Ga naar de inhoud

Lefevere en vader Evenepoel over hun pupil: "Ongelooflijk, we zitten twee jaar voor op schema"

Evenepoel in een emotionele omhelzing met mama en papa.

De ene is zijn echte vader, de andere zijn wielervader. Bovendien delen ze ook nog eens dezelfde voornaam. Patrick Evenepoel en Patrick Lefevere blonken van trots na de laatste bergrit van de Vuelta. Hun pupil wint morgen zonder tegenslag de Vuelta. "Er is dit jaar een grote ketting gevormd rond Remco en die loopt gesmeerd", zegt papa Evenepoel.

Het moet wat doen met een mens: je zoon die op het punt staat om de Ronde van Spanje op zijn naam te schrijven. "Het is moeilijk te beschrijven wat ik nu voel", verklaart papa Patrick.

 

"Wat mij eigenlijk nog het meest heeft geëmotioneerd, is toen ik Ilan, Louis, Dries en de andere ploegmaten over de streep zag komen. Die jongens hebben zichzelf echt overtroffen."

 

Ook manager Patrick Lefevere was uiteraard in zijn nopjes met de nakende eindzege van zijn poulain: "Het is ongelooflijk. Ik denk dat we twee jaar voor zitten op schema. Na zijn val in Lombardije werden de gevolgen onderschat. Na drie, vier maand zat hij terug op de fiets en reed hij de Giro, maar de impact was groter dan gedacht. Hij verloor bijna een jaar, die tijd is hij met rasse schreden aan het inhalen."

Na successen in Luik-Bastenaken-Luik en de Clasica San Sebastian pasten de puzzelstukjes voor de derde maal dit seizoen perfect in elkaar tijdens deze Vuelta. 


"Als Remco zich een doel stelt, is dat altijd voor 200%. En dit jaar heeft hij zijn weg helemaal gevonden met zijn coach Koen Pelgrim, met Klaas Lodewyck, met de diëtiste én met zijn vriendin. Het is gewoon één grote ketting die gevormd is en die perfect draait", verklaart vader Evenepoel.

Het is ongelooflijk wat hij presteert. Ik denk dat we twee jaar voor zitten op schema.

Patrick Lefevere

Meewerken met papa

Lefevere benadrukt hoeveel Evenepoel heeft opgeofferd om op dit niveau te staan. "Voor hem moet het een fantastische ontlading zijn. Het is een beloning voor maanden hard werk in eenzaamheid."


Die werkijver is er van kindsbeen ingedrild bij Remco. "We hebben hem thuis altijd geleerd dat je niets bereikt door niets te doen", verklaart Patrick Evenepoel. 


"Wat mensen bijvoorbeeld niet weten, is dat Remco tot hij prof is geworden nog elke vakantie met mij kwam meewerken. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, en dan ging hij nadien nog naar de voetbaltraining. Hij deed dat zelfs graag."


Van die opvoeding plukt Remco nu de vruchten, denkt papa Patrick. "Ik moet terugdenken aan een quote die in de kleedkamer bij PSV hing: 'Hard werken wint van talent als talent niet hard werkt.' Dat zal ik nooit vergeten", besluit hij.