• Anke Vos

EK skeeleren: Bart Swings moet genoegen nemen met zilver in marathon

zo 11 september 2022 14:13
Bart Swings (archieffoto).

Bart Swings heeft het EK skeeleren in het Italiaanse L'Aquila niet kunnen afsluiten met een 4e gouden plak. Swings moest in de marathon vrede nemen met zilver. België sluit het EK af met 14 medailles.

EK skeeleren in L'Aquila

14:10

Geen 4e gouden plak voor Swings

De spagaatfinish van Bart Swings is op de laatste dag van de Europese kampioenschappen skeeleren in het Italiaanse L'Aquila niet voldoende gebleken om de titel op de marathon te veroveren. Na een fascinerende wedstrijd was de Fransman Martin Ferrié Swings in de eindsprint te snel af. De Duitser Felix Rijhnen werd 3e.

Een inhaalrace van Bart Swings werd net niet bekroond. Lang leek het kampioenschap te gaan naar één van de skaters uit een kopgroep van 5, waarin Jason Suttels een kanshebber was.

De groep, waarin Rijhnen - ploegmaat van Swings en Suttels - veel werk verrichtte, was al na 13 kilometer ontstaan. De maximale voorsprong bedroeg 1 minuut en 10 seconden.

Het gezelschap kreeg van de sterke Swings volledige vrijheid. Bekwaam stopte de man die dit toernooi al 3 titels won het peloton met Italiaanse titelkandidaten af. Andere skaters hadden er geen belang bij de koplopers te achterhalen.

Pas in de laatste ronden maakte Swings in gezelschap van de Fransman Timothy Loubineaud serieus werk van de achtervolging. Vier kilometer voor de streep was het verschil nog een halve minuut, Swings moest uiteindelijk vrede nemen met de 2e stek. Suttels, deze week goed voor één titel, eindigde als 6e.

Bij de vrouwen eindigde Fran Vanhoutte als 11e. De titel ging verrassend naar de Nederlandse Lianne van Loon, die in de eindsprint de favorieten uit Frankrijk aftroefde. Marie Dupuy en Marine Lefeuvre werden 2e en 3e. Naast Vanhoutte hadden Anke Vos en Jorun Geerts zich tijdens de race herhaaldelijk in de top 10 laten zien.

Het parcours van de marathon bestond uit een tamelijk lastige ronde van 2.200 meter met een klimmetje. De meeste skaters kenden het traject omdat er jaarlijks een internationale wedstrijd wordt gereden.

De Belgische skaters verzamelden tijdens de Europese kampioenschappen 14 medailles: 4 keer goud, 8 keer zilver en 2 keer brons. Dat is twee plakken meer dan een jaar geleden in Portugal, toen Bart Swings niet meedeed.

De medaillespiegel wordt gedomineerd door Italië en Frankrijk, die de absolute meerderheid van de ereprijzen behaalden. Achter Spanje en Portugal bezet België de 5e plaats in het officieuze landenklassement.

09/09/22
23:24

Bart Swings krijgt derde goud niet cadeau

Op de voorlaatste dag van de Europese kampioenschappen skeeleren hebben de Belgische deelnemers vijf medailles behaald. De afvallingskoers over vijftien kilometer bij de mannen leverde vrijdag op het vliegveld van L'Aquila een titel op voor Bart Swings. De Fransman Nolan Beddiaf eindigde als tweede, Jason Suttels werd derde.

In de vroege middag was de volgorde van de op donderdag wegens storm uitgestelde puntenkoers over tien kilometer exact dezelfde. Jorun Geerts veroverde op de afvallingskoers bij de junioren zilver. Met alleen nog de marathon van zondag voor de boeg staat de Belgische oogst op dertien plakken: vier gouden, zeven zilveren en twee bronzen. Voor aanvang van het toernooi in Italië had de nieuwe bondscoach Remi Hubert zes keer goud voorspeld. Vorig jaar werden, zonder Swings, twaalf medailles behaald.

Swings kreeg zijn derde goud van het toernooi zonet niet cadeau. Hij moest een spagaatfinish inzetten om de sprintende Beddiaf voor te blijven. Met Suttels had het tweetal in de race afstand genomen van het peloton. Een bijzondere situatie in een afvallingskoers, waarin de aandacht zich vooral achterin het peloton richt. Bij de vrouwen eindigde Fran Vanhoutte, die moest optornen tegen een uitzonderlijk sterk Franse drietal, zeer verdienstelijk als vijfde. Winnares was dit keer Marie Dupy.

18:21

Bart Swings wint alles in puntenkoers

Bart Swings heeft vandaag tijdens de wegwedstrijden van de Europese kampioenschappen skeeleren de puntenkoers over tien kilometer gewonnen. Op het vliegveld van het Italiaanse L'Aquila pakte Swings alle punten die er maar te winnen waren. Jason Suttels werd derde.

De wedstrijden moesten gisteren nog worden gestaakt wegens slechte weersomstandigheden. De wind wakkerde in de avonduren aan tot orkaankracht, waarbij onder mee de finishboog werd weggeblazen.

