Ga naar de inhoud

BEKIJK: Oekraïner Oleksandr Usyk behoudt zijn wereldtitels na titanengevecht tegen Anthony Joshua

 zo 21 augustus 2022 08:33
Usyk met de vlag van zijn land.

Net als een jaar geleden heeft de Oekraïner Oleksandr Usyk de Brit Anthony Joshua verslagen in de bokskamp van het jaar. De 35-jarige Usyk won op punten ("split decision") en behoudt zo zijn wereldtitels in vier van de vijf belangrijkste boksbonden: WBA, IBF, WBO en IBO. Tyson Fury is de wereldkampioen in de WBC-bond en hij was niet onder de indruk van het gevecht tussen Usyk en Joshua.

In september 2021 namen Joshua en Usyk het in een eerste titelgevecht op tegen mekaar in het stadion van Tottenham in Londen. De Oekraïner won toen na unanieme beslissing van de drie juryleden.

 

Nu werd de kamp in Saudi-Arabië afgewerkt en opnieuw trok Usyk (verrassend) aan het langste eind. De twee hielden mekaar de hele kamp in evenwicht, maar uiteindelijk ging de overwinning opnieuw naar de Oekraïner, die zes maanden geleden nog vocht tegen het Russische leger in zijn thuisland.

 

Usyk werd in 2012 olympisch kampioen bij de zwaargewichten en won nadien al zijn professionele kampen. Hij behoudt dankzij zijn zege zijn wereldtitels in vier van de vijf belangrijkste boksbonden. 

 

De drie juryleden waren het in tegenstelling tot een jaar geleden niet eens. De grotere en zwaardere Joshua kreeg één keer het voordeel van de twijfel (115-113), Uysk twee keer (115-113 en 116-112). Na het horen van de uitslag stak Usyk zich achter de Oekraïense vlag weg in tranen. Hij blijft ongeslagen (20-0) in zijn carrière.

De hoogtepunten van de kamp:

Usyk: "Deze zege is voor Oekraïne"

Usyk droeg zijn zege uiteraard op aan zijn vaderland. "Deze wereldtitel is voor alle Oekraïners, mijn familie, mijn hele team en alle militairen die ons land verdedigen", klonk het.

 

Volgt er nu een duel tegen Tyson Fury, de "Gypsy King", die nog twijfelt over een vervolg van zijn carrière? "Ik ben er zeker van dat hij tegen mij wil boksen", zegt Usyk. "Ik wil ook tegen hem kampen. Als het niet tegen hem is, dan tegen niemand."

 

Fury liet op Twitter weten dat hij niet onder de indruk was van het gevecht tussen Usyk en Joshua. "Dit was één van de flauwste titelgevechten ooit", zei de wereldkampioen in de WBC-bond in een video. "Ik zou hen allebei vernietigen op dezelfde avond. De "Gypsy King" is hier voor altijd."

 

Anthony Joshua had het eerst moeilijk met zijn tweede nederlaag, maar reageerde wat later toch sportief op zijn verlies. "Usyk was te goed en dat is geen schande. Ik kon het misschien wel wat beter doen, maar hij heeft echt heel hard gewerkt. Het is geweldig hoeveel fenomenale bokskampioenen Oekraïne al heeft voortgebracht."

Tyson Fury was niet onder de indruk:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.