Ga naar de inhoud

Raakt geteisterde atletiekpiste klaar voor de Memorial? "Paniek voor niets"

 di 23 augustus 2022 12:16
Het Koning Boudewijnstadion is op 2 september het toneel van de topatletiekmeeting.

Het was schrikken bij de atletiekliefhebbers afgelopen weekend. Op sociale media circuleerden beelden van een zwaar beschadigde atletiekpiste in het Koning Boudewijnstadion. Zorgwekkend nieuws amper 10 dagen voor de Memorial Van Damme. Toch is er volgens de organisator en kenners geen reden tot paniek.

Extra budget om schade aan te pakken

Na een drukke evenementenzomer met meerdere concerten in het stadion was de piste er dit jaar erger aan toe dan anders. De bovenlaag was op sommige plaatsen losgekomen en er ligt water tussen de verschillende lagen. 

 

Gert Van Goolen van organisator Golazo bevestigt de situatie, maar maakt zich geen zorgen. "De aannemer is bezig met een oplapronde, zoals elk jaar trouwens. Het is een feit dat er dit jaar meer werk nodig is dan anders, maar dat was ingecalculeerd."

 

Dat de piste versleten is, is geen geheim. Maar toch was het schrikken toen een journalist van Le Soir de beelden van de losse bovenlaag deelde op sociale media. Het leek onlogisch dat topsporters daar op 2 september wereldprestaties kunnen neerzetten. 

 

Toch zit Van Goolen niet met de handen in het haar. "Dit is zeker geen groot probleem. We wisten dat die problemen er zaten aan te komen. Schijn bedriegt en er is zeker niet plots een groter probleem." 

 

"Het is de normale procedure dat alle tere plekken vlak voor de meeting nog eens grondig aangepakt worden. De stad Brussel heeft trouwens ook extra budget vrijgemaakt om de extra schade aan te pakken.”

Storm in een glas water

Wilfried Meert, jarenlang de grote baas van de Memorial, treedt Van Goolen bij: “Ik heb veel berichten gekregen van mensen die zich afvroegen wat er aan de hand was. Ik wist niet wat ik hoorde. Na mijn terugkomst van het EK ben ik dan ook meteen gaan kijken en ik kan iedereen geruststellen: dit is een storm in een glas water.”

 

“Meer nog. Als je morgen gaat kijken, zal je waarschijnlijk niets meer merken. De werkmannen hebben keihard gewerkt en zijn bezig met de laatste werkzaamheden. Nog wat schilderen, drogen en alles is klaar.”

 

Paniek dus voor niets? “Eigenlijk wel. Wie de manier van werken kent, weet dat het er elk jaar zo aan toe gaat. De piste bestaat uit rollen en die worden om de zoveel tijd vervangen en goedgelegd."

 

Door de optredens van de Rolling Stones en Coldplay was er wat meer schade. Zij hebben dan ook gigantisch veel materiaal laten aanrukken met alle gevolgen van dien, maar daar zie je straks niets meer van.

Splinternieuwe piste in winter

De atleten hoeven zich dus geen zorgen te maken als ze naar Brussel afzakken. Het is trouwens de laatste keer dat ze op de versleten piste van Brussel moeten lopen. 

 

“Uiteraard zijn we dolgelukkig dat er volgend jaar een gloednieuwe piste zal zijn. Voor deze editie moeten we het doen met de piste die er ligt. Die is zeker proper en goed genoeg. Topsportwaardig. Ze zal zeker niet slechter liggen dan de voorbije jaren.” 

Bekijk de filmpjes die op sociale media circuleren

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.