Swings en Suttels zorgden zo voor de negende en de tiende medaille van de Belgische afvaardiging. Op de piste werd al twee keer goud en zes keer zilver behaald. Al in de eerste kilometer van de race nam Swings afstand van het peloton.

Alleen de Fransman Nolan Beddiaf was in staat hem te volgen. Daarmee was alles gezegd. In het slot viel de vroegere wereldkampioen op de marathon terug naar de hoofdgroep. Suttels incasseerde in die ronden voldoende punten om derde te worden.

Later op de dag staan de races over een ronde (360 meter) en een afvallingskoers op het programma. Zondag wordt het toernooi afgesloten met de marathon.

08/09/22
20:56

Wegraces vallen in het water

Met een nakende storm op komst hebben de organisatoren vandaag beslist om de wegwedstrijden van de Europese titelstrijd skeeleren te staken. Daardoor kwamen de skaters voor de puntenkoers, met voor de Belgen onder meer Bart Swings, Jason Suttels, Fran Vanhoutte en Jorun Geerts,  in het Italiaanse L' Aquila (Abruzzen) niet in actie.

Op de 100 meter, die in de middag werd gereden, was voor de Belgische skaters geen succes weggelegd. Alleen Stien Vanhoutte plaatste zich voor de halve finales. In het eindklassement bezette Vanhoutte de negende plaats. Deze sprintdiscipline werd gedomineerd door de Italiaanse skeeleraars. Alleen bij de huldiging van de mannen klonk een ander volkslied, voor de Spanjaard Sebastian Guzman.

06/09/22
21:12

+ 3x zilver

De Belgische skaters hebben vandaag het pisteprogramma tijdens het EK skeeleren afgesloten met drie medailles. Op de derde dag van de titelstrijd behaalden de aflossingsploegen van vrouwen en mannen tweede plaatsen en was er eveneens zilver voor Jorun Geerts op de 1.000 meer. Daarmee komt de medailleoogst op acht plakken: twee keer goud en zes keer zilver.

Na een rustdag wordt het toernooi, waaraan zeventien landen deelnemen, donderdag voortgezet op de weg. Op het vliegveld, Aertoporto dei Parchi, is een 360 meter lange ronde uitgezet. Daar wordt drie dagen gereden. Zondag is er in L'Aquila de afsluitende marathon.

05/09/22
23:36

Jason Suttels grijpt kans in afvallingskoers

Het was vandaag de beurt aan Jason Suttels. Op de tweede dag van de Europese kampioenschappen skeeleren behaalde hij de titel op de afvallingsrace over tien kilometer.

Met de nodige dank aan Bart Swings, die belagers in de beslissende fase op afstand hield en zich verzekerde van de tweede plaats. De Belgische skaters brachten de medailleoogst zo op vijf: twee keer goud en zilver voor Suttels en Swings, en nog een plak voor Lyssa Vansteenkiste, die in de jongste jeugdcategorie op de 500 meter als tweede eindigde.

Op de openingsdag van het toernooi in het Italiaanse L'Aquila was gebleken dat Suttels na een tempoverhoging niet meekon in de punten-afvallingskoers. Daardoor kwam het eerste goud in vertrouwde handen, die van Swings. Maandag kwam Suttels wel goed mee. Swings verdedigde Suttels' leidende positie toen de Franse skaters een aanval lanceerden. In de slotronde reed de Zwitser Livio Wenger, net als op de eerste dag, naar brons.

04/09/22
22:25

Eerste titel voor Bart Swings

Op de eerste dag van de Europese kampioenschappen skeeleren heeft Bart Swings de punten-afvallingskoers over tien kilometer gewonnen. Swings was naar L'Aquila in Italië gekomen om Jason Suttels aan een of meer titels te helpen, maar die moest genoegen nemen met de tweede plaats. Een dubbele triomf, het waren de enige Belgische ereprijzen op de openingsdag van het toernooi.

Suttels had een aardige voorsprong opgebouwd, toen Livio Wenger ontsnapte. Swings rekende de Zwitser in. Suttels kon het opgeschroefde tempo niet meer volgen. Voor Swings stond er niets anders op dan maar voor eigen kansen te gaan rijden. Swings eiste vervolgens alle punten op. Daardoor werd Wenger derde.

De deelnemers moesten twee keer starten omdat de race in eerste instantie wegens een valpartij was gestopt. De Zwitser Flavio Gross moest met een brancard van de piste worden gehaald.

Bij de vrouwen werd de punten-afvallingswedstrijd tot twee keer na valpartijen geneutraliseerd. Fran Vanhoutte, in 2022 in haar laatste jaar als junior goed voor drie keer goud, werd achtste. De titel ging naar Marine Lefeuvre uit Frankrijk. Stien Vanhoutte, Frans oudere zus, werd op de 200 meter zevende.

Jorun Geerts, de beste Belgische junior van dit moment, greep naast de prijzen. Door punten in de aanvangsronden leek een derde plaats haalbaar. Ook later in de race, nadat ze de slag had gemist. In de slotronden zakte ze echter naar de vijfde plaats. Het kampioenschap was voor Giulia Presti.