Ga naar de inhoud

Lisa Vaelen strandt op zuchtje van sprongbrons: "Maar toch ben ik superblij"

 zo 14 augustus 2022 17:52

Lisa Vaelen heeft haar EK turnen net niet met een medaille in de sporttas kunnen afsluiten. In de finale van de sprong kwam ze akelig dicht bij het brons, maar ze kwam uiteindelijk 16 duizendsten (!) tekort. De finale lag lange tijd stil na een pijnlijke val van de Bulgaarse Georgieva.

In de kwalificaties had Lisa Vaelen de op 4 na beste score gesprongen, maar aangezien het erg dicht bij elkaar lag, was een medaille zeker mogelijk.

De finale werd geteisterd door pijnlijke valpartijen. De Italiaanse Asia D'Amato, die al dubbel goud had (individueel en met het team), ging bij haar tweede sprong door haar enkel. Desondanks veroverde ze toch nog zilver.

De Bulgaarse Valentina Georgieva was er nog slechter aan toe. Zij ging meteen door haar knie bij de landing en moest bijna een kwartier verzorgd worden voor ze afgevoerd kon worden.

Lisa Vaelen, die als laatste in actie kwam, moest zich intussen zowel fysiek als mentaal klaar zien te houden. Bij haar eerste sprong deed ze het uitstekend, al scoorde ze met 14.133 net iets minder dan in de kwalificaties. Een grote achterwaartse pas bij haar tweede sprong nekte haar uiteindelijk in de strijd om de medailles.

16 duizendsten kwam ze uiteindelijk tekort op de Française Aline Friess. De Hongaarse Zsofia Kovacs kroonde zich tot Europees kampioene op de sprong.

Bekijk de twee sprongen van Lisa Vaelen

Vaelen: "Stap achterwaarts is zuur, maar ik mag niet klagen"

Ondanks haar gemiste medaille bleef Lisa Vaelen breed glimlachen tijdens het interview met Sporza. "Het scheelde inderdaad niet veel, maar ik ben superblij met mijn 4e plaats. Ik doe toch één plaatsje beter dan in de kwalificaties."

 

"Die stap achteruit bij mijn tweede sprong is wel ne zure, maar toch mag ik niet klagen. Ik kon ook goed de focus bewaren tijdens het lange wachten door die val. Ik kreeg er zelf ook geen angst door."

 

Vaelen werd 5e individueel, 5e met het team en 4e op de sprong. "Dat had ik nooit gedacht voor dit EK, dat is boven alle verwachtingen. Ik ben er superblij mee."

toestelfinales vrouwen
finale sprong Zsofia Kovacs (Hon) Lisa Vaelen 4e
finale brug met ongelijke leggers Elisabeth Seitz (Dui)  
finale balk Emma Malewski (Dui)  
finale grondoefening Jessica Gadirova (GBr)  

EK turnen

17:58

De gouden grondoefening van de Britse Gadirova

17:24

Duitse Malewski is de beste op de balk

17:14

Om verder te kijken naar de livestream van de finale van de grondoefening ververs je best eens deze pagina.

16:17

Duitse Seitz pakt het goud op de brug

15:50

Mooi moment! Duitse Bui krijgt staande ovatie naar haar laatste brugoefening

15:45

Vaelen: "Het scheelde echt niet veel voor brons"

15:29

Hongaarse Kovacs pakt het goud op de sprong

15:25

Lisa Vaelen grijpt net naast brons op de sprong: bekijk hier de beelden

15:21

Ze was er zo dichtbij. Ik had het haar zo gegund.

Nina Derwael
15:21

4e plaats voor Vaelen

Lisa Vaelen eindigt op de ondankbare 4e plaats. 13 duizendsten komt ze tekort voor het brons, dat nu naar de Française Friess gaat. De Hongaarse Kovacs is Europees kampioene op de sprong.

15:19

Een grote achterwaartse stap bij haar tweede sprong. Het zal spannend worden voor het zilver of brons. Goud is buiten bereik.

15:19

Ik had zin om te roepen, maar ik mag niet!

Nina Derwael
15:17

Vaelen sterk begonnen

Haar moeilijkste sprong werkt Lisa Vaelen prima af, goed voor 14.133 punten. Met een sterke tweede sprong doet ze mee voor de medailles.

15:14

Camille Rasmussen legt twee mooie sprongen op de mat en komt met 13.383 op de 5e plaats. Nu is het aan Lisa Vaelen.

15:12

Kovacs op 1

De Hongaarse Zsofia Kovacs heeft de knop toch kunnen omzetten. Ze had de beste score in de kwalificaties en komt ook aan de leiding, met 13.933. De Italiaanse D'Amato staat nog altijd 2e, de Française Friess staat 3e.

15:09

De overige 3 finalisten mogen zich nog eens opwarmen. De wedstrijd gaat toch enigszins in mineur voort.

15:01

De competitie ligt al meer dan 10 minuten stil en ze zijn er nog altijd niet in geslaagd om Georgieva van de mat te halen. Wat gaat er nu door het hoofd van Lisa Vaelen?

15:01

Ook Bulgaarse turnster blesseert zich zwaar op de sprong

14:56

Wat is daar allemaal aan het gebeuren? Het wordt hier heel stil.

Nina Derwael
14:53

De wedstrijd ligt even stil, omdat het medisch personeel Georgieva moet afvoeren. Vervelende momenten voor Lisa Vaelen.

14:51

Drama voor de Bulgaarse Georgieva. Ze gaat bij haar eerste sprong door haar knie. Meer dan waarschijnlijk doet ze geen tweede sprong. De score van haar eerste sprong was toch niet goed genoeg om per se door te zetten.

14:50

Asia D'Amato blesseert zich bij haar 2e sprong en wordt in tranen afgevoerd

14:45

Jessica Gadirova doet niet beter dan D'Amato en dat komt vooral door haar tweede sprong. De Britse staat voorlopig op de 3e plaats, maar een medaille lijkt niet mogelijk.

14:40

Tranen bij D'Amato

Asia D'Amato heeft al 2 gouden medailles op zak, zowel individueel als met de Italiaanse ploeg. Een 3e gouden medaille wordt niet evident. Haar eerste sprong is super, maar bij haar tweede sprong lijkt ze haar enkel te verzwikken. In tranen wordt D'Amato afgevoerd. 13.716 punten heeft ze toch nog gekregen.

14:37

Twee grote zijwaartse stappen voor de Israëlische Lihie Raz. Die is duidelijk niet tevreden. Dat reflecteert zich ook in de score: 13.016.

14:36

De Française Aline Friess zet met 13.599 een eerste score in deze finale neer. Normaal gezien zou Lisa Vaelen beter moeten kunnen doen. Ze heeft een sprong van meer dan 14.000 in haar arsenaal.

14:30

Opwarming

De turnsters zijn zich aan het opwarmen. Lisa Vaelen mag straks als allerlaatste in actie komen. Een voordeel of juist een nadeel?

13/08/22