Ga naar de inhoud

In gesprek met Max Verstappen: "Mijn vader was vroeger best hard voor mij, maar ik had dat nodig"

Max Verstappen verstevigde afgelopen weekend zijn leidersplaats in de WK-stand.

Met nog zeven GP's te gaan kan Max Verstappen de wereldtitel al ruiken. Het Nederlandse fenomeen werd 24 jaar geleden geboren in Hasselt, groeide op in Maaseik en resideert nu in Monaco. Hij behoort intussen tot de 15 best betaalde sporters ter wereld. Zelf laat Verstappen er zich niet door zot maken. "Ik ben bezig met mijn job en daarbuiten leef ik gewoon mijn leven", zegt hij in Sportweekend.

Een nieuwe GP-zege in eigen land bracht hem afgelopen weekend nog wat comfortabeler aan de leiding in de WK-stand. Max Verstappen is hot, maar zelf blijft hij rustig: "Ik voel me goed in mijn vel. Zelf denk ik er niet te veel over na wie ik ben. Ik focus op wat ik moet presteren en daarbuiten leef ik relaxed mijn leven."

 

"Natuurlijk word je soms al eens geleefd in deze sport, maar ik probeer dat toch zoveel mogelijk in de hand te houden. Sommige dingen horen er nu eenmaal bij, maar het fijnste vind ik toch als ik in de auto kan zitten en gewoon mijn ding kan doen."

 

De verplichtingen en nadelen die bij zijn naam horen, ziet Verstappen als een tijdelijk kwaad: "Uiteindelijk is dat maar voor 10 à 15 jaar zo en dan houdt het ook op. Ik ben erg jong begonnen, dus ik zie mezelf niet meer als 40-jarige racen."

Max Verstappen won vorige week ook al de GP van Spa-Francorchamps.

"Die wereldtitel van vorig jaar geeft me rust"

De drang om te winnen is erg belangrijk volgens de WK-leider. "Als je die niet meer hebt, is de motivatie weg om nog te racen. Uiteindelijk is winnen het belangrijkste dat er is. Het draait erom dat je als eerste over de lijn komt en dat gaat toch ten koste van veel."


Rivaliteit is traditiegetrouw erg aanwezig in de Formule 1, maar echte wrok ten opzichte van zijn concurrenten koestert Verstappen niet naast het circuit. "Over het algemeen kom ik met iedereen goed overeen, maar op het circuit wil je natuurlijk gewoon iedereen verslaan. Al moet er altijd respect zijn."


Vorig jaar vierde Verstappen in Abu Dhabi zijn eerste wereldtitel. "Of mijn leven veel is veranderd sindsdien? Niet echt eigenlijk. Alleen is mijn grootste doel in ieder geval al bereikt en dat geeft wel rust."

Ik hoop dat ze me na mijn carrière allemaal met rust laten.

Max Verstappen

"Ik hou van winnen, maar je moet kunnen relativeren als je niet wint. Uiteindelijk moet je analyseren waarom je verliest. Dat is het belangrijkste."


Verstappen onderstreept de rol die zijn vader heeft gespeeld in zijn ontwikkeling. "Ik heb vroeger veel gereisd met mijn vader en hij was toen best wel hard voor mij. Sommige mensen kunnen daar niet mee om, maar ik had dat nodig. Ik heb nu veel zelfvertrouwen, maar weet ook dat het altijd beter kan."


Wat mensen na de carrière over Verstappen zeggen, houdt de Nederlander niet wakker. "Ik hoop dat ze me dan allemaal met rust laten", lacht hij.