Ga naar de inhoud

Wie moet plaatsruimen voor “absolute toptransfer” Jan Vertonghen in defensie Anderlecht?

Anderlecht speelt dit seizoen met drie centrale verdedigers en twee wingbacks onder Mazzu.

Een Rode Duivel met 139 caps bij Anderlecht. Het mag duidelijk zijn dat Jan Vertonghen niet is binnengehaald om op de bank te zitten. Alleen: wie moet dan plaatsruimen van het vaste trio achterin? Clublegende Olivier Deschacht maakt de inschatting: “Ik vermoed dat Wesley Hoedt zal moeten schuiven.”

Olivier Deschacht moet geen seconde twijfelen over de vraag of Jan Vertonghen een goeie aanwinst is voor Anderlecht.


“Een toptransfer”, klinkt het bij de recordman van paars-wit. “Misschien een van de beste aanwinsten van de voorbije tien jaar. Vooral met zijn leiderschap en charisma zal hij de jongeren bij Anderlecht enorm vooruithelpen.”


Daarnaast weet Deschacht dat zijn 35-jarige ex-ploegmaat nog niks aan ambitie heeft ingeboet. “Jan zal zich willen tonen in de Belgische competitie. Hij oogt nog steeds bijzonder scherp en heeft er zin in. Vooral met het WK in het verschiet zal hij in topvorm willen zijn.”

Voor Mazzu wordt het sowieso een harde keuze om te maken. Al was de komst van Vertonghen wel nodig.

Olivier Deschacht

Maar wiens plekje zal Vertonghen inpikken? De voorbije weken hield Felice Mazzu steeds vast aan een vast trio achterin: Zeno Debast, Wesley Hoedt en Hannes Delcroix.


“Ik vermoed dat Hoedt zal moeten schuiven”, aldus Deschacht. “Dan kan Vertonghen zijn rol als libero in de driemansdefensie het beste vervullen en de jonge mannen naast hem sturen. Bovendien speelde Hoedt een zwakke partij tegen Union.”

 

“Voor Mazzu wordt het sowieso een harde keuze om te maken. Al was de komst van Vertonghen wel nodig. De spoeling achterin was bijzonder dun, zeker met de drukke Europese weken die eraan komen.”

Deschacht en Vertonghen samen bij de Rode Duivels.