Ga naar de inhoud

Verzwakte Belgian Hammers vallen net naast het podium op EK triatlon

De Belgian Hammers eindigden als vierde in München.

De Belgian Hammers hebben net geen medaille veroverd op de mixed relay op het EK triatlon. Jelle Geens, Valerie Barthelemy, Erwin Vanderplancke en Jolien Vermeylen eindigden als 4e. De titel was voor het oppermachtige Frankrijk.

Door de afwezigheid van de geblesseerde Marten Van Riel en Claire Michel kwamen de Belgian Hammers niet met de sterkste ploeg aan de start van het EK mixed relay in München.

 

Jelle Geens kon zijn mindere start in het zwemmen niet helemaal goedmaken, maar Valerie Barthelemy bracht het Belgische kwartet weer in de top 5. Dankzij een goeie zwembeurt hield Erwin Vanderplancke goed stand en toen was het de beurt aan Jolien Vermeylen.

 

Die was naar eigen zeggen nog fris, omdat ze de individuele wedstrijd niet volledig had afgewerkt na een val bij het fietsen. En Vermeylen werkte de wedstrijd van haar leven af.

 

In het water dichtte ze de kloof op de Spaanse in vierde positie. Vermeylen en Godoy losten elkaar daarna van geen vin in het fietsen en lopen, maar in het eindsprintje toonde Vermeylen zich de sterkste. Zo eindigde België als 4e.

 

De Europese titel was voor het ongenaakbare Frankrijk. Het Franse kwartet was een maatje te groot voor Duitsland en Zwitserland, die mee op het podium mochten.

"Ik viel nog liever dood dan dat Spaanse voor mij eindigde"

Jelle Geens beleefde niet zijn beste dag in München. "Ik voelde me echt slecht vandaag. Het was echt wel afzien, ik heb het team teleurgesteld", kon hij zijn ontgoocheling niet verbergen.

 

"Mijn ploegmaats waren het podium waard, ik was de zwakke schakel. Ik was niet veel waard." Gelukkig waren Vermeylen, Barthelemy en Vanderplancke vergevingsgezind. "Hoe kunnen we kwaad zijn op zo'n mooi gezichtje."

 

Jolien Vermeylen was de ster van het Belgishe kwartet vandaag. "De vierde plaats is mooi. We hadden gehoopt op het podium, maar hier kunnen we tevreden mee zijn."

 

Ze had daar een ultiem sprintje voor nodig tegen de Spaanse en daar zat wel nog een verhaal aan. "Op de fiets zat ik al samen met de Spaanse en ze wou niet overnemen, behalve in de afdaling, dan schoot ze mij voorbij."

 

"Ik was zo kwaad dat ik dacht "Ik val nog liever dood dan dat ze voor mij over de finish komt." Al ben ik wel gestorven onderweg." Maar de vierde plaats was wel voor België.

uitslag mixed relay
1. Frankrijk in 1u25'30"
2. Duitsland op 33"
3. Zwitserland 49"
4. België 1'31"
5. Spanje 1'32"
6. Oostenrijk 1'55"
7. Portugal 2'01"
8. Noorwegen 2'11"
Belgian Hammers
Jelle Geens
Valerie Barthelemy
Erwin Vanderplancke
Jolien Vermeylen

Fase per fase

spinner
 1. 19 uur 28. Belgian Hammers vallen net naast het podium.

  Belgian Hammers vallen net naast het podium

 2. 19 uur 26. België op 4. Vermeylen sprint naar plaats 4! Ze houdt de Spaanse Godoy af met een ultiem sprintje. .
 3. 19 uur 25. We krijgen een sprintje voor de vierde plaats tussen België en Spanje. .
 4. 19 uur 25. Frankrijk wint. Het Franse kwartet maakt zijn favorietenrol helemaal waar: Cassandre Beaugrand komt als eerste over de finish. Het zilver is voor Duitsland, Zwitserland gaat lopen met brons. .
 5. 19 uur 19. Jolien Vermeylen springt als vijfde van de fiets, maar wisselt snel en verlaat als 4e de wisselzone.  .
 6. 19 uur 18. Het podium raakt steeds verder uit het zicht voor Jolien Vermeylen. Het wordt ook nog oppassen voor sterke loopsters die van achteruit komen. .
 7. 19 uur 16. Echt een prima wedstrijd van Jolien Vermeylen. Dirk Gerlo.
 8. 19 uur 12. Jolien Vermeylen heeft de snelste zwemtijd laten noteren en trekt de lijn nu door in het fietsen. Ze heeft de Spaanse Godoy bijgehaald en telt slechts 12 seconden achterstand op plaats 3. .
 9. 19 uur 09. Tussenstand na laatste zwemproef 1. Frankrijk 1u07'01" 2. Duitsland op 52" 3. Zwitserland 59" 4. Spanje 1'08" 5. België 1'10" 6. Portugal 1'26" 7. Hongarije 1'28" 8. Noorwegen 1'43" .
 10. 19 uur 04. Wat zit er nog in voor België? Jolien Vermeylen zwemt de wedstrijd van haar leven. Ze komt als vijfde uit het water op 1'14" van koploper Frankrijk. Kan ze aanpikken bij de Spaanse die als 4e fietst. .
 11. 19 uur 04.
 12. 19 uur 03. België op 7. Erwin Vanderplancke heeft de vijfde plaats niet kunnen vasthouden. Jolien Vermeylen begint als laatste Belgische als 7e aan haar triatlonproef. .
 13. 18 uur 59. Vanderplancke moet de Spanjaard Mario Mola laten lopen, maar dat is natuurlijk geen schande. .
 14. 18 uur 58. De Belgische fans in München zien Vanderplancke als 4e de loopschoenen aantrekken. De kloof naar het podium is nog groot, maar een mooie ereplaats zit er zeker nog in. .
 15. 18 uur 58.
 16. 18 uur 55. De Belgian Hammers treden hier niet aan in de sterkste opstelling. Marten Van Riel en Claire Michel ontbreken in München. .
 17. 18 uur 52. Erwin Vanderplancke heeft zich in het spoor van de Spanjaard Mola en de Oostenrijker Pauger gezet. Het trio volgt op een minuut van de koploper en een halve minuut van de podiumplaatsen. .
 18. 18 uur 46. Erwin Vanderplancke heeft het uitstekend gedaan in het zwemmen. Hij komt als vijfde in het spoor van Spanje uit het water. .
 19. 18 uur 45. Zonder tegenslag kun je stellen dat Frankrijk Europees kampioen wordt. cocommentator Marc Herremans.
 20. 18 uur 44. Barthelemy maakt 3 plaatsen goed en tikt Vanderplancke aan als 5e.

  Barthelemy maakt 3 plaatsen goed en tikt Vanderplancke aan als 5e