Ga naar de inhoud

Belgische kanshebbers op WK-medaille: er is meer dan enkel Evenepoel, Kopecky en Van Aert

Vlad Van Mechelen, Alec Segaert en Julie De Wilde.

België beschikt in Australië over een ijzersterke WK-delegatie. Wie zijn onze grootste troeven voor een WK-medaille? We overlopen ze categorie per categorie. Van tijdritfenomeen Alec Segaert tot Tour-revelatie Julie De Wilde.

Tijdrit vrouwen elite (zondag 18 september)

 • Belgische selectie: Lotte Kopecky en Julie Van De Velde

 • Medaillekansen: geen. 

Tijdrit mannen elite (zondag 18 september)

 • Belgische selectie:  Remco Evenepoel en Yves Lampaert

 • Grootste kanshebber op een medaille: Vuelta-winnaar Remco Evenepoel stond al 2 keer op het podium van het WK tijdrijden bij de elite: 3 jaar geleden won hij zilver na Rohan Dennis, vorig jaar knalde Evenepoel in Brugge naar brons. De grote vraag: hoe goed heeft hij de Vuelta en de jetlag verteerd?

Remco Evenepoel mikt op een medaille in de tijdrit.

Tijdrit mannen beloften (maandag 19 september)

 • Belgische selectie: Alec Segaert en Lennert Van Eetvelt

 • Grootste kanshebber op een medaille: Op eigen houtje vertrok de 19-jarige Alec Segaert een week vroeger dan alle andere Belgen naar Australië. Zijn grote doel? Wereldkampioen tijdrijden worden als eerstejaarsbelofte.

  Segaert werd door Serge Pauwels in Vive le Vélo vergeleken met Stefan Küng en stond vorig jaar bij de junioren met een bronzen medaille op het WK-podium. Begin juli blies Segaert iedereen weg op het EK tijdrijden bij de beloften. Voert hij in Wollongong opnieuw een kunststukje op?

Alec Segaert vertrok al op dinsdag 6 september naar Australië.

Tijdrit vrouwen junioren (dinsdag 20 september)

 • Belgische selectie:  Febe Jooris en Xaydee Van Sinaey

 • Grootste kanshebber op een medaille: Het Britse fenomeen Zoe Backstedt is ongenaakbaar. Van Belgische zijde is het uitkijken naar Febe Jooris, vorig jaar 9e op het WK tijdrijden. Als tweedejaarsjunior heeft de Belgische kampioene nog een stap voorwaarts gezet. Jooris won afgelopen zomer brons op het EK tijdrijden.

  Ook eerstejaarsjunior Xaydee Van Sinaey heeft een uitstekende tijdrit in haar benen. Ze verkeert bovendien in uitstekende conditie. 

Febe Jooris won dit jaar brons op het EK tijdrijden.

Tijdrit mannen junioren (dinsdag 20 september)

 • Belgische selectie: Duarte Marivoet en Jens Verbrugghe

 • Grootste kanshebber op een medaille: Jens Verbrugghe ontpopte zich dit seizoen tot een van de beste junioren ter wereld tegen de klok. Zijn zilveren medaille op het EK is daar het grootste bewijs van. De zoon van Rik Verbrugghe is in vorm, maar sukkelde begin september nog wat met zijn kuit.

  Hou ook eerstejaarsjunior Duarte Marivoet in de gaten. Op het EK tijdrijden strandde onze 17-jarige landgenoot op 1 seconde van brons.

Jens Verbrugghe is de zoon van Rik Verbrugghe.

Gemengde aflossing (woensdag 21 september)

 • Belgische selectie: Valerie Demey, Julie De Wilde, Quinten Hermans, Pieter Serry, Jesse Vandenbulcke en Nathan Van Hooydonck

 • Medaillekansen: geen.

Wegrit mannen junioren (vrijdag 23 september)

 • Belgische selectie: Duarte Marivoet, Maxence Place, Sente Sentjens, Vlad Van Mechelen en Jens Verbrugghe

 • Grootste kanshebber op een medaille: Liefst 35 keer eindigde Vlad Van Mechelen dit seizoen in de top 10. Op international niveau was hij telkens op de afspraak. Met zijn goede eindsprint na een lastige koers behoort Van Mechelen op het WK tot het kransje favorieten voor de regenboogtrui.

