Ga naar de inhoud

Ghys/Van Den Bossche pakken BRONS in ploegkoers, België sluit EK op piste af met 5 medailles

 di 16 augustus 2022 19:25
Van Den Bossche en Ghys veroverden brons in de ploegkoers.

België heeft het EK baanwielrennen afgesloten met 5 medailles. Op de slotdag grepen Robbe Ghys en Fabio Van Den Bossche brons in de ploegkoers. Nicky Degrendele kwam in de keirin ook dicht bij een medaille, maar zij viel net naast het podium.

Net niet voor Degrendele, wel prijs voor Van Den Bossche en Ghys

De slotdag van het EK baanwielrennen in München stond vooral in teken van de afsluitende ploegkoersen, het spektakelnummer op de piste. Voor de Belgen was het ook uitkijken naar de prestatie van Nicky Degrendele in de keirin. De wereldkampioene van 2018 hoopte na een moeilijke periode voorzichtig op een medaille.


Degrendele toonde zich in de reeksen en werd 2e, in de halve finale deed ze nog beter en snelde ze naar winst. Ze kon met ambitie in de finale starten, maar daar kon de 25-jarige renster die ambitie nét niet waarmaken. Ze strandde op een zucht van brons, de teleurstelling ruimde later wel plaats voor trots. Degrendele is terug.


De ploegkoers moest dan maar een vijfde Belgische medaille op de piste opleveren. Katrijn De Clercq en Marith Vanhove speelden bij de vrouwen een figurantenrol, Robbe Ghys en Fabio Van Den Bossche waren wél kanshebbers met stip op eremetaal.

Het Duitse duo Kluge/Reinhardt toonde zich vanaf de start oppermachtig en zou onbedreigd naar de titel rijden, daarachter probeerden de Belgen mee te dingen voor zilver of brons. Verschillende aanvalspogingen mislukten, maar Ghys en Van Den Bossche sprokkelden onderweg wel genoeg voor een medaille.

 

Met 58 punten kwamen ze niet in de buurt van het zilver van Frankrijk, maar hadden ze ook een ruime bonus op eerste achtervolger Portugal. Het werd dus brons, de 5e Belgische medaille op de piste in München na twee keer goud voor Kopecky (puntenkoers en afvalling), zilver voor Ghys (puntenkoers) en brons voor Hesters (afvalling).

Degrendele: "Ik zag de Oekraïense niet komen, dat is kut"

"De Oekraïense kwam nog net over mij, ik had ze totaal niet zien komen", reageerde een teleurgestelde Degrendele na haar keirinfinale. "Dat is echt kut. Ik heb gedaan wat ik kon, maar ik was net niet sterk genoeg."

 

"Ik had vanochtend de zotste zenuwen die ik ooit had. Gelukkig kreeg ik veel steun van het thuisfront. Ik heb zin om het team trots te maken op het WK, dat is er binnen twee maanden en dat is het grote doel. Daar krijg ik een nieuwe kans."

Gerelateerd:
Belgen op EK baanwielrennen 16 augustus  
  Nicky Degrendele eerste ronde keirin 2e (naar HF)
  Nicky Degrendele halve finales keirin 1e (naar F)
16.50 u Katrijn De Clercq ploegkoers vrouwen 10e
  Marith Vanhove ploegkoers vrouwen 10e
17.35 u Nicky Degrendele finale keirin 4e
18.10 u Robbe Ghys ploegkoers mannen BRONS
  Fabio Van Den Bossche ploegkoers mannen BRONS

EK baanwielrennen: dag 6

19:31

Robbe Ghys en Fabio Van den Bossche: "We zijn op onze plaats terecht gekomen"

19:30

Het EK baanwielrennen zit erop. België sluit het toernooi af met 5 medailles. Lotte Kopecky won tweemaal goud (afvalling en puntenkoers), Robbe Ghys veroverde zilver in de puntenkoers, Jules Hesters pakte brons in de afvalling en het duo Robbe Ghys en Fabio Van Den Bossche brons in de ploegkoers. Een geslaagd EK voor de Belgen en bondscoach Kenny De Ketele.

19:26

Uitslag ploegkoers bij de mannen

1. Duitsland - 101 ptn

2. Frankrijk - 91

3. België - 58

4. Portugal - 43

5. Spanje - 43

19:25

Voor de Belgen was dit het hoogst haalbare. Het is een heel mooi podium

Renaat Schotte
19:23

Ghys en Van Den Bossche pakken BRONS in ploegkoers

De vijfde Belgische medaille op het EK baanwielrennen is een feit. Ghys en Van Den Bossche pakken brons na een knappe ploegkoers, waarin er niets te doen was aan het dominante thuisduo Kluge-Reinhardt. 

19:21

De eindsprint komt eraan. De Belgen gaan brons pakken!

19:20

De Belgen proberen het opnieuw, maar de Duitsers laten niemand rijden. Nochtans moeten Kluge en Reinhardt het vuile werk niet opknappen, want zij lijken zeker van goud. 

19:19

Iedereen zit helemaal kapot

Co-commentator Jules Hesters
19:15

Ghys probeert het met een nieuwe aanval, maar Kluge rijdt het gat toe. De ervaren rot van Lotto-Soudal maakt indruk. Nog 33 ronden te gaan, het brons komt dichter bij voor de Belgen. Of kan er nog meer?

19:12

Nog 55 ronden te gaan. België heeft 50 punten, 15 minder dan de zilveren Fransen en 11 meer dan de vierde, Spanje. Het is stilaan moneytime voor Ghys en Van Den Bossche.

19:10

Op dit moment lijkt er niets in te brengen tegen de suprematie van Duitsland

Renaat Schotte
19:03

Belgen nemen een ronde en liggen op medaillekoers

Het plan van Ghys en Van Den Bossche lukt. Ze nemen een bonusronde, samen met Duitsland en Frankrijk en hebben nu een medaille stevig in handen. De vierde, Spanje, volgt op 14 punten. Nederland kijkt al tegen een achterstand van 23 punten aan. Er is nog niets beslist, maar het begint er goed uit te zien.

19:01

Van de 15 gestarte landen zijn er maar 9 meer in koers. Ondertussen tonen de Belgen zich met een aanval, waarmee ze de Nederlanders onder druk zetten. Waar strand de aanval? Frankrijk en Duitsland haken hun wagonnetje aan.

18:57

Vier landen rijden op een eiland: Duitsland, Frankrijk, Nederland en België. Zij zullen strijden om de medailles

Renaat Schotte
18:55

Fransman valt en haalt koelbloedig zijn fiets van de piste

18:52

Belgen op schema

Na 10 van de 25 sprints staan de Belgen vierde met 15 punten, op twee punten van het brons. Dat is voorlopig in handen van Nederland. Duitsland leidt met 36 punten voor Frankrijk (23 punten). U ziet het ook: alles is nog speelbaar.

18:48

Het blijft wachten op de eerste echte aanvalspogingen. De Duitsers blijven de sprints domineren, maar een winstronde kan het koersverloop altijd door mekaar schudden.

18:44

De Belgen doen goed mee, maar aan de dominante Duitsers kan voorlopig niemand tippen. De stand na 70 ronden:

1. Duitsland - 25 ptn

2. Nederland - 17

3. Frankrijk - 13

4. België - 10

5. Spanje - 5