Ga naar de inhoud

Berings: "Het maakt me boos als ze denken dat sommigen "als toerist" mee waren naar EK"

 ma 22 augustus 2022 21:15
Eline Berings

De grote delegatie Belgische atleten op het EK atletiek heeft niet een grote opbrengst eremetaal en ereplaatsen opgeleverd. Op sociale media werd sommige atleten aangewreven dat ze eigenlijk als "toerist" naar München waren gereisd. Uitspraken die Eline Berings counterde in De Tribune.

"Zes medailles was ambitieus"

48 atleten telde de Belgische delegatie die naar het EK atletiek in München was afgezakt. Het ging om de grootste delegatie sinds het EK in 1950. Dat leverde goud op voor Nafi Thiam en zilver voor de Belgian Tornados.

 

Daarmee bleven de prestaties onder de verwachtingen. Dat was ook de les die Rutger Smith, topsportcoördinator van de Vlaamse Atletiekliga, trok achteraf. Dat kon ook niet anders, want vooraf had hij zijn hoop op zes medailles uitgesproken.

 

"Dat vond ik sowieso wel ambitieus", evalueert Eline Berings het EK van de Belgen. "Dat kon enkel in het best case scenario. Meer dan zes kandidaten op een medaille zag ik vooraf niet. En dat soort perfecte scenario's voor iedereen gebeurt in atletiek eigenlijk nooit." 

 

"Het EK was degelijk, maar er waren niet echt uitschieters naar boven en sommige zijn onder hun niveau gebleven."

Harde werkers voor geen geld

Dat er ook heel wat atleten meteen sneuvelden tijdens de reeksen, zorgde bij sommige mensen voor bedenkingen. Op sociale media viel her en der het woord "toeristen".

 

"Van dat soort uitspraken word ik altijd een beetje boos", springt Eline Berings meteen in de bres. "Iedereen mag kritisch zijn, maar ik denk dat onderschat wordt dat het niveauverschil tussen iemand die in de reeksen wordt uitgeschakeld en iemand die de finale loopt, niet zo erg groot is."


"Er bestaan selectiecriteria voor atleten. Iemand die daar aan voldoet, heeft zijn plaats afgedwongen. Er wordt onderschat wat het betekent om 30e te worden in Europa op een atletieknummer. Dan ben je echt geen sukkelaar. Dan ben je zeker een topsporter."

Er wordt onderschat wat het betekent om 30e te worden in Europa op een atletieknummer.

Eline Berings

Want voor Eline Berings bestaat er geen enkele twijfel: iedereen die naar het EK vertrok heeft kei hard gewerkt voor zijn ticket. En dat voor geen geld. Op het EK was er voor niemand prijzengeld te verdienen.


"De meeste atleten studeren nog of hebben een andere job. Ze stoppen heel veel van zichzelf in hun sport omwille van hun passie."


"Voor mij is dit een zeer sterke generatie."

Gerelateerd: