Klaas Lodewyck houdt troepen scherp: "Er mag geen decompressie optreden na de opgave van Roglic"

Klaas Lodewyck.

In het kamp van Quick-Step - Alpha Vinyl is er toch wel wat veranderd na de opgave van Primoz Roglic. Ploegleider Klaas Lodewyck en coach Koen Pelgrim analyseren de nieuwe situatie voor de start van de 17e etappe. "Het is gevaarlijk om nu victorie te kraaien. De koers is pas zaterdagavond gedaan", waarschuwt Lodewyck.

Zowel Klaas Lodewyck als Koen Pelgrim spreken over de opgave van Roglic als zijnde "een heel jammere zaak". "Zo'n exit wens je niemand toe", voegt ploegleider Lodewyck eraan toe.

 

De finale van de rit van gisteren was heel tumultueus, met naast de valpartij van Roglic ook een lekke band voor Remco Evenepoel. Achteraf waren er wat complottheorieën te horen die spraken over een nep-lekke band of een leegloper die al voor de laatste drie kilometer een feit was. Bij Quick-Step ontkennen ze dat met klem.

 

"Net na het opdraaien van de eerste bocht hoorden we Remco zeggen dat hij lek stond. Gelukkig wisten we dat de drie kilometer-regel van tel was. Ik had gisterenochtend nog gebeld om daar zeker van te zijn", zegt Lodewyck.

 

"We hebben meteen gezegd dat hij niet moest panikeren. Het is zeker niet zo dat hij al eerder met een leegloper zat."

 

Door het verdwijnen van Roglic lijkt Mas de enige overgebleven uitdager voor Evenepoel, maar Lodewyck wil dat zijn troepen scherp blijven. 

 

"We hebben dertig seconden meer speling dan gisteren, maar je weet maar nooit. Het is gevaarlijk om nu victorie te kraaien. We moeten alert blijven en er mag zeker geen decompressie komen nu. De koers is pas zaterdagavond gedaan."

Ik had gisterenochtend nog gebeld om na te vragen of de drie kilometerregel van tel was. 

Klaas Lodewyck

Zwaartepunt is voorbij

Koen Pelgrim is de persoonlijke coach van Evenepoel en is dus ideaal geplaatst om zijn vorm voor de laatste week in te schatten. Pelgrim koos er bewust voor om de piek van Evenepoel iets vroeger in deze ronde te leggen.

 

"Het was erg belangrijk om deze ronde goed te beginnen. Zeker omdat het zwaartepunt redelijk in het begin van de Vuelta lag. Maar je ziet dat de waardeverhoudingen bergop niet heel veel veranderd zijn: de jongens die in het begin goed waren, zijn nu ook de betere."

 

Bij Roglic was er in tegenstelling tot de anderen wel een groeiende vormcurve te zien, vindt Pelgrim. "Dat was waarschijnlijk omdat hij een iets gebrekkigere voorbereiding heeft gehad. Jammer voor de koers dat hij moet opgeven", besluit de Nederlandse coach.