Ga naar de inhoud

Anticlimax! Chloé Caulier (4e) valt na moeilijk begin in finale van het boulder net naast het podium

Anticlimax voor Chloé Caulier. Na een opeenstapeling van tweede plekken, valt de Belgische vandaag net van het EK-podium. Na een moeizame start knokte onze landgenote moedig terug, maar in de laatste ronde kon ze haar remontada niet tot een goed einde brengen. Een gemiste kans voor de voormalige Europese vicekampioen.

Als u nog nooit naar een bouldercompetitie had gekeken, was dit EK het uitgelezen moment om daar verandering in te brengen. Onze landgenote Chloé Caulier is Europese vicekampioene op de discipline en trok met hoge verwachtingen naar München.


Caulier zette haar claim op een medaille extra kracht bij met sterke prestaties in de reeksen en de halve finale. De Europese vicekampioene eindigde er twee keer als tweede, achter de absolute topfavoriet Janja Garnbret (Slovenië). Een hoopgevend begin.


Maar zekerheid in het boulderen bestaat niet. De discipline waar je een kort parcours zonder touw of andere zekeringen - in zo weinig mogelijk pogingen - naar boven moet klimmen, is steevast een competitie met evenveel ups als downs.


De finale van onze landgenote begon dan ook met serieuze downs. De eerste ronde geraakte onze landgenote maar tot aan de "zone hold", de tweede ronde liet ze geen score optekenen en in de derde ronde maakte Caulier een zware smak op haar rug. Ze tuimelde zo naar de zesde en laatste plaats.

 

Toch knokte onze landgenote nog knap terug. Na haar val klom ze meteen naar de top, maar haar remontada kende geen happy-end op het aartsmoeilijke laatste traject, waar de Belgische "maar" tot aan de "zone hold" geraakte.Het leverde haar een score van 1T3z 4 7 en een vierde plaats op.

 

De Franse Oriane Bertone (3e met 2T3Z 4 7), de Duitse Hannah Meul (2e met 2T3z 3 4) en topfavoriete Janja Garnbret uit Slovenië (1e met 2T4z 2 5) deelden het podium.

Belgen op 14 augustus
9 u Chloé Caulier muurklimmen halve finale boulder
12 u Simon Lorenzi muurklimmen halve finale lead
  Nicolas Collin muurklimmen halve finale lead
  Hannes Van Duysen muurklimmen halve finale lead
16 u Chloé Caulier muurklimmen finale boulder
EK muurklimmen
17:47
Chloé Caulier 4e in finale boulder!

Anticlimax voor Chloé Caulier. Na een opeenstapeling van tweede plekken, valt de Belgische vandaag van het EK-podium. Na een valse start knokte ze moedig terug, maar in de laatste ronde kon ze haar remontada niet tot een goed einde brengen. Na drie pogingen kon ze een "zone hold" doen, maar haar rechtstreekse tegenstanders hadden maar 1 poging nodig. Niemand zag de top van het vierde traject.

17:32

Ook Eliska Adamovska, die in de nek van onze landgenote hijgt, hapert in de laatste ronde. De Tsjechische laat geen score optekenen. Een zorg minder voor Caulier, die nog steeds aanspraak maakt op een medaille. Maar het slotparcours blijkt geen cadeau te zijn ...

17:27

Caulier zal stiekem in haar polletjes wrijven. De Franse Oriane Bertone slaagt er niet in om de top te bereiken. Als Caulier zo meteen in minder dan drie beurten wel de top kan bereiken, jumpt onze landgenote over de Franse.

17:22
Caulier ruikt podium

Caulier herpakt zich goed na haar valpartij en kan toch een eerste keer de top bereiken. Ze schuift zo op naar de vierde plaats. Nog 1 obstakel om het verschil te maken!

17:21
Caulier tuimelt naar beneden
17:02
Ai! Caulier maakt pijnlijke smak

Het is niet de finale van Chloé Caulier. Onze landgenote begon vastberaden aan haar derde reeks, maar met de top in zicht, viel de Belgische uit de lucht. Pijnlijk. Caulier kan haar val niet breken en komt pal op haar rug terecht. 

16:57
Walk in the park voor Garnbret
16:56
Caulier 5e

Toch is het niet onmogelijk. Janja Garnbret bewijst even waarom ze torenhoog favoriet is voor het goud. De Sloveense klimt bij haar eerste poging meteen tot het einde van het parcours. 

Caulier blijft op voorlaatste plaats steken. Nog twee rondes te gaan.

16:28

Waanden de parcoursbouwers van de tweede ronde zich even Salvador Dali? De haalbaarheid van het traject en het parcours zelf heeft heel wat weg van het surrealisme. Na 5 deelnemers - inclusief onze landgenote Chloé Caulier - is nog geen enkele klimster in de buurt van de top gekomen. Caulier schreeuwt het dan ook uit wanneer de tijdslimiet verstreken is. Frustrerend. 

16:17
Valse start voor Caulier

Het eerste traject bleek te moeilijk voor Chloé Caulier, maar dat is geen schande. Onze landgenote slaagde er in haar 3 pogingen niet in om de top te bereiken. Ook de topfavoriete Janja Garnbret zag de top niet.

 In haar laatste poging kon Caulier zich wel vastklampen aan de "zone hold". Met haar voorlopige score van 0T1z 0 3 tuimelt ze virtueel naar de voorlaatste plaats. Twee van de zes atleten slaagden er wel in om een top hold te bewerkstelligen.

16:13
Caulier begint als 5e van de 6

Het is nog even wachten vooraleer Caulier vanachter het gordijn mag komen. De deelneemsters starten in de volgorde van het puntentotaal dat ze behaald hebben op de halve finale. Onze landgenote werd 2e en mag dus als voorlaatste aan haar finale beginnen. Enkel topfavoriete Janja Garnbret komt na de Belgische aan de beurt.

16:08

Spijker uw kennis over boulderen nog snel even bij met onderstaande gids.

16:03
Caulier voor eremetaal

Nog nooit naar het "boulder" gekeken? Nu is het moment om daar verandering in te brengen. Chloé Caulier doet in de finale een gooi naar een 4e EK-medaille voor ons land.


14:40
Belgen 12e, 20e en 22e

Alle deelnemers zijn aan de beurt geweest in de halve finale van de leadcompetitie. De definitieve balans van de Belgen:

- Hannes Van Duysen (12e) met 36+ in 4'08"

- Nicolas Collin (20e) met 32+ in 3'44"

- Simon Lorenzi (22e) met 30+ in 2'48"

Ter info: Enkel de eerste 8 gaan naar de finale

14:25
Geen mannen in finale van de leadcompetitie

Jammer. Het trio Hannes Van Duysen, Nicolas Collin en Simon Lorenzi is er niet in geslaagd om door te stoten naar de finale van de leadcompetitie. 

Hannes Van Duysen noteerde de beste Belgische score met +36 en staat voorlopig op de 10e plek. Enkel de eerste acht krijgen een ticket voor de finale. Nog twee deelnemers moeten aan hun klim beginnen. 

Ook voor Nicolas Collin en Simon Florenzi was het geen vruchtbare namiddag. Het duo scoorde respectievelijk 32+ en 30+. Een puntentotaal dat hen naar de achterhoede van het pak verwijst.

12:06
LIVESTREAM

De Belgische mannen proberen in de lead de ontgoocheling van de bouldercompetitie door te spoelen. Hannes Van Duysen, Nicolas Collin en Simon Lorenzi konden zich vrijdag plaatsen voor de top 26. Kijk nu live naar de halve finale met het Belgische trio.

11:30
Met nog enkele seconden en een laatste krachtinspanning haalt Caulier ook de laatste top