Ga naar de inhoud

Verzwakte Belgian Hammers vallen net naast het podium op EK triatlon

 zo 14 augustus 2022 19:27
De Belgian Hammers eindigden als vierde in München.

De Belgian Hammers hebben net geen medaille veroverd op de mixed relay op het EK triatlon. Jelle Geens, Valerie Barthelemy, Erwin Vanderplancke en Jolien Vermeylen eindigden als 4e. De titel was voor het oppermachtige Frankrijk.

Door de afwezigheid van de geblesseerde Marten Van Riel en Claire Michel kwamen de Belgian Hammers niet met de sterkste ploeg aan de start van het EK mixed relay in München.

 

Jelle Geens kon zijn mindere start in het zwemmen niet helemaal goedmaken, maar Valerie Barthelemy bracht het Belgische kwartet weer in de top 5. Dankzij een goeie zwembeurt hield Erwin Vanderplancke goed stand en toen was het de beurt aan Jolien Vermeylen.

 

Die was naar eigen zeggen nog fris, omdat ze de individuele wedstrijd niet volledig had afgewerkt na een val bij het fietsen. En Vermeylen werkte de wedstrijd van haar leven af.

 

In het water dichtte ze de kloof op de Spaanse in vierde positie. Vermeylen en Godoy losten elkaar daarna van geen vin in het fietsen en lopen, maar in het eindsprintje toonde Vermeylen zich de sterkste. Zo eindigde België als 4e.

 

De Europese titel was voor het ongenaakbare Frankrijk. Het Franse kwartet was een maatje te groot voor Duitsland en Zwitserland, die mee op het podium mochten.

"Ik viel nog liever dood dan dat Spaanse voor mij eindigde"

Jelle Geens beleefde niet zijn beste dag in München. "Ik voelde me echt slecht vandaag. Het was echt wel afzien, ik heb het team teleurgesteld", kon hij zijn ontgoocheling niet verbergen.

 

"Mijn ploegmaats waren het podium waard, ik was de zwakke schakel. Ik was niet veel waard." Gelukkig waren Vermeylen, Barthelemy en Vanderplancke vergevingsgezind. "Hoe kunnen we kwaad zijn op zo'n mooi gezichtje."

 

Jolien Vermeylen was de ster van het Belgishe kwartet vandaag. "De vierde plaats is mooi. We hadden gehoopt op het podium, maar hier kunnen we tevreden mee zijn."

 

Ze had daar een ultiem sprintje voor nodig tegen de Spaanse en daar zat wel nog een verhaal aan. "Op de fiets zat ik al samen met de Spaanse en ze wou niet overnemen, behalve in de afdaling, dan schoot ze mij voorbij."

 

"Ik was zo kwaad dat ik dacht "Ik val nog liever dood dan dat ze voor mij over de finish komt." Al ben ik wel gestorven onderweg." Maar de vierde plaats was wel voor België.

uitslag mixed relay
1. Frankrijk in 1u25'30"
2. Duitsland op 33"
3. Zwitserland 49"
4. België 1'31"
5. Spanje 1'32"
6. Oostenrijk 1'55"
7. Portugal 2'01"
8. Noorwegen 2'11"
Belgian Hammers
Jelle Geens
Valerie Barthelemy
Erwin Vanderplancke
Jolien Vermeylen

Fase per fase

19:28

Belgian Hammers vallen net naast het podium

19:26

België op 4

Vermeylen sprint naar plaats 4! Ze houdt de Spaanse Godoy af met een ultiem sprintje.

19:25

We krijgen een sprintje voor de vierde plaats tussen België en Spanje.

19:25

Frankrijk wint

Het Franse kwartet maakt zijn favorietenrol helemaal waar: Cassandre Beaugrand komt als eerste over de finish. Het zilver is voor Duitsland, Zwitserland gaat lopen met brons.

19:19

Jolien Vermeylen springt als vijfde van de fiets, maar wisselt snel en verlaat als 4e de wisselzone. 

19:18

Het podium raakt steeds verder uit het zicht voor Jolien Vermeylen. Het wordt ook nog oppassen voor sterke loopsters die van achteruit komen.

19:16

Echt een prima wedstrijd van Jolien Vermeylen

Dirk Gerlo
19:12

Jolien Vermeylen heeft de snelste zwemtijd laten noteren en trekt de lijn nu door in het fietsen. Ze heeft de Spaanse Godoy bijgehaald en telt slechts 12 seconden achterstand op plaats 3.

19:09


Tussenstand na laatste zwemproef
1.
Frankrijk
1u07'01"
2.
Duitsland
op 52"
3.
Zwitserland
59"
4.
Spanje
1'08"
5.
België
1'10"
6.
Portugal
1'26"
7.
Hongarije
1'28"
8.
Noorwegen
1'43"


19:04

Wat zit er nog in voor België?

Jolien Vermeylen zwemt de wedstrijd van haar leven. Ze komt als vijfde uit het water op 1'14" van koploper Frankrijk. Kan ze aanpikken bij de Spaanse die als 4e fietst.

19:04
19:03

België op 7

Erwin Vanderplancke heeft de vijfde plaats niet kunnen vasthouden. Jolien Vermeylen begint als laatste Belgische als 7e aan haar triatlonproef.

18:59

Vanderplancke moet de Spanjaard Mario Mola laten lopen, maar dat is natuurlijk geen schande.

18:58

De Belgische fans in München zien Vanderplancke als 4e de loopschoenen aantrekken. De kloof naar het podium is nog groot, maar een mooie ereplaats zit er zeker nog in.

18:58
18:55

De Belgian Hammers treden hier niet aan in de sterkste opstelling. Marten Van Riel en Claire Michel ontbreken in München.

18:52

Erwin Vanderplancke heeft zich in het spoor van de Spanjaard Mola en de Oostenrijker Pauger gezet. Het trio volgt op een minuut van de koploper en een halve minuut van de podiumplaatsen.

18:46

Erwin Vanderplancke heeft het uitstekend gedaan in het zwemmen. Hij komt als vijfde in het spoor van Spanje uit het water.

18:45

Zonder tegenslag kun je stellen dat Frankrijk Europees kampioen wordt.

cocommentator Marc Herremans
18:44

Barthelemy maakt 3 plaatsen goed en tikt Vanderplancke aan als 5e

18:43

België op 5

Wat een knappe prestatie van Barthelemy. Onze landgenote tikt als 5e Erwin Vanderplancke aan. Hij duikt met iets meer dan een minuut achterstand op leider Frankrijk het water in.

18:40

Fiets nauwelijks onder controle gehouden door Italiaanse: "Eenzame schoen"

18:36

Als 7e begint Barthelemy aan het lopen. Onze landgenote heeft 55 seconden achterstand op koploper Frankrijk. De 4e plaats is nog binnen handbereik, maar Barthelemy heeft na een coronabesmetting nog wat moeite met het lopen.

18:36

Het groepje met Barthelemy heeft de Portugese Santos opgeraapt. België doet dus nog mee voor plaats 5.

18:30

Halfweg de fietsproef is er niets veranderd: Barthelemy komt als 6e door.

18:28

Valerie Barthelemy werkt samen met de Duitse, de Hongaarse en de Oostenrijkse om de achterstand te verkleinen. Ze volgt als 6e op 48 seconden.

18:27

Voorin lijkt topfavoriet Frankrijk al het verschil te maken. 

18:27
18:24

Valerie Barthelemy heeft de Hongaarse ingehaald in het zwemmen. Kan ze België weer in de race voor de top 5 brengen?

18:21

Geens tikt als 8e Barthelemy aan

18:20

België op plaats 8

Jelle Geens tikt als 8e Valerie Barthelemy aan. Hij heeft wel tijd verloren op koploper Zwitserland (49 seconden), maar heeft in het lopen 4 plaatsen gewonnen.

18:18

Jelle Geens had gisteren de beste looptijd.

Dirk Gerlo
18:17

De afstanden in de mixed relay zijn veel korter: 300 meter zwemmen, 7,8 kilometer fietsen en 1,6 km lopen.

18:16

Jelle Geens zet als 12e zijn fiets in het rek en moet nu op zijn loopschoenen iets doen aan zijn achterstand van 38 seconden.

18:16
18:13

De kopgroep spat uiteen op het technische fietsparcours in München. Jelle Geens ziet zijn achterstand alleen maar vergroten: hij volgt al op 30 seconden van onder meer Frankrijk, Zwitserland en Portugal.

18:10

Jelle Geens is in een achtervolgende groep verzeild. De 10 koplopers hebben 17 seconden voorsprong.

18:04

Jelle Geens komt als 16e uit het water en springt op de fiets. Hij heeft een achterstand van 19 seconden op de koplopers.

18:00

De eerste triatleten duiken in het water. Jelle Geens is de eerste Belg in actie.

13:14

Als alles goed gaat, kunnen we voor medaille strijden

Jolien Vermeylen
12:56

Geluk bij een ongeluk

Jolien Vermeylen was vrijdag tijdens de individuele triatlon de pechvogel van de dag. Bij het zwemmen werd ze kopje onder gedrukt en bij het wielrennen ging ze tegen het asfalt. Uiteindelijk beslisten de trainers om haar uit de wedstrijd te plukken.


"Het blijft jammer, maar ik snap de beslissing wel", reageerde Vermeylen. "Op die manier kon ik toch wat krachten sparen met het oog op de mixed relay. Ik hoop dus oprecht dat we kunnen knallen met onze ploeg. Tijdens het zwemmen, fietsen en lopen ga ik alle frustraties uit mijn lijf persen. Iedereen moet echt kijken!"


Ondanks de crash zit het moreel goed bij Vermeylen en co. Onze landgenote blikt dan ook ambitieus vooruit. "Als alles goed gaat, kunnen we meestrijden voor een medaille. Top 5 is mogelijk, een podiumplaats niet onmogelijk. Het leuke aan de mixed relay is dat je echt kan verrassen. Daarom vind ik het ook zo leuk om deel te nemen. Ik ben overigens nog fris", knipoogt de enthousiaste atlete nog.


Volg de mixed relay om 18 uur op Één of via een livestream op onze website/app.

12:48

Vermeylen: "Alle frustraties van vrijdag uit mijn lijf persen"

12:45

Geen Marten Van Riel

Het was een zware tegenvaller voor de Belgian Hammers: minder dan een week voor het EK in München moest triatleet Marten Van Riel geblesseerd afhaken. Hij zal vandaag dus zijn twee bronzen medailles van 2018 niet kunnen verdedigen. "Het doet pijn aan het hart", vertelde hij. Jelle Geens, Valerie Barthelemy, Erwin Vanderplancke en Jolien Vermeylen zijn de uitverkorenen voor de mixed relay vandaag.


12:45

Door mijn vroege uitsluiting vrijdag, ben ik fris voor de mixed relay

Jolien Vermeylen