Ga naar de inhoud

Transferdossiers Dessers en Mertens door de ogen van de makelaar: "Het draait niet altijd om geld"

Cyriel Dessers trok deze zomer naar de Serie A, Dries Mertens vertrok er.

Toby Alderweireld, Loïs Openda, Dries Mertens, Dedryck Boyata, Zinho Vanheusden, Cyriel Dessers, Raphael Onyedika... Wie het lijstje bekijkt, begrijpt dat makelaar Stijn Francis even diep geblazen heeft toen gisteren om middernacht ook in België de transfermarkt sloot. In De Tribune ging hij maandag al concreet in op twee opmerkelijke dossiers deze zomer: Dries Mertens en Cyriel Dessers. 

Heel wat spelers uit de portefeuille van Stirr Associates, het makelaarsbedrijf waar Stijn Francis deel van uitmaakt, veranderden deze zomer van werkgever. Nu de transfermarkt ook in België dicht is, kan hij even bekomen. 

 

"Mensen onderschatten soms hoeveel werk het is en hoe lang gesprekken kunnen aanslepen. Ik heb de laatste weken een aantal keer op de toppen van mijn tenen gelopen." 

 

"Het gaat niet enkel over transfers, maar ook over contractverlengingen."

 

Francis schetst in De Tribune deze week een beeld van de complexiteit van de transfermarkt. Een wereld van veel actoren, van veel geld en van grote ego's. 

 

"Er komt heel veel bij kijken. Punten en komma's in een contract, advocaten die het niet eens raken, een fiscalist die vreest dat dingen niet kloppen, spelers die twijfelen, andere clubs die last minute nog bellen."

 

"Er zitten tegenwoordig zoveel mensen om de tafel en iedereen wil iets te zeggen hebben. Ego's spelen zeker ook mee."

"Naar mijn aanvoelen is er nooit echt onderhandeld over Mertens"

Een van de eerste grote dossiers die Stijn Francis deze zomer op zijn bord kreeg, was dat van Dries Mertens. 

 

Op 1 juli was de Rode Duivel na 9 seizoenen plots geen speler meer van Napoli. Pas na een maand kwam er een oplossing uit de bus. Mertens tekende bij Galatasaray. Dat de grote liefde tussen "Ciro" en Napoli zo moest eindigen, was voor beide partijen pijnlijk. 

 

Waar ging het dan fout? "Dat is een heel goede vraag, maar het antwoord kennen we zelf niet goed", vertelt Stijn Francis. "Iedereen zal denken dat geld het probleem was, maar dat was het eigenlijk niet." 

 

"Het is vreemd dat een speler met het statuut en de statistieken vorig seizoen van Dries Mertens bij Napoli zo lang moest wachten om te onderhandelen."

Het is vreemd dat een speler met het statuut en de statistieken van Dries Mertens zo lang moest wachten om te onderhandelen.

Makelaar Stijn Francis

"Er is naar mijn aanvoelen zelfs niet echt onderhandeld. Dat roept vragen op. Ik vermoed dat er een sportieve keuze is gemaakt. Dat het budget op een andere manier gespendeerd moest worden en er dus niet doorgeduwd is door de club."


"Dat was tegen de wil van Dries en tegen de verwachting die ik zelf had in. De enige met wie we contact hebben gehad, was de voorzitter en volgens mij wou hij de contractverlenging wel doorduwen als signaal naar de fans."


"Maar transfers worden meestal gestuurd door een trainer (Luciano Spalletti) en de sportief directeur (Cristiano Giuntoli)". 

 

"De voorgaande trainers, Gatusso en Sarri, hebben doorgeduwd, maar de voorzitter had volgens mij nu niet het gevoel dat zijn sportieve mensen een verlenging nodig vonden."

"Cyriel Dessers wou in een topcompetitie spelen"

Twee dagen nadat Dries Mertens officieel werd voorgesteld bij Galatasaray, kende ook Cyriel Dessers zijn nieuwe club. Italiaans promovendus Cremonese was voor veel mensen een onbekende en sportief gewaagde keuze. 

 

Het dossier toont dat niet alles in het voetbal draait om geld en roem. "Cyriel zei tegen ons dat hij na zijn topschutterstitel in de Conference League nog één droom had: in een topcompetitie spelen." 

 

"Hij had al mooie dingen meegemaakt, maar nu wou hij alles op alles zetten om in de Serie A, Bundesliga, Primera Division of Premier League terecht te komen", doet Stijn Francis uit de doeken.

 Cyriel Dessers heeft voor zijn droom gekozen en dat is volgens mij ook mooi.

Makelaar Stijn Francis

"Er is met verschillende clubs gesproken. Cremonese is een kleinere club in Italië, die misschien degradatiekandidaat is, maar wel een club in een topcompetitie waar Cyriel kandidaat nummer een is in de spits."


Begin augustus hakte Cyriel Dessers de knoop voor zichzelf door. "Als we nog langer hadden gewacht zouden misschien nog andere clubs komen aankloppen, maar daar zou hij dan misschien plan B of plan C zijn", legt Stijn Francis uit.


"Nu heeft hij elke week de kans om te spelen en ik zie dat hij daarvan geniet. Cyriel heeft voor zijn droom gekozen en dat is volgens mij ook mooi."

Beluister de hele aflevering van De Tribune