Ga naar de inhoud

"Belangrijker dan al haar titels is de (r)evolutie die Serena veroorzaakte in het tennis"

Het tijdperk van Serena Williams lijkt voorbij. Het Amerikaanse icoon speelde in de derde ronde van de US Open haar voorlopig allerlaatste wedstrijd. Dirk Gerlo was erbij en blikt nog eens terug op de erfenis van Serena Williams, een icoon van de sport.

Geen 24e grandslamtitel dus voor Serena Williams. Een verrassing is dat niet. Die 24e
had er een paar jaar geleden nog moeten en kunnen komen nadat de zwangere Williams haar 23e had gewonnen in Australië in 2017. 

 

Maar na haar comeback waren in 2018 en 2019 Angelique Kerber, Naomi Osaka, Simona Halep en Bianca Andreescu haar alle vier in een begenadigde dag te sterk en vooral te slim af op Wimbledon en in New York. De "magic" van Serena was verdwenen en zou niet meer terugkomen.

 

Dat nummer 24 er niet is gekomen doet niks af van de unieke carrière die Serena
Williams heeft neergezet. 73 titels, 319 weken op nummer 1 (Steffi Graf geraakte wel aan 377 weken), 6 keer Australian Open, 3 keer Roland Garros, 7 keer Wimbledon, 6 keer US Open. Ze werd ook olympisch kampioene, zowel in het enkel- als in het dubbelspel met zus Venus. 

Een extra element in het spel van Serena was de intimidatiefactor, die toonde niet altijd haar fraaiste kant.

Dirk Gerlo

Misschien wel belangrijker dan de hele rist titels en trofeeën is de evolutie/revolutie
die Serena, samen met haar zus Venus, in het vrouwentennis teweeg heeft gebracht. Generatie na generatie hebben de topspeelsters voor vernieuwing gezorgd. Zo zorgden bijvoorbeeld Chris Evert en Martina Navratilova, rivales in de jaren 70 en 80, voor toegenomen fitheid, aanvalsdrang en zelfbeheersing op de baan. Steffi Graf trok het fitnessniveau en de explosiviteit naar een nog hoger niveau en perfectioneerde de forehand en de slice-backhand. 

 

De zussen Williams brachten het totale pakket van al hun voorgangers. Serena beschikte over de beste opslag van het hele circuit, 200km/u was voor haar geen grens meer. Vertrekkend vanuit die opslag tekende ze voor onwaarschijnlijk krachtig, snel, fysiek veeleisend en agressief tennis. Het oogde niet altijd mooi en technisch perfect, maar efficiënt was het wel. Een extra onderdeel was de intimidatiefactor die niet altijd haar fraaiste kant toonde.


Maar het tennis dat Venus en vooral Serena brachten zorgde er wel voor dat de jongste generaties tennissers wel mee moesten evolueren als die nog iets van betekenis wilden winnen.

Door hun prestaties en hun uitstraling op en naast de baan boorden en boren Venus en Serena Williams een volledig nieuw segment speelsters en spelers aan. 

Dirk Gerlo

Door hun prestaties en hun uitstraling op en naast de baan boorden en boren Venus en Serena Williams een volledig nieuw segment speelsters en spelers aan. 


In een gesprek met de New York Times verduidelijkt Martin Blackman van de Amerikaanse tennisfederatie:  “Tennis was decennialang een voornamelijk witte en rijke sport. We kregen en krijgen door de jarenlange aanwezigheid van Venus en Serena op het circuit een pak nieuwe tennissers vanuit verschillende etnische achtergronden. Dat gaat over zwart naar Latino, Aziatisch, Kaukasisch… De impact van de zussen Williams op dat vlak is niet te onderschatten."


Coco Gauff en Naomi Osaka zeggen allebei dat ze zonder de Williamsen niet zouden
doen wat ze nu doen. Zei Naomi Osaka: “Serena en Venus maakten de sport bereikbaar voor kinderen die er eerder nooit iets over gehoord hadden. Ik ben een product van wat zij in gang hebben gestoken.”

Osaka en Serena Williams

Dirk Gerlo