maken.”

 

In het roeien ben je pas rond je 28ste op je top, ze hebben dus nog tijd. Maar dan komt Parijs wel nog te vroeg om al een topresultaat te verwachten.

 

“Daar eventueel geraken zou wel heel belangrijk zijn voor de ervaring”, klinkt het bij Andries. 

 

“En dan in 2028 in Los Angeles, dan zitten we nog eens zo veel langer samen, dan kunnen we hopelijk echt meedoen voor de medailles”, vult Vandenbussche aan.

 

(Lees verder onder de post.)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een hobby maar wel leven als prof

Roeien is natuurlijk niet de sport van het grote geld. “Met Parijs in het achterhoofd is elke sponsor die we kunnen vinden, meegenomen. Zodat we ons optimaal kunnen voorbereiden”, aldus Andries.

 

Voor Vandenbussche lukte dat al, hij vond met (projectontwikkelaar) Hercull een privésponsor, mede dankzij de wereldtitel van afgelopen zomer. “We hebben nog geen contract bij Sport Vlaanderen, hopelijk is dat iets voor de nabije toekomst. Het is een hobby en we doen het voor ons plezier maar we leven wel als profs”, stipt Andries aan.

 

Vandenbussche was aanvankelijk ook voorzien voor het WK bij de senioren in Tsjechië, in de skiff dan. Maar door een lichte knieblessure moest hij afzeggen. Daardoor kan hij nu even genieten van enkele weken vakantie.


“En genieten doe ik. Ik denk dat ik vorig seizoen tien maanden geen alcohol heb gedronken, terwijl ik wel graag uitga met m’n vrienden. De komende twee weken kan ik weer genoeg uitgaan, zodat ik er de komende tien maanden geen goesting meer in heb”, lacht Vandenbussche.