Ga naar de inhoud

Tom Boudeweel over Europese tik voor AA Gent: "Geen rekening mee gehouden"

 vr 19 augustus 2022 14:09
Gent-coach Hein Vanhaezebrouck druipt ontgoocheld af na het verlies in de eigen Ghelamco Arena.
Gent-coach Hein Vanhaezebrouck druipt ontgoocheld af na het verlies in de eigen Ghelamco Arena.

De poulefase van de Europa League lijkt veraf voor AA Gent na de 0-2-nederlaag tegen Omonia Nicosia in de heenmatch van de play-offs. Sporza-commentator Tom Boudeweel zag hoe Gent niet scherp genoeg voor de dag kwam en ontdekte ook een rode draad doorheen de laatste matchen van de Buffalo's.

"Omonia Nicosia was vorig jaar 7e geworden in Cyprus en had nog maar één match gespeeld, de verloren Supercup tegen Limassol", schetst Tom Boudeweel de tegenstander van AA Gent.

"Bovendien is het een ploeg met een vrij oude kern. Van de basiself waren 7 spelers 30 jaar of ouder, met ook enkele spelers die in België een beetje afgeserveerd werden, zoals Bezoes of Diskerud."

 

"Zelf had ik ook een tegenstander verwacht die typisch Cypriotisch tijd zou winnen en content zou zijn met traag voetbal en een 0-0. Maar Omonia heeft me flink verrast in de 1e helft, waarin het hoog druk zette en heel goed speelde. Als je een ploeg bent die hoog druk kan zetten, komen zowat alle Belgische ploegen in de problemen."

Omonia had wat meeval in de afwerking, maar ik wil toch nog eens benadrukken dat het heel sterk voor de dag kwam in de 1e helft.

Tom Boudeweel

"Bij AA Gent was er niks van opbouw en in balbezit was het heel pover. Het 1e schot tussen de palen noteerden we in de 42e minuut, dat zegt al genoeg. De aanvallers kwamen niet in het stuk voor."

"In de 2e helft is Gent wel hoger gaan spelen, ook omdat Omonia terugzakte. De thuisploeg had ook mogelijkheden, maar miste de scherpte om te scoren. Dat de 2e Cypriotische kans er dan ook nog eens in ging, was toch een flinke domper. Die 0-2 was een scenario waarmee niemand rekening gehouden had."

"Het klopt dat de Cyprioten wat geluk hadden in de afwerking, maar de ballen werden ook niet afgeblokt. Bij het 2e doelpunt stonden ze helemaal vrij. Dus ja, Omonia had wat meeval in de afwerking, maar ik wil toch nog eens benadrukken dat het heel sterk voor de dag kwam in de 1e helft."

"Geen clean sheets: dat is de rode draad"

Heeft AA Gent de tegenstander onderschat? "Ik vind dat altijd flauw om te zeggen. Je moet toch elke tegenstander respecteren? Niemand kan zeggen dat hij over elke ploeg heen kan walsen. Je moet er altijd vol voor gaan", vindt Tom Boudeweel.

 

"Het was trouwens een perfect moment om aan klantenbinding te doen, want er was heel veel jong volk en heel wat bevriende amateurploegen uit de omgeving waren met acties naar het stadion gelokt. Maar dat heb ik op het veld niet gezien."

 

Lag het aan de opstelling? "Hong heeft wel een fantastisch doelpunt gemaakt tegen Oostende, maar is toch nog altijd nieuw in het concept. En Hauge stond meteen aan de aftrap na nauwelijks 2 keer te trainen. Mij lijkt het toch net iets beter om zo'n jongen in te brengen."

De vraag is of je met deze beperkte kern alles op alles moet zetten om in de Europa League te blijven wanneer je toch al het vangnet van de Conference League hebt. 

Tom Boudeweel

"Maar volgens mij gaat het toch vooral over klaar zijn om te spelen en scherpte. De voorbije 2 matchen was Gent ook al telkens op achterstand gekomen, daarvoor werd het ook al weggegeven tegen STVV en Standard. Nog altijd geen clean sheet, daar zit wel een beetje een rode draad in", merkt Boudeweel op.

 

"Alles oplossen richting terugmatch? Dat zou snel zijn, al heeft het trio achterin wel al bewezen dat ze een huis kunnen verzetten. Het zal zaak zijn om samen met het middenveld de clean sheets opnieuw aan elkaar te rijgen."

 

Kan er nog iets in de terugmatch? "Een 0-2 ophalen in Cyprus, daar heb ik mijn twijfels bij. De vraag is ook of je met deze beperkte kern alles op alles moet zetten om in de Europa League te blijven wanneer je toch al het vangnet van de Conference League hebt. Daarna volgt een zware reeks met Antwerp, Anderlecht en Charleroi. Dat lijkt mij iets belangrijker. Ik ben benieuwd welke afweging ze bij Gent zullen maken."

Gerelateerd: