Ga naar de inhoud

"Houdini" Hesters wriemelt zich naar brons, Viviani (met de wegrit in de benen) pakt goud

Jules Hesters keert met brons terug naar huis.

De Belgen blijven de medailles binnenrijven op het EK baanwielrennen. Jules Hesters zorgde zondag al voor de 4e Belgische medaille in München, op de afvalling. De Europese titel ging naar Elia Viviani, die enkele uren eerder nog 7e was geworden op de wegrit.

Jules Hesters heeft zich de voorbije jaren wat gespecialiseerd in de afvalling, dus hij stond met ambities aan de start van de race.

Vanaf de eerste meters zag je dat hij zich als een vis in het soms woelige water van de afvalling voelde. Als een paling, af en toe eens met zijn staart kwispelend, kon hij zich telkens uitstekend plaatsen en zo steeds uit de gevarenzone blijven.

Met de Nederlander Havik kon hij een laatste concurrent voor de medailles afschudden, maar daarna was zijn pijp wel uit. Hij boog zijn hoofd en verzoende zich met het brons.

 

"Hiervoor had ik op voorhand voor getekend, ik ben tevreden met brons", glundert Hesters. "Op het einde was het ook gewoon op."

 

"Toen we nog met 5-6 renners overbleven, kon ik het podium ruiken. Daarna ben ik op intuïtie beginnen te rijden."

 

Hesters toonde zich een paar keer onvervaard in het gewriemel. "Je moet wat zot zijn voor dit nummer. Ik had nog lachend tegen Robbe Ghys gezegd: het kan mij niet schelen als ik vandaag mijn sleutelbeen eraf zou rijden."

Viviani wint met "training" van 200 km in de benen

De gouden medaille in de afvalling was voor Elia Viviani. Op zich niet zo speciaal, want de Italiaan is een specialist op de piste. Maar hij had wel al zo'n 200 kilometer in de benen voor hij aan de start kwam. In de wegkoers was Viviani 7e geworden in de massasprint.

 

"Ik vind het geen schande dat ik tegen hem verlies", zegt Jules Hesters. "Ik vind het zelfs een hele eer dat ik naast hem op het podium mocht staan. Hij is misschien wel de beste baanrenner van deze eeuw."

 

Viviani zelf had zich geamuseerd. "Ik krijg niet veel kans om deze schitterende regenboogtrui te dragen in een wedstrijd. Ik wou tonen dat ik de beste ben op de afvalling."

 

Viviani vindt zijn uitstapje naar de weg juist een voordeel op de piste. "Ik heb meer uithouding dankzij de weg. Ik kan meer inspanningen kort na elkaar leveren en toch fris blijven."