Ga naar de inhoud

EK atletiek dag 5: Crestan naar de finale op de 800 meter, Watrin grijpt naast medaille op de 400 meter horden

Julien Watrin lag op koers voor een medaille, maar kraakte net voor de finish.

Dag vijf op het EK atletiek werd een schot in de roos voor de Belgen. In de ochtendsessie boekten de Belgische estafetteteams 4 op 4 en veroverde ook speerwerper Timothy Herman een finaleticket. In de avondsessie kwam daar nog een finaleplaats bij voor Eliott Crestan op de 800 meter. Julien Watrin mocht even dromen van een medaille op de 400 meter horden, maar werd uiteindelijk zesde.

De Belgen: Crestan en estafetteteams naar finale, gemiste kans voor Watrin

Perfect rapport voor de Belgische estafetteteams op het EK atletiek. De Falcons, de aflossingsploeg op de 4x100 meter, liepen met 38"73 voor het eerst onder de 39 seconden en plaatsten zich zo met een Belgisch record en de beste verliezende tijd voor de finale.

Het werkte inspirerend voor de vrouwelijke tegenhanger, de Rockets. Ook zij veroverden een ticket voor de finale van de 4x100 meter. Stevig EK-debuut voor de nieuwe Belgische aflossingsprojecten.

 

De Belgian Cheetahs en Tornados, de estafetteteams op de 4x400 meter, klinken vertrouwder in de oren. Zij losten de verwachtingen in, al was het zonder overschot bij de mannen. De Tornados werden pas vierde in hun reeks, maar mochten met de beste verliezende tijd wel naar de finale. Bij de Cheetahs ging het vlotter, als tweede in hun reeks gingen ze rechtstreeks naar de finale.

 

Naast die 4 op 4 voor de Belgische estafetteteams pakte ook Timothy Herman een finaleplaats in het speerwerpen. In de avondsessie trok Eliott Crestan die goede lijn door in de halve finales van de 800 meter. Na een snelle start zakte hij weg, maar met een stevige einsprint werd hij nog vijfde. Goed voor de tweede beste verliezende tijd en een finaleticket.

Voor Tibo De Smet, de tweede Belg op de 800 meter, was een finaleplaats zoals verwacht te hoog gegrepen. Hij moest vrede nemen met de zesde plaats in de eerste halve finale.

 

Julien Watrin was de laatste Belg die vandaag in actie kwam, in de finale van de 400 meter horden. Na een matige start herpakte Watrin zich en in de laatste rechte lijn lag hij zelfs op koers voor een medaille. Maar de laatste meters waren er te veel aan, Watrin zakte nog terug naar de zesde plaats.

Julien Watrin: "Brons was mogelijk, ik ben ontgoocheld"

In de laatste rechte lijn van de 400 meter horden leek een stunt nog in de maak voor Julien Watrin, maar uiteindelijk zakte hij nog van de derde plaats terug naar de zesde. "De derde plaats lag voor het grijpen, het was echt mogelijk", klonk het teleurgesteld bij Watrin.

 

"Ik heb niet van mijn race kunnen profiteren zoals ik het wilde, ik had in de laatste bocht wat problemen. In de laatste rechte lijn kwamen mijn stappen niet
helemaal uit, het was een beetje zoeken."

 

"Ik denk dat ik de vijfde horde raakte met mijn knie en daardoor kwam ik niet goed uit voor de zesde horde. Dat brak mijn ritme een beetje en daarna voelde het niet goed meer. Brons halen was echt mogelijk, ik ben daardoor wel wat ontgoocheld."

 

"Ik had een zeer pittige opwarming gedaan en voelde mij heel sterk vooraleer ik op de piste kwam. Maar tijdens de race zat het niet helemaal goed. Misschien was het de druk, het is toch een finale. Maar wat ik tijdens de opwarming voelde, belooft veel goeds voor de aflossing. Ik moet nu goed recupereren en morgen uithalen."

Eliott Crestan: "Ik heb me opgeblazen"

Eliott Crestan moest alles uit de kast halen om de finale van de 800 meter te halen. Na een snelle start zakte hij helemaal weg, maar met een felle eindsprint pakte hij nog de 5e plaats én een finaleticket. "Het was een fout om zo snel te starten. Ik heb mezelf opgeblazen. Ik wilde absoluut bij de eerste twee à drie zitten in het begin, maar ik vertrok veel te snel in die eerste 100 meter."

 

"Ik wist dat ik moest sparen voor een goede laatste rechte lijn. Het doet me
plezier dat dat gelukt is, maar ik heb me echt opgeblazen. Die laatste rechte
lijn heb ik op adrenaline gelopen."

