Ga naar de inhoud

De Ironman keert terug naar België: Knokke-Heist ontvangt triatlonwedstrijd in 2023

Een jonge Bart Aernouts won de laatste Ironman (2012) in België, kan hij ook de volgende in Knokke-Heist winnen?

Na 10 jaar afwezigheid komt er opnieuw een Ironman-wedstrijd naar België. Knokke-Heist mag op 17 september 2023 de beste triatleten ter wereld ontvangen. En het mag ook tickets uitdelen voor het WK in Nieuw-Zeeland. 

De laatste Ironman in België werd in 2012 in Antwerpen gehouden. Na jarenlange speculaties over een nieuwe Ironman in ons land, maakte de organisatie vandaag bekend dat in 2023 Knokke-Heist de prestigieuze triatlon-wedstrijd mag organiseren.

 

Op 16 september is er een olympische afstand voor iedereen die wil deelnemen, de dag erna volgt de Ironman 70.3.

Zwemmen in de Noordzee, fietsen langs het Zwin en lopen op de Zeedijk

De atleten zullen 1,9 km moeten zwemmen in de Noordzee, langs het strand van Heist, één grote fietslus van 90 km over het polderlandschap van Ramskapelle, Damme, Oostkerke, Hoeke en Sluis en 21,1 km lopen langs het natuurreservaat het Zwin en de Zeedijk met aankomst op het strand van Knokke-Heist.


"De triatloncultuur is nauw verweven met het DNA van onze gemeente", legt burgemeester Piet De Groote uit. "De afgelopen jaren organiseerden we al korte en middellange triatlons, het leek ons de logische stap om het evenement van de Ironman 70.3 toe te voegen aan onze kalender."

België heeft een solide triatloncultuur, het heeft al veel Ironman-kampioenen voortgebracht

De Ironman-organisatie

Ook de organisatie is blij dat de Ironman opnieuw naar België komt: "België heeft een solide triatloncultuur waarin het al veel Ironman-kampioenen heeft voortgebracht."


De organisatie doelt daarmee op de intussen gestopte Frederik Van Lierde (Ironman-wereldkampioen in 2013), Luc Van Lierde (Ironman-wereldkampioen in 1996 en 1999), Marino Vanhoenacker en Tine Deckers. Het stipte ook het belang van Bart Aernouts aan. 


De wedstrijd in Knokke-Heist zal ook kwalificatieplaatsen aanbieden voor het Ironman Wereldkampioenschap in 2024, dat zal plaatsvinden in Taupo, Nieuw-Zeeland. 

Het parcours van de Ironman in Knokke-Heist loopt langs het natuurreservaat het Zwin.