Wegrit mannen beloften (vrijdag 23 september)

 • Belgische selectie: Jenno Berckmoes, Vito Braet, Dries De Pooter, Alec Segaert, Lennert Van Eetvelt en Fabio Van Den Bossche

 • Grootste kanshebber op een medaille: Voordat hij volgend jaar profrenner wordt bij Lotto-Dstny, probeert Lennert Van Eetvelt komaf te maken met het WK-spook. Al mag het parcours voor hem wel wat lastiger zijn.

  De winnaar van de Vredeskoers zag zijn WK-droom vorig jaar al snel in rook opgaan door een vroege val. Bij de junioren moest Van Eetvelt op het laatste moment afhaken voor het WK door een breuk in zijn hand.

  Maar ook de rest van de selectie mag hoge ambities koesteren, onder meer de 3 profrenners Jenno Berckmoes, Vito Braet (beiden Sport Vlaanderen-Baloise) en Fabio Van Den Bossche (Alpecin-Deceuninck). Arnaud De Lie, Thibau Nys en Cian Uijtdebroeks zegden af.

Lennert Van Eetvelt won dit jaar de Vredeskoers.

Wegrit vrouwen junioren (zaterdag 24 september)

 • Belgische selectie: Febe Jooris, Jade Linthoudt, Fleur Moors en Xaydee Van Sinaey

 • Grootste kanshebber op een medaille: Tegen Zoe Backstedt valt normaal gezien weinig te beginnen. Eerstejaarsjunior Xaydee Van Sinaey lijkt de grootste troefkaart van de Belgen. De voorbije maanden bewees de Belgische veldritkampioene dat ze op het internationale toneel meedoet met de subtop.

Xaydee Van Sinaey is naast wegrenster ook een succesvolle veldrijdster.

Wegrit vrouwen elite (zaterdag 24 september)

 • Belgische selectie: Valerie Demey, Julie De Wilde, Justine Ghekiere, Lotte Kopecky, Jesse Vandenbulcke en Julie Van De Velde

 • Grootste kanshebber op een medaille: Na een teleurstellende Tour heeft Lotte Kopecky net op tijd de goede conditie te pakken. De winnares van de Ronde van Vlaanderen en de Strade Bianche is dit voorjaar uitgegroeid tot een wereldtopper in het eendagswerk. Slaat ze ook toe op het WK?

  De vrouwen beloften rijden de wegrit samen met de vrouwen elite. Maar na afloop worden de 3 beste beloften op een apart WK-podium gezet. Julie De Wilde staat hoog op de favorietenlijstjes na een uitstekende Tour en zege op de Citadel van Namen.

Julie De Wilde won woensdag nog de Grote Prijs van Wallonië.

Wegrit mannen elite (zondag 25 september)

 • Belgische selectie: Stan Dewulf, Remco Evenepoel, Quinten Hermans, Yves Lampaert, Pieter Serry, Jasper Stuyven, Wout van Aert en Nathan Van Hooydonck

 • Grootste kanshebber op een medaille: Na 3 zilveren medailles is Wout van Aert verlekkerd op goud en de regenboogtrui. Of pakt Remco Evenepoel uit met een waanzinnige solo zoals in Luik-Bastenaken-Luik en de Clasica San Sebastian?
programma en uitslagen WK wielrennen 2022
zondag 18 september tijdrit vrouwen elite 34,2 km 1.35 u - 4.30 u Ellen van Dijk (Ned) verslag
  tijdrit mannen elite 34,2 km 5.40 u - 9.00 u Tobias Foss (Noo) verslag
maandag 19 september tijdrit mannen beloften 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Søren Wærenskjold (Noo) verslag
dinsdag 20 september tijdrit vrouwen junioren 14,1 km 1.30 u - 3.00 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  tijdrit mannen junioren 28,8 km 5.20 u - 9.00 u Joshua Tarling (GBr) verslag
woensdag 21 september gemengde aflossing 28,2 km 6.20 u - 9.00 u Zwitserland verslag
vrijdag 23 september wegrit mannen junioren 135,6 km 0.30 u - 4.00 u Emil Herzog (Dui) verslag
  wegrit mannen beloften 169,8 km 5.00 u - 9.15 u Jevgeni Fedorov (Kaz) verslag
zaterdag 24 september wegrit vrouwen junioren 67,2 km 0.00 u - 1.55 u Zoe Bäckstedt (GBr) verslag
  wegrit vrouwen elite 164,3 km 3.55 u - 9.00 u Annemiek van Vleuten (Ned) verslag
zondag 25 september wegrit mannen elite 266,9 km 2.00 u - 8.50 u Remco Evenepoel verslag