Ga naar de inhoud

Tim Declercq in Vive le Vélo: "Voor Remco is het "gemakkelijk" koersen, maar het kan snel gaan"

Tim Declercq was te gast in Vive le Vélo.

Morgen is het D-day. Wint Remco Evenepoel de Ronde van Spanje of zakt hij alsnog door het ijs? Dat is de vraag. En die stelde Karl Vannieuwkerke uiteraard ook aan zijn gasten in Vive le Vélo. "Reken jullie niet rijk voor Madrid", houdt de Nederlandse Marijn de Vries ons met de voetjes op de grond.

Remco Evenepoel begint morgen met een op papier comfortabele voorsprong van 2'07" aan de laatste bergrit in deze Ronde van Spanje. Enric Mas komt het dichtst in de buurt. De rest staat nog een pak verder.

 

Krijgen we nog een entente tussen de Spanjaarden om Mas in het rood te krijgen, vraagt Karl Vannieuwkerke zich af. "Dat zou spektakel opleveren, maar ik denk dat Mas niet alles gaat riskeren voor de eindoverwinning", zegt wieleranaliste Marijn de Vries.

 

"Hij wil heel graag zijn tweede plek behouden. Movistar heeft alle baat bij de punten. Als hij all-in gaat, heeft hij te veel te verliezen", legt ze uit.

 

Ook ex-wielerjournalist Robert Janssens gelooft niet in een Spaanse samenzwering: "Ik denk niet dat de andere Spanjaarden, buiten Mas, nog bekwaam zijn om Remco te bestoken. Die zijn waarschijnlijk al tevreden dat ze zo hoog staan."

 

Achter Mas gaan ze vooral met elkaar bezig zijn, denkt de Vries. "Ze staan daar allemaal dicht bij elkaar en zullen misschien nog wel hopen om een sprongetje te maken."

Movistar heeft alle baat bij de punten van Mas zijn tweede plaats. Als hij all-in gaat, heeft hij te veel te verliezen.

Marijn de Vries

Remember Dumoulin

Kan het dan nog wel foutlopen? "Voor Remco is het natuurlijk "gemakkelijk" koersen. Hij moet maar een iemand echt in de gaten houden", zegt Quick-Step-ploegmaat Tim Declercq.


Dat is in de praktijk natuurlijk minder evident dan op papier. "Het kan altijd snel gaan. Als je twee procent minder bent en de anderen hebben dat gezien...", blijft Declercq nuchter.


Ook Marijn de Vries waarschuwt voor te vroege euforie. "Ik denk ook terug aan 2015 toen Dumoulin in het rood stond en op de voorlaatste dag nog wegzakte naar de zesde plaats. Dat was wel een andere situatie, maar reken jullie nog niet rijk voor Madrid!"

Voorlopig is het plannetje van Lefevere om een goede ronde-ploeg te bouwen echt wel aan het lukken.

Tim Declercq

Evenepoel kan natuurlijk nog altijd terugvallen op zijn uitstekende ploeg. Declercq kijkt trots naar zijn ploegmaten: "Het was nog beter geweest als Alaphilippe en Serry er nog bij waren geweest, maar de huidige ploeg doet het uitstekend. Ze hebben een hele goed mix. Als je voor zo'n leider rijdt, stijg je natuurlijk altijd nog een beetje boven jezelf uit."


"Voorlopig is het plannetje van Patrick Lefevere om een goede ronde-ploeg te bouwen echt wel aan het lukken", besluit Declercq. 

Vive le vélo

Alle ogen zijn dezer dagen gericht op Remco Evenepoel, de leider in de wielerronde van Spanje. Het is ondertussen al 44 jaar geleden dat een landgenoot een van de drie 'Grote Rondes' won. Stilaan is er een reële kans dat Remco Evenepoel die prestatie zal evenaren. Om de apotheose van deze mogelijk historische Vuelta extra in de verf te zetten, brengt Eén zeven dagen op rij 'Vive le vélo'. Gasten: Marijn de Vries, Robert Janssens, Tim De Clercq.
ma 05 september 2022 61 min