Ga naar de inhoud

Hans Van Alphen: "We vinden het heel gewoon dat Nafi Thiam wint, maar dat is het niet"

 vr 19 augustus 2022 10:51
Nafi Thiam, de ongekroonde koningin van de zevenkamp.
Nafi Thiam, de ongekroonde koningin van de zevenkamp.

Nafi Thiam heeft zich donderdag voor de 2e keer in haar carrière tot Europees kampioene in de zevenkamp gekroond. Daarmee bevestigde ze nogmaals haar suprematie, met ook al 2 wereldtitels en 2 olympische titels op haar palmares. "We kunnen er alleen maar van genieten en hopen dat ze er nog een paar jaar bij doet", zegt voormalig meerkamper Hans Van Alphen in De Ochtend op Radio 1.

Met 6.628 punten scoorde Nafi Thiam, die vandaag 28 kaarsjes mag uitblazen, haar laagste puntenaantal op een groot toernooi sinds het EK van 2014, toen ze brons veroverde. "Maar ze doet wel wat we van haar verwachten: winnen", stelt Hans Van Alphen vast.

"Het verspringen en speerwerpen waren misschien wat ondermaats, waardoor haar puntentotaal ook iets minder was dan we gedacht hadden. Maar wat boeit het: ze is Europees kampioene, voor de 2e keer, na ook al 2 wereldtitels en 2 olympische titels. Ik denk dat haar doelstelling dus wel bereikt is."

Na een heel sterke start leek de kaap van de 7.000 punten of misschien zelfs een Europees record (7.032 punten) er nochtans even in te zitten. "Maar op een kampioenschap is het sowieso moeilijk om records te breken. Dat gebeurt meestal op andere wedstrijden, niet op EK's of WK's", weet Van Alphen.

Het zijn 7 disciplines en de dag dat je in alle 7 top bent, die maak je misschien maar één keer in je leven mee, als je geluk hebt.

Hans Van Alphen

"Op kampioenschappen is het tijdschema meestal niet zo gunstig, terwijl in wedstrijden als Götzis of Talence alles elkaar mooi opvolgt. Die wedstrijden zijn specifiek gemaakt voor meerkampers, zodat ze optimaal kunnen presteren."

 

Op het EK liet Thiam veel liggen in het verspringen en speerwerpen. "Toch telkens zo'n 150 punten", schat Van Alphen. "Met 300 punten meer ga je al richting 7.000 punten."

 

"Ik heb wel het gevoel dat het speerwerpen bij Nafi wat minder regelmatig is. In de zevenkamp is het ook snel gebeurd. Het zijn 7 disciplines en de dag dat je in alle 7 top bent, die maak je misschien maar één keer in je leven mee, als je geluk hebt."

Nafi Thiam
Nafi Thiam

"Als Nafi top is, is er weinig aan te doen"

Door het ontbreken van Katarina Johnson-Thompson, die na het WK en de Commonwealth Games paste voor het EK, en het uitvallen van Anouk Vetter werd Nafi Thiam misschien ook minder tot het uiterste gedreven.

 

"Dat zijn inderdaad de twee grootste concurrentes, maar laten we eerlijk zijn: als Nafi Thiam top is, is er eigenlijk weinig aan te doen. In België hebben we dit nog nooit meegemaakt. Daar kunnen we alleen maar van genieten en hopen dat ze er nog een paar jaar bij doet."

"Wat Nafi doet, is heel straf. Wij vinden het intussen heel gewoon dat ze wint, maar dat is het niet. De zevenkamp is een lastige discipline en er kan altijd eens een jaar tussen zitten dat je geblesseerd bent, maar zelfs met wat kleine blessures links en rechts staat Nafi altijd snel weer op het hoogste niveau."

 

"Ik reken er wel op dat ze over 2 jaar in Parijs nog eens voor olympisch goud gaat. En wat daarna? Ze heeft wel het potentieel om in het hoogspringen het Belgisch record van Tia Hellebaut (2,05m) aan te vallen, maar de vraag is hoeveel zin ze daarin heeft?"

 

"Hoogspringen lijkt me voor Thiam een logische en interessante piste, maar het is moeilijk om in haar hoofd te kijken. Ik denk dat ze het zeker zou kunnen."

"Vidts heeft bewezen dat ze echt bij de wereldtop hoort"

Op ruime afstand van Nafi Thiam moest Noor Vidts net als op de Olympische Spelen vrede nemen met de 4e plaats. Hans Van Alphen is positief over haar EK.

 

"Zij heeft het laatste 1,5 à 2 jaar bewezen dat ze echt bij de wereldtop hoort. Ze werd 4e op de Spelen, won het WK indoor, was onlangs 5e op het WK en nu opnieuw 4e op het EK. Dan scoor je heel constant en dat is positief."

 

Vidts lijkt ook nog veel progressiemarge te hebben. "In het speerwerpen is ze nog eerder zwak, daar zou ze toch nog richting 46 à 47 meter moeten groeien. Als je dan ook in de andere disciplines nog wat kleine sprongetjes kunt maken, sta je overal op het podium."

Lees ook: