Ga naar de inhoud

Campenaerts sportieve verliezer, maar waarschuwt voor "Sixty in Sixty"-man: "Dan gaan we van onze stoel vallen"

 vr 19 augustus 2022 19:43

Geen profrenner, maar nu wel werelduurrecordhouder. Dan Bigham heeft vandaag het pisterecord van Victor Campenaerts van de tabellen geveegd. De Brit is een nobele onbekende voor velen, maar voor Campenaerts allerminst.  "Het komt niet als een verrassing voor mij", vertelde onze landgenoot. Toch waarschuwt hij al voor de volgende poging van de "Sixty in Sixty"-man.

In de livechat tijdens de uurrecord-poging van Dan Bigham popte enkele keren de naam "Victor Campenaerts" op . Een copycat of was het toch de wereldrecordhouder himself? Het tweede, zo blijkt.

 

"Ik zat in de wagen en heb het van daaruit kunnen volgen. Met de nodige reacties, natuurlijk", vertelde Campenaerts aan onze redactie.

 

Onze landgenoot zag dus met zijn eigen ogen hoe de Brit - met een sterk tweede deel - zijn record met iets minder dan 500 meter verlengde. Voor velen een verrassing. Want Bigham zelf is geen profrenner. De Brit werkt als performance engineer bij Ineos. 

Voor mij is het geen verrassing, maar het resultaat van een uitstekende voorbereiding 

Victor Campenaerts

Toch was Campenaerts zelf minder verbaasd. "Voor mij is het geen verrassing. Het is gewoon loon naar werken. Bij een uurrecord moet je je piekfijn voorbereiden, dat hebben die mannen van Ineos uitstekend gedaan."

 

"Details en voorbereiding zijn het allerbelangrijkste bij zo'n aanval op het uurrecord. Dat is veel veranderd in vergelijking met vroeger. Nu zijn marginal gains en performance-optimalisatie niet weg te denken uit onze sport. Elk detail en elk procentje telt."

 

"Dat moet je niet aan een aerodynamica-adviseur vertellen. Bigham is dag in en dag uit met halve procentjes bezig."

Dan Bigham pronkt trots met het werelduurrecord, maar voor hoelang nog?

Next: "Sixty in Sixty"

Normaal gezien doktert de Brit alle procenten uit voor Filippo Ganna. Het tijdsslot dat vandaag voorzien was op de piste van Grenchen, werd initieel dan ook voor de Italiaan vrijgehouden. Maar Ganna is nog steeds niet optimaal hersteld na een zware Tour de France.

 

"Spijtig", vindt ook Campenaerts. "Ik had het misschien leuker gevonden dat de eerste die mijn record brak, de naam Filippo Ganna droeg. "

 

"Zo hoorde ik dat er een cameraploeg de voorbereiding en de aanval van Ganna in beeld wil brengen. De naam van de reportage zou "Sixty in Sixty" genoemd worden. Verwijzende naar 60 kilometer afleggen in 60 minuten. Dat is 1 kilometer in 1 minuut, dat spreekt toch serieus tot de verbeelding."

 

Ambitieus, maar zeker niet onmogelijk. Toch niet voor Filippo Ganna, volgens Campenaerts.

 

"Als we de aanval van de Italiaan gaan zien, zullen we van onze stoel vallen. Daar ben ik zeker van."

Gerelateerd: