Ga naar de inhoud

Russische miljardair verkoopt Spartak Moskou en stadion aan oliemaatschappij

 ma 22 augustus 2022 17:51

Spartak Moskou heeft een nieuwe eigenaar: oliemaatschappij Lukoil. Het bedrijf - dat al sponsor was van de club - heeft alle aandelen overgenomen van de miljardair Leonid Fedun. De Russische zakenman zit in financiële moeilijkheden door de oorlog en bedankt daarom het oliebedrijf voor "de steun".

De Russische voetbalclub Spartak Moskou komt in handen van de oliemaatschappij Lukoil. Het Russische bedrijf neemt zowel de club als het stadion volledig in bezit.

 

Lukoil is al jaren sponsor van Spartak Moskou, maar neemt nu ook de aandelen van miljardair en bestuurder Leonid Fedun over. De 66-jarige Rus behoort tot de rijkste mannen in Rusland en was achttien jaar de baas van Spartak Moskou, dat onder zijn leiding in 2017 voor het eerst in lange tijd weer eens landskampioen werd. 

 

Maar Fedun is naar eigen zeggen veel geld verloren door de oorlog in Rusland en Oekraïne. Ook de Club zelf lijdt onder het conflict. Zo besloot Spartak Moskou in mei vanwege financiële problemen om het tweede elftal op te heffen. Ook Nike schrapte eerder het sponsorcontract met de club.

 

"Ik wil mijn oprechte dank betuigen aan mijn vrienden en collega's van Lukoil voor hun steun in deze zeer moeilijke situatie," zei Fedun in een verklaring op de website van de club.

 

Afgelopen seizoen kwam de club uit de Russische hoofdstad niet verder dan de tiende plaats. Vanwege de oorlog in Oekraïne mogen clubs uit Rusland dit seizoen niet meedoen aan de Europese toernooien. Heel wat buitenlandse spelers zijn vertrokken uit Rusland.

Gerelateerd: