Ga naar de inhoud

Geen eigen competitie, wel Europa in: tweedeklasser Vaduz FC schrijft prachtig sprookje

 vr 26 augustus 2022 09:15

Vaduz FC heeft donderdagavond zijn eigen hoofdstuk geschreven in het grote sprookjesboek van het Europese voetbal. Het is de eerste club ooit uit dwergstaat Liechtenstein die de groepsfase van een Europees toernooi haalt. FC Vaduz speelt in de Zwitserse tweede klasse. Het schakelde Rapid Wien uit.

Liechtenstein - de piepkleine dwergstaat tussen Zwitserland en Oostenrijk - heeft geen eigen voetbalcompetitie. Toch zit er straks een club uit Liechtenstein in de potten van de Conference League bij de loting. Voor de eerste keer ooit.

 

Vaduz FC schakelde in de laatste voorronde van de Conference League Rapid Wien uit. De heenmatch in Liechtenstein was op 1-1 geëindigd en in Wenen zorgde Vaduz voor een enorme stunt. Het won van de 32-voudige kampioen van Oostenrijk met 0-1.

 

Vaduz speelt zelf in de Zwitserse tweede klasse. Liechtenstein is een van de zes dwergstaten in Europa en net als Monaco en Vaticaanstad heeft het geen eigen voetbalcompetitie. Het is de enige van die drie staten die wel lid is van de UEFA en de FIFA, daarom dat het ook een eigen nationale ploeg heeft. 

 

Dat maakt Liechtenstein tot enige lid van de UEFA die geen eigen competitie heeft. Vaduz speelt daarom mee in de Zwitserse competitie. In het seizoen 2020-2021 degradeerde Vaduz uit de eerste klasse in Zwitserland.

 

De volgende weken speelt er dus een Zwitserse tweedeklasser mee in de Conference League. Vaduz staat momenteel pas vierde in die competitie. 

Enige weg naar Europa is de beker, Champions League wordt (extreem) moeilijk

De enige weg voor Vaduz FC naar Europa is de beker winnen in Liechtenstein. In de Zwitserse competitie heeft het geen recht op een Europees ticket en kan het ook niet tot kampioen gekroond worden, zelfs als Vaduz eerste eindigt. 

 

De beker is dus een hoofddoel elk jaar en dat lukt aardig voor Vaduz. Sinds 1998 won het elke editie, op één uitzondering na in 2012.

 

In de Europese voorrondes kon het daarna nooit geschiedenis schrijven. Tot nu. In de voorrondes schakelde het eerst FC Koper uit Slovenië uit. Daarna de Turkse eersteklasser Konyaspor, de club van Paul-José Mpoku. En de kers op de taart werd gezet in Wenen.

 

Als Vaduz FC ooit de Champions League wil spelen, dan wacht er opnieuw een uniek parcours. Enkel door na elkaar de Conference League en het volgende seizoen de Europa League te winnen, kan die ambitie waargemaakt worden. 

 

Sprookjes bestaan gelukkig in het voetbal. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.