 

"Ik wilde in de top vijf eindigen, omdat ik had gezien dat de eerste halve finale zeer traag was. Dus de top vijf zou voldoende zijn. Ik had wat stress, maar het doel is bereikt, de finale halen. Dat is top."

Finales: unieke dubbel voor Bol, vreugde voor Oekraïne

Met ruim 8 finales was het avondprogramma goed gevuld. In het discuswerpen pakte de Litouwer Mykolas Alekna goud, de Sloveense wereldkampioen Kristjan Ceh moest vrede nemen met zilver, terwijl de Brit Lawrence in tranen uitbarstte toen hij verrassend brons pakte.

 

Op de 1.500 meter verlengde de Britse Laura Muir met de vingers in de neus haar Europese titel. De Fin Topi Raitanen zorgde dan weer voor een verrassing op de 3.000 meter steeple. Hij klopte het Italiaanse duo met topfavoriet Ahmed Abdelwahed en Osama Zoghlami met een indrukwekkende eindsprint.

 

De 200 meter bij de mannen werd een feestje voor Groot-Brittannië. Zharnel Hughes pakte goud, Nethaneel Mitchell-Blake zilver en Charles Dobson maakte als vierde het Britse succes compleet. De bronzen Italiaan Filippo Tortu was de vreemde eend in de bijt.

 

Karsten Warholm spoelde zijn ontgoochelende 7e plaats op het WK door op de 400 meter horden. De wereldrecordhouder was nu wel op de afspraak en liep onbedreigd naar de Europese titel. 

 

Bij de vrouwen was er op hetzelfde nummer geen houden aan Femke Bol. Na goud op de 400 meter pakte de Nederlandse nu ook goud op de 400 meter horden. Een unieke dubbel die nog maar één keer eerder voorkwam. 118 jaar geleden won de Amerikaan Harry Hillman beide nummers op de Olympische Spelen van 1904 in St. Louis.

 

De Oekraïners Viktoriya Tkatsjoek en Anna Ryzhykova werden op ruime afstand van Bol tweede en derde en de avond werd nog mooier voor Oekraïne toen Maryna Bekh-Romantsjoek goud pakte in het hink-stap-springen. 

In de afsluitende finale van de 200 meter bij de vrouwen kon Dina Asher-Smith haar titel niet verlengen. De Britse werd afgetroefd door Mujinga Kambundji. Eindelijk succes voor de Zwitserse op een kampioenschap, eerder op dit EK werd ze nog tweede op de 100 meter. 

Belgen op 19 augustus 
atleet nummer/discipline
Belgian Falcons reeksen 4x100m (m) 38"73 (5e, naar F)
Belgian Rockets reeksen 4x100m (v) 43"58 (7e, naar F)
Belgian Tornados reeksen 4x400m 3'01"81 (4e, naar F)
Timothy Herman speerwerpen kwalificaties 77,20m (12e, naar F)
Belgian Cheetahs reeksen 4x400m 3'25"44 (2e, naar F)
Tibo De Smet halve finales 800m 1'49"10 (6e, out)
Eliott Crestan halve finales 800m 1'47"13 (5e, naar F)
Julien Watrin finale 400m horden 48"98 (6e)

EK atletiek: dag 5

 1. 22 uur 27. Einde EK atletiek dag 5. Met de finale van de 200 meter bij de vrouwen zetten we een punt achter de vijfde dag van dit EK atletiek. In de ochtendsessie wisten alle Belgische estafetteploegen zich te plaatsen voor de finale en ook speerwerper Timothy Herman veroverde een finaleticket. Vanavond kwam daar op de 800 meter nog een finaleplaats bij voor Eliott Crestan . Tibo De Smet , de tweede Belg in de halve finales, werd wel uitgeschakeld. Julien Watrin leek in de finale van de 400 meter horden op weg naar een stunt, maar zakte in de laatste rechte lijn nog weg naar de zesde plaats. .
 2. 22 uur 24. Watrin: "Brons was mogelijk, ik ben wat ontgoocheld".

  Watrin: "Brons was mogelijk, ik ben wat ontgoocheld"

 3. 22 uur 23. Kambundji neemt Asher-Smith te grazen. Geen goud voor Dina Asher-Smith! De titelverdedigster komt als eerste uit de bocht, maar wordt in de rechte lijn nog voorbijgesneld door Mujinga Kambundji. De Zwitserse wint in 22"32. Het zilver is voor Asher-Smith, de Deense Ida Karstoft pakt brons. .
 4. 22 uur 20. Finale 200 meter als sluitstuk. Het stadion gaat nog één keer uit zijn dak, een lichtshow brengt iedereen in de stemming voor het slotnummer van de avond: de finale van de 200 meter bij de vrouwen. Kan Dina Asher-Smith haar Europese titel verlengen? .
 5. 22 uur 16. Bekh-Romantsjoek springt naar goud in het hink-stap-springen.

