Ga naar de inhoud

Ott Tänak wint de Rally van Ieper, Thierry Neuville haalt de top 10 niet voor eigen volk

Ott Tänak in actie op de Kemmelberg.

Thierry Neuville is er niet in geslaagd om net als vorig jaar de Rally van Ieper te winnen. Onze landgenoot ging in zijn Hyundai van de baan op de voorlaatste dag en zag zijn ploegmaat Ott Tänak uiteindelijk zegevieren in de Westhoek. WK-leider Kalle Rovanperä speelde ook geen rol van betekenis, maar blijft wel autoritair leider in de tussenstand.

eindstand
1. Ott Tänak (Fin-Hyundai) in 2'25'38"
2. Elfyn Evans (Gbr-Toyota) op 5"0
3. Esapekka Lappi (Fin-Toyota) 1'41"6
4. Oliver Solberg (Zwe-Hyundai) 3'28"5
5. Takamoto Katsuta (Jap-Toyota) 6'06"1

Rally van Ieper

spinner
 1. 14 uur 47. Tänak houdt stand in slotrit: "Blij dat de resultaten volgen".

  Tänak houdt stand in slotrit: "Blij dat de resultaten volgen"

 2. 14 uur 22. Tänak wint Rally van Ieper, toch nog 3 WK-punten voor Neuville. De Est Ott Tänak heeft zich in de 20e rit, de Power Stage, niet meer laten verrassen. Hij wint de Rally van Ieper in zijn Hyundai, voor de Toyota-rijders Elfyn Evans en Esapekka Lappi. Het verschil met Evans was uiteindelijk 5 seconden. Thierry Neuville haalt door zijn schuiver van gisteren de top 10 niet, maar pakt wel nog drie WK-punten door zijn derde plaats in de Power Stage. .
 3. 13 uur 02. Kijk nu naar de laatste rit over Kemmelberg! Het verschil tussen Tänak en Evans is voor de start van de laatste rit iets meer dan 7 seconden. Wie trekt het laken naar zich toe op de Kemmelberg? Kijk nu naar de 20e rit. .
 4. 10 uur 33. Duel Tänak-Evans, Neuville 2x derde. Met nog twee ritten op de teller lijkt Ott Tänak (Hyundai) op weg naar de zege in de Rally van Ieper. De Est heeft een bonus van bijna 7 seconden op eerste achtervolger Elfyn Evans (Toyota), die wel de beide ritten op zondagochtend won voor Tänak. Thierry Neuville, die gisteren van de baan ging, werd twee keer 3e, maar doet niet meer mee voor de eindzege voor eigen volk. .
 5. 09 uur 54. Neuville: "Ik heb er toch van genoten".

  Neuville: "Ik heb er toch van genoten"

 6. 08 uur 44. Laat Neuville nog wat zien voor eigen volk? Thierry Neuville beleefde gisteren een dramatisch slot van de derde dag van de Rally van Ieper. Voor eigen volk ging hij van de baan en daardoor mag hij een zekere eindzege vergeten. Rukt hij op de slotdag nog wat op in zijn Hyundai? .
 7. 21-08-2022.
 8. 19 uur 56. Neuville: "Zal tijdje duren om dit te verwerken". Het zag er zo goed uit voor Thierry Neuville op zaterdag. Hij leek de wedstrijd naar zijn hand te zetten, maar in de voorlaatste rit reed hij zijn wagen in de berm met een opgave als gevolg. "Het is simpel wat er gebeurde. We naderden een nogal langzame linkerbocht. Er lag heel veel stof op de weg." "De info stond niet in onze nota's en werd ook niet opgemerkt door het team dat vooraf het parcours verkende." "Het stof moet dus zijn opgeworpen door de rijders die voor ons van start waren gegaan. We werden verrast en gleden de gracht in", verklaarde Neuville. Dankzij de hulp van enkele toeschouwers kon Neuville verder rijden. Niet veel verder parkeerde hij zijn wagen. "Ik weet niet exact wat de schade is. De band stond lek en er was een probleem met de stuurinrichting. Het zou moeilijk geweest zijn om de finish te halen." "We gaan zondag opnieuw van start, maar het plezier is weg. We hadden zin om de vele fans langs de kant van de weg te belonen. Zij hebben ons dit weekend enorm gesteund. We zijn ontgoocheld. Het zal een tijdje duren vooraleer we dit verwerkt hebben." .
 9. 19 uur 52. Het plezier is nu uiteraard weg. We zijn enorm ontgoocheld en het zal een tijdje duren om dit te verwerken. Thierry Neuville.
 10. 19 uur 50. Neuville crasht en kan niet meer verder.

  Neuville crasht en kan niet meer verder

 11. 19 uur . Tänak sluit zaterdag af als leider. De onfortuinlijke topfavorieten Thierry Neuville en Kalle Rovanperä zullen deze Rally van Ieper niet winnen. In rit 15 ging Neuville die op dat moment aan de leiding stond uit de bocht en mocht hij zijn hoop op een nieuwe eindzege in Ieper opbergen. Zijn ploeggenoot Ott Tänak staat nu aan de leiding, hij heeft een kleine voorsprong op de Brit Elfyn Evans. Morgen kan u het verdere verloop van deze Rally van Ieper volgen vanaf 9u30.  .
 12. 17 uur 56. Enorme pech voor Neuville in rit 15. Thierry Neuville zal de Rally van Ieper niet winnen. In de zevende rit van de tweede dag ging hij bijzonder ongelukkig van de baan.  Met de hulp van de toeschouwers kon Neuville nog even verder rijden, maar al snel moest hij zijn Hyundai aan de kant zetten. Zijn Estlandse teamgenoot Ott Tänak is de nieuwe leider, met 6"3 voorsprong op de Welshman Elfyn Evans (Toyota). Neuville begon zaterdagnamiddag uitstekend aan de tweede lus van vier klassementsritten. De Belg won de eerste rit en vergrootte zijn voorsprong op Tänak tot 18"3.  In de daaropvolgende rit nam de Belg wat gas terug, om dan in de rit van Wijtschate opnieuw voluit te gaan. Na 6,4 kilometer gleed hij in een linkse bocht bezaaid met gravel in de gracht.  Een vloekende Neuville kreeg de hulp van de toeschouwers en kon tegen lage snelheid verder rijden, om zijn Hyundai even verderop aan de kant te zetten. De rijders werken zaterdag nog één rit af. Zondag volgen nog vier klassementsritten. .
 13. 16 uur 58. Evans pakt rit 14. De 14e rit in deze Rally van Ieper is naar de Brit Elfyn Evans (Hyundai) gegaan. Hij bleef de onfortuinlijke WK-leider Kalle Rovanperä (Toyota) een zucht voor (0"5). Ott Tänak (Hyundai) zette op 1"7 van Evans de derde tijd neer. In de stand blijft Thierry Neuville met een verschil van 17"2 op Ott Tänak aan de leiding, Elfyn Evans kampeert op de derde plek.  Er staan vandaag nog twee chronoritten op het programma. Morgenochtend (vanaf 9u30) volgt dan de ontknoping van deze rally. .
 14. 16 uur 33. Kalle Rovanperä: "Vandaag gewoon wat genieten, maar morgen proberen punten pakken in Power Stage".

  Kalle Rovanperä: "Vandaag gewoon wat genieten, maar morgen proberen punten pakken in Power Stage"

 15. 16 uur 24. Martijn Wydaeghe: "Momentje van kippenvel toen ik mijn familie passeerde".

  Martijn Wydaeghe: "Momentje van kippenvel toen ik mijn familie passeerde"