  Bekh-Romantsjoek springt naar goud in het hink-stap-springen

 6. 22 uur 15. Goud voor Bekh-Romantsjoek. Kristiina Makela raakt ook bij haar laatste poging niet meer voorbij de ongenaakbare Maryna Bekh-Romantsjoek. Met haar beste sprong van 14,64 meter pakt ze wel zilver. Het brons is voor de Israëlische Hanna Minenko met 14,45 meter. Aan Bekh-Romantsjoek was er niks te doen. Zij pakt het goud en spoelt zo de nare herinnering van gisteravond door. Toen speelde ze op de valreep brons kwijt in het verspringen. .
 7. 22 uur 12. Warholm pakt goud, Watrin is 6e in finale 400 meter horden.

  Warholm pakt goud, Watrin is 6e in finale 400 meter horden

 8. 22 uur 10. Geen medaille voor Patricia Mamona. De Portugese zilveren medaillewinnares van de Spelen in Tokio kan zich niet meer verbeteren bij haar laatste sprong en strandt met 14,41 meter op de vijfde plaats. .
 9. 22 uur 09. Romantsjoek doet er nog schepje bij. Het wordt een mooie avond voor de Oekraïense atletiek. Bij haar vijfde poging doet Romantsjoek er nog een schepje bovenop in het hink-stap-springen. Ze haalt 15,02 meter, het goud kan haar niet meer ontglippen. .
 10. 22 uur 03. Warholm heerst, Watrin is 6e. Karsten Warholm lost de verwachtingen in en snelt overtuigend naar goud in 47"12. Julien Watrin lijkt op weg naar brons, maar zakt in de laatste rechte lijn nog weg en moet vrede nemen met de zesde plaats in 48"98. Het zilver is voor de Fransman Wilfried Happio, de Turk Copello duikt al vallend nog naar het brons. .
 11. 22 uur 02. Geen goede start van Watrin, kan hij nog terugkomen? .
 12. 22 uur . Groot applaus voor Karsten Warholm. Kan de wereldrecordhouder zijn ontgoochelende WK hier doorspoelen met goud? .
 13. 21 uur 59. Verrast Watrin in finale 400 meter horden? Julien Watrin staat klaar voor de finale van de 400 meter horden. Kan hij voor een stunt zorgen? .
 14. 21 uur 53. Romantsjoek op weg naar goud. De finale van het hink-stap-springen nadert stilaan zijn ontknoping. Maryna Bekh-Romantsjoek staat daar nog steeds stevig aan de leiding na haar eerste poging van 14,81 meter. De Finse Kristiina Makela is tweede met 14,64 meter, de Israëlische Hanna Minenko derde met 14,45 meter. De Portugese Patricia Mamona, zilver op de Spelen, strandt voorlopig op de 4e plaats. Nog twee pogingen te gaan. .
 15. 21 uur 50. Femke Bol triomfeert ook op de 400 meter horden.

  Femke Bol triomfeert ook op de 400 meter horden

 16. 21 uur 48. Bol in de voetsporen van Harry Hillman. Een atleet die goud pakt op zowel de 400 meter als de 400 meter horden, dat kwam nog maar één keer eerder voor. We moeten er zelfs 118 jaar terug voor in de tijd. Toen won de Amerikaan Harry Hillman beide nummers op de Olympische Spelen van 1904 in St. Louis. .
 17. 21 uur 46. Bol pakt unieke dubbel. Femke Bol zorgt voor een unieke dubbel! Na goud op de 400 meter pakt ze nu ook de Europese titel op de 400 meter horden. De Nederlandse wint met een straat voorsprong in 52"67, een kampioenschapsrecord. Het zilver en brons gaan naar Oekraïne. Viktorija Tkatsjoek is tweede, Anna Ryzhykova derde. .
 18. 21 uur 43. Tranen van vreugde bij discuswerpers Alekna en Okoye.

  Tranen van vreugde bij discuswerpers Alekna en Okoye

 19. 21 uur 39. Nog drie finales. Nog drie finales staan er vanavond op het menu: de 400 meter horden bij de vrouwen met de Nederlandse topfavoriete Femke Bol, de 400 meter horden bij de mannen met onze landgenoot Julien Watrin en als slotnummer de finale van de 200 meter bij de vrouwen. .
 20. 21 uur 37. Goud voor Alekna, Okoye verrast. Tranen van vreugde bij Mykolas Alekna, de Litouwer kroont zich tot Europees kampioen discuswerpen met een worp van 69,78 meter. Ook Lawrence Okoye is bijzonder geëmotioneerd, de Brit pakt verrassend brons. .